Την αναβάθμιση του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) που λειτουργεί στην Καλλιράχη έφεραν στην επικαιρότητα, με γραπτή ερώτηση προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και την δημοτική Αρχή του Δήμου Θάσου, οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Λάμπρος Λαμπρινίδης, Ευαγγελία Παγώνη, Αργυρή Φιλαρέτου, Βασίλειος Χονδρογιάννης, Νικόλαος Χρυσάφης. Στο κείμενο που απέστειλαν αναφέρουν τα ακόλουθα: «Το πάγιο αίτημα για την αναβάθμιση του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) που εδρεύει στην Καλλιράχη παραμένει μόνο στα χαρτιά. Δυστυχώς, η απαιτούμενη αναβάθμιση στις κτηριακές υποδομές, στον εξοπλισμό, η πλήρωση με μόνιμο διδακτικό προσωπικό, δεν έχει πραγματοποιηθεί. Οι νέες ειδικότητες που λειτουργούν και θα λειτουργήσουν στο ΕΠΑ.Λ., απαιτούν κτηριακή και υλικοτεχνική αναβάθμιση, το ανάλογο εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο. Όπως έχει αποδείξει η ζωή, το ΕΠΑ.Λ. είναι μία αναγκαστική επιλογή για πολλούς νέους των λαϊκών οικογενειών που θέλουν να παραμείνουν και να δουλεύουν στον τόπο τους, γι’ αυτό, χρόνο με τον χρόνο, οι μαθητές αυξάνονται. Η δημιουργία νέων τμημάτων και ειδικοτήτων θα δώσει διέξοδο, ώστε οι μαθητές του νησιού να αποφύγουν την ταλαιπωρία και τα έξοδα μετακίνησης στα ΕΠΑ.Λ. των κοντινών πόλεων.

Η κυβέρνηση ακολουθεί, όπως και οι προηγούμενες, την πολιτική των περικοπών στις δαπάνες για την παιδεία, καθώς και τις άλλες λαϊκές ανάγκες, προκειμένου να χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η πορεία ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, της ενίσχυσης των ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και τεχνικών σχολών, αδειάζουν την τσέπη των λαϊκών οικογενειών. Αποτελεί ντροπή για τον 21ο αιώνα της τεχνητής νοημοσύνης, η «προσωρινή-μόνιμη» λύση που είχε βρει ο Δήμος με την χρήση των κοντέινερ ως αίθουσες. Για ακόμα μία φορά, τονίζουμε ότι και στον τομέα της παιδείας, απαιτούνται υποδομές, ώστε να λυθούν τα προβλήματα. Στο ΕΠΑ.Λ. σήμερα επείγει και επιβάλλεται να γίνουν 2 τουλάχιστον αίθουσες. Η μετατροπή της αυλής του σχολείου, από παρατημένο χωράφι σε καταυλισμό σεισμόπληκτων με κοντέινερ, δεν μπορεί να είναι λύση, όπως δεν είναι λύση και για κανένα σχολείο. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε:

Α) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η δημοτική Αρχή, ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες κτηριακές ανάγκες του ΕΠΑ.Λ. Θάσου;

Β) Τι ενέργειες θα πραγματοποιήσει η δημοτική Αρχή, για να λειτουργήσουν τμήματα που επιλέγει η νεολαία του νησιού και να καλυφθούν με μόνιμους εργαζόμενους οι θέσεις διδακτικού προσωπικού;».

Σε άλλη ερώτηση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρονται στην αγροτική οδοποιία. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Στην Καλλιράχη, πριν από περίπου 18 χρόνια, έγινε αναδασμός γεωργικών εκτάσεων σε περιοχές του κάμπου, ημιορεινές και ορεινές καλλιέργειες. Οι χαραγμένοι δρόμοι, ενώ έχουν κοπεί τα ελαιόδεντρα και τα πήρε ο εργολάβος, δεν έχουν ανοιχτεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, αλλά και αυτοί που έχουν γίνει, δεν έχουν συντηρηθεί καθόλου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι καλλιεργητές να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους. Γνωρίζοντας ότι το έργο έγινε από την Νομαρχία Καβάλας, ρωτάμε την δημοτική Αρχή:

-Είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην αποπεράτωση των δρόμων;

-Η συντήρηση των ήδη κατασκευασμένων δρόμων από ποιον θα γίνει και γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια;

-Συμπεριλαμβάνονται οι δρόμοι από τον καινούργιο αναδασμό, αλλά και τον παλιό, στο έργο «βελτίωση αγροτικών δρόμων του Δήμου Θάσου» αξίας 1.511.214€;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ