-Ο Ξενοφών Κροκίδης, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Καβάλας, έβαλε ένα ζήτημα στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο έχει ξεχαστεί από τους τοπικούς άρχοντες και την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για την λειτουργία της Τοπικής Μονάδας Υγείας Το.Μ.Υ. στην πόλη της Καβάλας. Οι Το.Μ.Υ. δημιουργήθηκαν, στα τέλη της δεκαετίας του 2010, για να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους πληθυσμούς των περιοχών που βρίσκονται. Στην Καβάλα λειτουργεί μία Το.Μ.Υ. στην περιοχή του Αγίου Λουκά, που εξυπηρετεί τον δυτικό τομέα της πόλης. Ο Ξ. Κροκίδης έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας δεύτερης Το.Μ.Υ., που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών της πόλης.

-«Είναι χρήσιμη μία δεύτερη Το.Μ.Υ. στην Καβάλα;», θα ρωτήσει κάποιος. Μακάρι να λειτουργούσε μία Το.Μ.Υ. σε κάθε συνοικία της πόλης, θα απαντήσουμε! Έτσι, οι πολίτες θα είχαν εύκολη πρόσβαση σε μία μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας που βρίσκεται κοντά τους και δεν θα χρειαζόταν να μεταβαίνουν στο Γενικό Νοσοκομείο για κάθε λόγο που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, ή συμβουλή. Σε κάθε Το.Μ.Υ., σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, υπάρχουν: τέσσερις γενικοί γιατροί, ή παθολόγοι, ένας παιδίατρος, δύο νοσηλευτές, δύο επισκέπτες υγείας, ένας κοινωνικός λειτουργός και δύο διοικητικοί υπάλληλοι. Κάποιος άλλος θα ρωτήσει, εύλογα, πως θα στελεχωθούν οι Το.Μ.Υ. όταν έχουν σοβαρή έλλειψη προσωπικού τα δημόσια νοσοκομεία. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι, ότι αν υπήρχε πολιτική βούληση να οργανωθεί ένα σύγχρονο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν θα έφταναν τα δημόσια νοσοκομεία στην διάλυση.

-Η σημερινή κυβέρνηση δεν στηρίζει τις Το.Μ.Υ., γιατί είναι δημιούργημα αντίπαλης πολιτικής δύναμης. Αντίθετα, έχει σκοπό να κάνει συμπτύξεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί δεν θέλει να καλύψει όλες τις κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

-Από την άλλη πλευρά, δεν γίνεται καμία ενημέρωση για την λειτουργία της μοναδικής Το.Μ.Υ. στην πόλη της Καβάλας. Συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των πολιτών; Είναι πλήρως στελεχωμένη; Πόσο «κόσμο» εξυπηρετεί; Πόσοι Καβαλιώτες γνωρίζουν την ύπαρξη της; Εάν ο Ξεν. Κροκίδης έχει τον χρόνο και την δυνατότητα, γιατί ασκεί μάχιμη ιατρική στο Γενικό Νοσοκομείο, θα βοηθούσε να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για την Το.Μ.Υ. Καβάλας. Αφού δεν ενδιαφέρεται η κεντρική διοίκηση, πρέπει ο Δήμος να αναδείξει τον ρόλο της Το.Μ.Υ. και να συνεργαστεί με το προσωπικό της μονάδας, για να στρέψει τους δημότες προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

-Ο Θόδ. Μουριάδης δήλωσε πως θα υλοποιήσει την δέσμευση και θα ιδρύσει δημοτικό ιατρείο στον οικισμό του Παληού. «Το είπαμε και θα γίνει», ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο. Αναρωτιόμαστε γιατί τα δημοτικά ιατρεία δεν μετατρέπονται σε Το.Μ.Υ. Ή γιατί οι Το.Μ.Υ. δεν γίνονται δημοτικές; Αφού η κεντρική διοίκηση δεν ασχολείται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αν και το κράτος οφείλει να παρέχει δημόσια δωρεάν υγεία σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Μπορούν οι Δήμοι να καλύψουν το μισθολογικό και λειτουργικό κόστος αυτών των μονάδων; Είναι καλό το συγκεκριμένο ερώτημα, όταν βλέπουμε το σοβαρό πρόβλημα υπο-στελέχωσης των δημοτικών Υπηρεσιών.

-Θα προτείνουμε το εξής στην κεντρική διοίκηση. Να αναθέσει την λειτουργία των Το.Μ.Υ. στους Δήμους παρέχοντας όλα τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Μόνο τον μήνα Απρίλιο του 2024, το κράτος εισέπραξε από τον συγκεκριμένο φόρο 903 εκατομμύρια ευρώ. Αν οι Δήμοι έχουν την απαραίτητη οικονομική βοήθεια, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τις Το.Μ.Υ. και να «στήσουν» το δίκτυο Π.Φ.Υ. που υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ