Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Σάκης Βαρδαλής, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο λιπασμάτων της Καβάλας. Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης είναι το ακόλουθο:
Εκατόν ογδόντα (180) εργαζόμενοι του εργοστασίου Λιπασμάτων Καβάλας, εδώ και πέντε μήνες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας ELFE A.E., συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, να μειώσει μισθούς, να επιβάλει ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (14 μήνες). Η διοίκηση της ELFE A.E., όλο αυτό το διάστημα, κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που διατηρεί και ενισχύει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., επέβαλε αναγκαστικές άδειες, 3μηνη διαθεσιμότητα σε όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται.
Σήμερα, έχει προχωρήσει σε απόλυση των 170 από αυτούς, μάλιστα χωρίς αποζημίωση, μετά από κατάθεση μηνύσεων ενάντια των αγωνιζόμενων εργατών, κάνοντας χρήση του αρ.5 του ν.2112/1920 παρ.1, για «παραπτώματα» που διέπραξαν κατά τη διάρκεια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Πρόκειται για απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας με στημένες κατηγορίες, που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές για το συνδικαλιστικό κίνημα. Στην ουσία διώκονται, γιατί δεν δέχτηκαν να καταργηθούν τα δικαιώματά τους, διεκδίκησαν με το σωματείο τους.
Με αυτό τον τρόπο, η εργοδοσία παρακάμπτει τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων και από την άλλη, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία. Να σημειωθεί, πως στην περίπτωση των εργαζομένων των Λιπασμάτων Καβάλας δεν ισχύουν οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, αφού σε κανένα εργαζόμενο που απολύθηκε δεν του έχει απαγγελθεί κατηγορία, όπως επίσης, οι μηνύσεις της εργοδότριας εταιρίας δεν αφορούν «παραπτώματα» κατά τη διάρκεια της άσκησης της εργασίας.
Μάλιστα, λόγω των παραπάνω ενεργειών της εργοδοσίας, ο Ο.Α.Ε.Δ. αρνείται να τους χορηγήσει επίδομα ανεργίας. Ενώ ακόμα και αυτό το έκτακτο επίδομα (1.000 ευρώ) που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση, δεν τους έχει καταβληθεί λόγω γραφειοκρατίας. Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε οικονομική απόγνωση, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, τρέχουν οι δόσεις των δανείων, δεν μπορούν στοιχειωδώς να ζήσουν τις οικογένειές τους. Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
– Να ακυρωθούν οι απολύσεις και να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις που κατείχαν με πλήρη δικαιώματα βάση και της συλλογικής τους σύμβασης.
– Να παρθούν, μέχρις ότου επιστρέψουν στη δουλειά τους, μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, όπως: πάγωμα δανείων και κάθε χρέους προς το δημόσιο, απαγόρευση διακοπής ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
– Να χορηγηθεί, επιτέλους, το έκτακτο βοήθημα στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους των Λιπασμάτων Καβάλας.