Μετά το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Νέστου, που τάχθηκε ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας του αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου, για την πλήρωση της θέσης του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καβάλας ενέκρινε κείμενο ψηφίσματος για το ίδιο θέμα, στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Γραμμένος, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή», αφού είναι η πρώτη φορά που το ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου Καβάλας συζητά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ωστόσο, στη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν και ενστάσεις για τον διακριτό ρόλο δημοτικού συμβουλίου και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, κυρίως από τον Άρη Βέρρο, ο οποίος δήλωσε ότι αν η πλειοψηφία εισάγει το ψήφισμα για ψήφιση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του θα αποχωρήσουν από την αίθουσα, όπως και έπραξαν, αφού προηγουμένως ο επικεφαλής εξήγησε τους λόγους της αποχής από την ψηφοφορία.
Υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος τάχθηκαν οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας, με μικρές διαφοροποιήσεις στις τοποθετήσεις των αρχηγών τους. Ο Κωστής Σιμιτσής ζήτησε αντί ψηφίσματος, να σταλεί από τη δήμαρχο στην Εκκλησία της Ελλάδας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μία επιστολή με πολύ διακριτικό περιεχόμενο, η οποία θα διερμηνεύει τη θέση του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας. Ο Μάκης Παπαδόπουλος επωφελήθη της περίστασης, για να ασκήσει, πάλι, κριτική προς τη δήμαρχο, λέγοντας ότι λειτούργησε παρασκηνιακά (σ.σ. αναφερόμενος στη συνάντηση της Δήμητρας Τσανάκα με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας) και ότι η επίσκεψη «αστραπή» στην Αθήνα έγινε χωρίς εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, αυτή η πρωτοβουλία της δημάρχου ήταν θεσμικά απαράδεκτη.
Ο Βαγγέλης Παππάς ζήτησε στο κείμενο του ψηφίσματος, ή της επιστολής, να περιληφθεί και η (προφορική) απάντηση του αρχιεπισκόπου, κ. Ιερωνύμου, προς τη δήμαρχο Καβάλας, ότι εκείνος δεν έχει κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιηθεί η επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, για το ζήτημα της ανάδειξης νέου μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. «Έτσι, θα διαπιστώσουμε εάν η ηγεσία της Εκκλησίας λαμβάνει υπόψη την επιθυμία του ποιμνίου της, ή λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία», σχολίασε.
Ακολούθησαν δύο τοποθετήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, Νίκο Μαυρίδη και Νίκο Ξανθόπουλο, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, για την ανάμειξη του δημοτικού συμβουλίου στα εσωτερικά της ελληνικής Εκκλησίας (ο πρώτος) και για το πραγματικό κίνητρο των υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Π. Κίτσου (ο δεύτερος), αλλά δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το κείμενο.
Στο σημείο εκείνο παρενέβη, για μία ακόμα φορά, ο Γ. Γραμμένος, ο οποίος τόνισε κατηγορηματικά ότι: «Εμείς είμαστε η «φωνή» του λαού της Καβάλας και το αρμόδιο όργανο που μεταφέρει στην Αθήνα τις επιθυμίες του. Δεν υποδεικνύουμε, δεν καθοδηγούμε και δεν εκβιάζουμε κανένα». Τελικά, το κείμενο του ψηφίσματος εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους.
Όσον αφορά την επίσκεψη της δημάρχου στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, η Δ. Τσανάκα ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι κατέστησε σαφές στον προκαθήμενο της ελληνικής Εκκλησίας, ότι το δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμος και ο λαός της Καβάλας, δεν έχουν σκοπό να παρέμβουν στη διαδικασία της εκλογής νέου μητροπολίτη, παρά μόνο να εκφράσουν την επιθυμία τους για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. «Το δημοτικό συμβούλιο δεν εκλέγει μητροπολίτη, αλλά οφείλει να εκφράσει την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε στη συνεδρίαση και πρόσθεσε ότι, όταν ρώτησε τον αρχιεπίσκοπο εάν μπορεί ο Δήμος Καβάλας να βγάλει ένα ψήφισμα για τη θέση του, εκείνος απάντησε: «Να το κάνετε, δεν έχω κανένα πρόβλημα».
Η Δ. Τσανάκα μίλησε, ακόμα, για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε σχετικά με το παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» και με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για το θέμα των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Περιγιάλι. Σχετικά με το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», είπε ότι τον Οκτώβριο θα έρθουν στην Καβάλα εκπρόσωποι του ελληνικού στρατού, μαζί με νομικό σύμβουλο, για να συζητήσουν με τον Δήμο την πρόταση για συνεκμετάλλευση. Ίσως μέσα στον ίδιο μήνα, πρόσθεσε η δήμαρχος, να υπογραφεί και η προγραμματική σύμβαση, αφού εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.