• Θεωρούμε ότι η Καβάλα έκανε το «χρέος» της, προς τα 1.400 θύματα Καβαλιώτες εβραϊκής καταγωγής, που μεταφέρθηκαν στη διάρκεια του β΄ παγκοσμίου πολέμου, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στην Πολωνία. Το μνημείο που τοποθετήθηκε στην οδό Ερυθρού Σταυρού, εκεί που υπήρχε η καπναποθήκη μέσα στην οποία συγκεντρώθηκαν οι Εβραίοι συμπολίτες, από τους Βούλγαρους συμμάχους των Ναζί, για να οδηγηθούν στη συνέχεια στην Πολωνία, τιμάει τη μνήμη τους και θυμίζει το ολοκαύτωμα.
  • Επομένως, δεν καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει ανάγκη να τοποθετηθούν και «λίθοι μνήμης» στην πόλη, όπως προτείνει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, Νίκος Κούτρας, με τα ονόματα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Όποιος πολίτης επιθυμεί να ενημερωθεί για το ολοκαύτωμα των Εβραίων, μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες στη σχετική βιβλιογραφία και στο διαδίκτυο.
  • Ο Ν. Κούτρας, ως μέλος της διοίκησης του Δήμου Καβάλας, μπορούσε να ζητήσει από τον τότε δήμαρχο, Κωστή Σιμιτσή, να τοποθετήσει το μνημείο αντί των «λίθων μνήμης». Ο Κ. Σιμιτσής απέφυγε να τοποθετήσει το μνημείο, κάτι που έπραξε η Δήμητρα Τσανάκα, η οποία δέχτηκε έντονη κριτική. Αφού πέρασε η «κατακραυγή», ο Ν. Κούτρας επανέρχεται με πρόταση προς τον Θόδωρο Μουριάδη, να τοποθετήσει τους «λίθους μνήμης». Υπάρχει, άραγε, λόγος να φορτιστεί, πάλι, το κλίμα στην πόλη και να ασχοληθούμε μ’ ένα ζήτημα που «έκλεισε» με την τοποθέτηση του μνημείου στην οδό Ερυθρού Σταυρού; Εάν εκτός από το μνημείο τοποθετήσουμε και τους «λίθους μνήμης», θα τιμήσουμε περισσότερο τα θύματα και το ολοκαύτωμα;
  • Διατηρούμε μεγάλη επιφύλαξη, ότι το κράτος θα πληρώσει τα 450 εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις, που αφορούν την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας την περίοδο 2010-2015. Επίσης, θεωρούμε απίθανο η κεντρική διοίκηση, να δεχτεί να γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές των επιχειρήσεων προς την Εφορεία, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.
  • Κατά την άποψη μας, καλώς καταργήθηκε το μέτρο της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας στις επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών, όπως είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Δεν είναι λογικό, το κράτος να επιδοτεί μία επιχείρηση, για να πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων της. Οφείλει ο επιχειρηματίας να κάνει το «κουμάντο» του, ώστε να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τους εργαζομένους, τους προμηθευτές, τις τράπεζες κ.λπ.
  • Εάν θέλει το κράτος να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό κόσμο των ακριτικών περιοχών της χώρας, μπορεί να παρέμβει, μόνο, στον τομέα της φορολογίας. Για τα επόμενα δέκα έτη, συγκεκριμένα, να εφαρμοστεί ένας σταθερός φορολογικός συντελεστής, τον οποίο θα σεβαστούν όλες οι κυβερνήσεις, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Στη διάρκεια της δεκαετίας αυτής, οι επιχειρήσεις θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα εξυγιανθούν οικονομικά, θα διατηρήσουν, ή και θα αυξήσουν, τις θέσεις εργασίας, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς. Οι επιχειρήσεις, κατά την άποψη μας, πρέπει να είναι δυναμικές και όχι κρατικοδίαιτες, δηλαδή να στηρίζονται σε επιδοτήσεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ