ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ. Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ. Μαθητές του 12ου Δημοτικού σχολείου Νεάπολης τρώνε το γεύμα τους στην τραπεζαρία του σχολείου. Το πρόγραμμα σίτισης που εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής ώστε να επιτευχθούν: Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και η βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL
  • Αρχικά, ο στόχος του (πιλοτικού) προγράμματος σίτισης των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, ήταν να προσφέρονται τα γεύματα στις σχολικές αίθουσες. Φέτος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αντιδήμαρχος Δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, οι μαθητές παίρνουν τις μερίδες στο σπίτι!
  • Επομένως, ο πρώτος στόχος του προγράμματος, που ήταν να αναπτυχθεί η συντροφικότητα μεταξύ των μαθητών, τρώγοντας όλοι μαζί στη σχολική αίθουσα, δεν υφίσταται. Παίρνοντας την μερίδα στο σπίτι ο κάθε μαθητής και η καθεμία μαθήτρια, επίσης, δημιουργείται ζήτημα στη σχέση της οικογένειας. Τα μέλη της οικογένειας πρέπει να μαζεύονται στο τραπέζι και να τρώνε το φαγητό που μαγειρεύει η μητέρα. Το γεύμα είναι, ίσως, η μοναδική ευκαιρία καθημερινά να βρίσκονται όλα τα μέλη μιας οικογένειας μαζί. Ακόμα και για μία άπορη οικογένεια, υπάρχει τρόπος να έχει «ένα πιάτο φαγητό» κάθε μέρα για τα μέλη της.
  • Ο Απ. Μουμτσάκης δεν αναφέρει γιατί άλλαξε το πρόγραμμα και φέτος τα γεύματα δεν καταναλώνονται στο σχολείο. Μήπως αντέδρασαν γονείς των μαθητών; Μήπως δεν ήθελαν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά στη διαδικασία; Θέλουμε να έχουμε μία απάντηση.
  • Όσον αφορά τον άλλο στόχο, να μάθουν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου την υγιεινή διατροφή, δεν τον θεωρούμε σοβαρό λόγο, για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα στα σχολεία. Εάν το Υπουργείο Παιδείας θέλει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς στο ζήτημα της σωστής διατροφής, μπορεί να διοργανώνει ομιλίες με διατροφολόγους στα σχολεία, για παράδειγμα, που θα συμβουλεύουν τους εκπαιδευτικούς τι να προσέχουν όταν οι μαθητές βρίσκονται στο σχολείο και τους γονείς, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα εβδομαδιαίο μενού διατροφής των παιδιών τους με υγιεινές τροφές. Δηλαδή, να μιλήσουν στις μητέρες, κυρίως, για τα φαγητά που μπορούν να μαγειρεύουν στο σπίτι, ώστε η οικογένεια να διατρέφεται σωστά και με χαμηλό κόστος.
  • Θα διαφωνήσουμε και με τα κριτήρια επιλογής των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Μέχρι τώρα, η επιλογή των σχολείων γίνεται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, διαλέγαμε τις γειτονιές, τα σχολεία, τα οποία έχουν μαθητές με οικονομικό πρόβλημα και πρόβλημα στη σίτιση», εξήγησε ο Απ. Μουμτσάκης. Μαθητές που οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα υπάρχουν σε όλα τα σχολεία. Η επιλογή συγκεκριμένων σχολικών μονάδων και περιοχών, θεωρούμε ότι δημιουργεί κοινωνικό στιγματισμό. Δημιουργείται η εντύπωση στην κοινωνία, ότι στο σχολείο αυτό, ή στη γειτονιά αυτή, επικρατεί σημαντικό πρόβλημα σε οικονομικά αδύναμους μαθητές και οικογένειες.
  • Καταλήγοντας, το σχολείο είναι, κατά την άποψη μας, χώρος παροχής γνώσεων και διαμόρφωσης χαρακτήρων. Και όχι το «τραπέζι της αγάπης», για τους άπορους μαθητές. Οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων γνωρίζουν πόσοι και ποιοι μαθητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης. Μπορούν, λοιπόν, να δώσουν τα στοιχεία τους στον Δήμο Καβάλας κι εκείνος να φροντίσει, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ίσως, για τη βοήθεια των συνδημοτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ