• Ο Παναγιώτης Αρσονιάδης, παράγοντας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, θέτει ένα ενδιαφέρον αίτημα προς τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Με επιστολή του ζητάει να προμηθευτεί η Περιφέρεια απινιδωτές και να τους διαθέσει σε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου. Σε κάθε γήπεδο πόλης και χωριού, αναφέρει, πρέπει να υπάρχει απινιδωτής, αφού μπορεί να χρειαστεί για να σώσει μία ανθρώπινη ζωή. Μάλιστα, υπολόγισε με μία πρόχειρη εκτίμηση, ότι το κόστος προμήθειας των απινιδωτών είναι γύρω στις 300.000 ευρώ.
  • Το πρέπον είναι, να εφοδιαστούν με απινιδωτή όλοι οι αθλητικοί χώροι, όπου υπάρχει μαζική συγκέντρωση αθλουμένων και θεατών, δηλαδή τα γήπεδα ποδοσφαίρου και τα κλειστά γυμναστήρια και κολυμβητήρια. Έτσι, η δαπάνη ίσως διπλασιαστεί για την προμήθεια τους.
  • Ακόμα κι αν καλυφθούν όλοι οι αθλητικοί χώροι, σε όλο το μήκος και πλάτος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είναι πολύ πιθανό να μη λυθεί το πρόβλημα. Διότι, μπορεί να υπάρχει απινιδωτής σε ένα γήπεδο, γυμναστήριο, ή κολυμβητήριο, αλλά την κρίσιμη στιγμή να μη χρησιμοποιηθεί, γιατί δεν υπάρχει το υπεύθυνο άτομο για τον χειρισμό του! Νομίζουμε ότι η παράδοση του απινιδωτή σε κάθε αθλητικό σωματείο, πρέπει να συνδυαστεί με την εκπαίδευση δύο-τριών μελών του στην παροχή πρώτων βοηθειών και τη χρήση του πολύτιμου αυτού μηχανήματος.
  • Από την άλλη, διαβάσαμε ότι η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., στο πλαίσιο του διασυνοριακού ευρωπαϊκού προγράμματος Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020, ενισχύει τον εξοπλισμό των αγροτικών ιατρείων και των άλλων δομών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Συγκεκριμένα, προμηθεύει τα αγροτικά ιατρεία, τα Κ.Α.Π.Η., τα Κέντρα Υγείας, με καινούργια μηχανήματα, όπως και απινιδωτές.
  • Θεωρούμε ότι αυτή είναι καλύτερη λύση, από την προμήθεια απινιδωτών σε όλους τους αθλητικούς χώρους. Αφενός γιατί μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ο εξοπλισμός διατίθεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση της Περιφέρειας και αφετέρου, γιατί οι καλά εξοπλισμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα θωρακίσουν υγειονομικά τους τοπικούς πληθυσμούς στους οποίους περιλαμβάνονται οι αθλητές, οι προπονητές, οι παράγοντες και οι θεατές.
  • Ευχόμαστε να εισακουστεί το αίτημα του Π. Αρσονιάδη, γιατί η προστασία των αθλουμένων, κυρίως των νέων, είναι σοβαρό ζήτημα. Γι’ αυτό και τα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών σωματείων, οφείλουν να συνεργάζονται με γιατρούς και να υποβάλλουν σε τακτικές εξετάσεις, για την πρόληψη, όλο το έμψυχο δυναμικό τους.
  • Ακόμα, εάν είναι εφικτό, οι Δήμοι πρέπει να μεριμνούν για την παρουσία γιατρών στις αθλητικές συναντήσεις και διοργανώσεις, που θα βοηθήσουν στην (πρώτη) αντιμετώπιση ενός έκτακτου περιστατικού υγείας, είτε αθλούμενου, είτε θεατή. Συνοψίζοντας, στο ζήτημα της υγείας στους αθλητικούς χώρους πρέπει να γίνονται βήματα προόδου, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τα άλλα προβλήματα που εκκρεμούν. Καλώς, επομένως, υπενθυμίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης, ο ερασιτέχνης παράγοντας του ποδοσφαίρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ