-Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε, τις προηγούμενες ημέρες, η ανακοίνωση ότι μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο Θάσου τα εκμαγεία από τις ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες, που κοσμούσαν ένα σημαντικό μνημείο της αρχαίας αγοράς του νησιού, την λεγόμενη «δίοδο των θεωρών».

-Ο δήμαρχος, Λευτέρης Κυριακίδης, μάλιστα, έκανε και δήλωση για το ευχάριστο γεγονός. «Χαιρετίζουμε την έλευση στον φυσικό τους χώρο, στη Θάσο, των εκμαγείων των συγκεκριμένων γλυπτών», είπε.

-Επειδή δεν κατέχω, καρντάσια, τα αρχαιολογικά ζητήματα και την ιστορία των συγκεκριμένων γλυπτών, από μία πρόχειρη αναζήτηση βρήκα ότι, το αίτημα για την επιστροφή των εκμαγείων έκανε το 2011 ο τότε δήμαρχος Θάσου, Γιάννης Χατζηεμμανουήλ. Δηλαδή, πέρασαν δέκα χρόνια, για να ικανοποιηθεί το αίτημα από τη διοίκηση του μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, όπου βρίσκονταν τα εκμαγεία και κυρίως τα μαρμάρινα ανάγλυφα από το έτος 1864! Δηλαδή, καρντάσια, από τα μέσα, περίπου, του 19ου αιώνα!

-Τα μαρμάρινα ανάγλυφα, τα οποία βρέθηκαν πεσμένα μέσα στον διάδρομο, τη «δίοδο των θεωρών», εξακολουθούν να εκθέτονται στο Λούβρο και να αποτελούν «στολίδι» της μόνιμης συλλογής του μουσείου. Αυτά που επιστράφηκαν στην Θάσο, είναι τα γύψινα εκμαγεία, τα οποία κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο εκμάγευσης της Ένωσης Εθνικών Μουσείων της Γαλλίας και φυλάσσονταν στις αποθήκες του Λούβρου, αποτελώντας τμήμα των κινητών και πολιτιστικών ιδιωτικών μνημείων του μουσείου!

-Προφανώς, υπάρχει διαφορά και μάλλον σημαντική μεταξύ των ανάγλυφων μαρμάρων και των γύψινων εκμαγείων, γι’ αυτό και τα πρώτα παρέμειναν στο Παρίσι. Εύχομαι να μην περάσουν άλλα δέκα, ή είκοσι, χρόνια, για να μεταφερθούν στην Θάσο και τα μαρμάρινα ανάγλυφα. Αν αποφασίσει η διοίκηση του Λούβρου να τα επιστρέψει εκεί που βρέθηκαν και ανήκουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ