Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, το εργαστήριο επιχειρηματικής ανακάλυψης του τομέα προτεραιότητας «Υλικά-κατασκευές και βιομηχανία». Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, στο εργαστήριο συμμετείχαν 45 εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ακαδημαϊκής/ερευνητικής κοινότητας, δημόσιου τομέα και κοινωνίας των πολιτών, καλύπτοντας το σύνολο της τετραπλής έλικας. Τις εργασίες του εργαστηρίου κήρυξαν οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, Αλ. Ιωσηφίδης και Κ. Βενετίδης. Η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου έρευνας και καινοτομίας και αντιπρύτανης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μαριρένα Γρηγορίου, παρουσίασε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στο πλαίσιο διαμόρφωσης της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης, ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου εθνικής οικονομίας και οικονομικών ενημέρωσε για τα ζητήματα ενεργοποίησης της στρατηγικής.

Στην συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών της συμβουλευτικής ομάδας εργασίας, ήτοι οι επιδόσεις και το περιβάλλον στο οποίο κινήθηκε ο τομέας την περίοδο 2014-2021. Ο τομέας, έτσι κι αλλιώς, είναι πολύ σημαντικός, καθώς διατρέχει οριζόντια πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως την οικοδομή, την βιομηχανία και την ενέργεια, συμμετέχοντας σε πολλαπλές αλυσίδες αξίας. Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ξεχωρίζει για την αλυσίδα αξίας κοπής και επεξεργασίας μη-μεταλλικών ορυκτών (κυρίως μαρμάρου), με διαφορά η πρώτη περιοχή της χώρας σε εξαγωγές (ιδίως του λευκού μαρμάρου), αλλά και παρουσία αρκετών σημαντικών παικτών στον χώρο των πλαστικών και χημικών προϊόντων. Η τοπική βιομηχανία υποστηρίζεται από σημαντικές ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Δ.Π.Θ. Ακολούθησε συζήτηση για το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί το σύνολο των φορέων του τομέα, για να πετύχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της περιόδου 2021-2027.

Οι συμμετέχοντες διαμόρφωσαν με τις προτάσεις τους το τρίπτυχο «περιφερειακές εξειδικεύσεις-μέσα εφαρμογής-κατηγορίες δικαιούχων», για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό δράσεων ενίσχυσης έργων έντασης καινοτομίας, προώθησης της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης των ανθρώπινων πόρων. Το εργαστήριο αποτελεί δράση του μηχανισμού διαχείρισης και παρακολούθησης της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης για την έρευνα και την καινοτομία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και εντάσσεται στο πλαίσιο λειτουργίας της συμβουλευτικής ομάδας εργασίας του τομέα προτεραιότητας «Υλικά-κατασκευές και βιομηχανία», έναν από τους οκτώ τομείς που περιλαμβάνονται στην στρατηγική και υποστηρίζονται από τον μηχανισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ