Μόνο ως «γιορτή της δημοκρατίας» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Από την εποχή της πόλωσης και των έντονων αντιπαραθέσεων, περάσαμε στις «χαλαρές» και ήσυχες Κυριακές. Από το ένα άκρο, δηλαδή, στο άλλο. Παραγίναμε Δύση κι αυτό είναι, κατά την άποψη μας, πολύ ανησυχητικό! Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μία απολιτική φάση. Δεν πρόκειται για μία μορφή διαμαρτυρίας, αλλά για μία παγιωμένη στάση, που οδηγεί περισσότερο στο τέλμα, σε παρατεταμένη κρίση και, τελικά, στην οπισθοδρόμηση.
Το περασμένο καλοκαίρι, το ποσοστό συμμετοχής στις εθνικές εκλογές ήταν 57,78%. Τρεις μήνες μετά, το ποσοστό συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι λίγο πάνω από το 51% και στον μητροπολιτικό Δήμο Καβάλας στο απογοητευτικό 47,60%. Επομένως, μιλάμε για διοικήσεις, στην Περιφέρεια και στον Δήμο Καβάλας, ισχυρής μειοψηφίας! Βεβαίως, την ιστορία γράφουν εκείνοι και εκείνες που συμμετέχουν στα κοινά.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κυριάρχησε το «δίπολο» των: Χρήστου Μέτιου και Χριστόδουλου Τοψίδη. Οι δύο συνδυασμοί που ηγήθηκαν, «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» και «Περιφερειακή Σύνθεση» αντίστοιχα, υπερέβησαν το 77% και θα «αναμετρηθούν» την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. Το προβάδισμα έχει ο Χρ. Μέτιος, για τον απλούστατο λόγο γιατί έχει την «ψήφο στήριξης» του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κι επειδή, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον β΄ γύρο των εκλογών είναι, «παραδοσιακά», χαμηλότερη, ο παράγοντας αυτός είναι ευνοϊκός, τις περισσότερες φορές, για τον υποψήφιο που κατέλαβε την 1η θέση στον α΄ γύρο. Εκτός κι αν η διαφορά μεταξύ των συνδιεκδικητών είναι ανατρέψιμη.
Ο συνδυασμός του Χρ. Μέτιου (Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση) κατέλαβε την 1η θέση στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και ο συνδυασμός του Χρ. Τοψίδη (Περιφερειακή Σύνθεση) πρώτευσε στις Περιφερειακές Ενότητες Θάσου, Δράμας, Έβρου. Στις εκλογές του 2019, ο συνδυασμός του Χρ. Μέτιου επικράτησε στις Π.Ε. Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και ο συνδυασμός του Χρ. Τοψίδη ήρθε πρώτος στις Π.Ε. Καβάλας, Θάσου.
Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, στους Δήμους Θάσου, Νέστου και Παγγαίου εξελέγησαν δήμαρχοι από τον α΄ γύρο οι: Λευτέρης Κυριακίδης (ποσοστό 55,72%), Σάββας Μιχαηλίδης (78,56%), Φίλιππος Αναστασιάδης (65,65%), που θεωρούνταν «φαβορί». Στον Δήμο Καβάλας, όπως και στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., θα υπάρξει β΄ γύρος μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών «Σύγχρονος Δήμος», Θόδωρου Μουριάδη και «Ο Τόπος της Ζωής μας», Χρυσόστομου (Μάκη) Παπαδόπουλου. Οι εκλογές στον Δήμο Καβάλας έγιναν σε «στενό οικογενειακό κύκλο», με μεγάλη διασπορά των κομματικών ψήφων, κυρίως των ψηφοφόρων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και με ιστορικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. Οι παράγοντες αυτοί ευνόησαν τους δύο συνδυασμούς που πέρασαν στον β΄ γύρο, που είχαν και τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων συμβούλων. Ομολογούμε πως διαψευστήκαμε, ότι ο συνδυασμός του εν ενεργεία δημάρχου, Θόδ. Μουριάδη, δεν θα φτάσει στις 10.000 ψήφους. Τελικά, υπερέβη τις 11.000 ψήφους και είναι, κατά την άποψη μας, το απόλυτο φαβορί για να επανεκλεγεί δήμαρχος. Όχι γιατί είχε μία πετυχημένη πρώτη θητεία, το αντίθετο, αλλά γιατί ο αντίπαλος πολιτικός χώρος, της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήταν αρραγής. Πρέπει να προβληματίσει την Νέα Δημοκρατία, γιατί «κέρδισε» τους Δήμους Θάσου, Νέστου, Παγγαίου και «έχασε» τον μητροπολιτικό Δήμο Καβάλας. Ή, μήπως, θα τον κερδίσει με «πλάγιο» τρόπο;
Έχουμε την αίσθηση ότι αρκετοί μέσα στην Νέα Δημοκρατία, που είναι χωρισμένη σε «στρατόπεδα», βλέπουν τον Θόδ. Μουριάδη ως «ανάχωμα», που θα αποτρέψει την ανάδειξη του Μάκη Παπαδόπουλου στην δημαρχία. Προτιμούν μία δεύτερη (συνεχόμενη) θητεία του μετριότατου Θόδ. Μουριάδη, παρά να επικρατήσει ο «εκλεκτός» υποψήφιος της άλλης κομματικής «φατρίας».
Ο Μάκης Παπαδόπουλος δικαιολογημένα πανηγυρίζει, γιατί «έσπασε το ρόδι» και πέρασε στον β΄ γύρο των εκλογών. Ωστόσο, στις εκλογές του 2023, ο συνδυασμός «Ο Τόπος της Ζωής μας» αύξησε κατά 220 τις ψήφους σε σύγκριση με το 2019 και κατά 3,37 μονάδες το ποσοστό του. Αυτό δεν το λέει κάποιος, ότι έρχεται με ορμή στον β΄ γύρο των εκλογών.
Από την άλλη πλευρά, ο Θόδ. Μουριάδης έκανε εκλογικό «άλμα» μέσα σε τέσσερα έτη! Αύξησε τον αριθμό ψήφων κατά 4.407 και το ποσοστό κατά 17 μονάδες! Θεωρούμε πως το μήνυμα εστάλη από τον α΄ γύρο και όπως δήλωσε, δεν γίνονται θαύματα συχνά, εννοώντας ότι η (διπλή) ανατροπή που έκανε εκείνος το 2019, είναι δύσκολο να επαναληφθεί.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Χρυσανίδης κατέλαβε την 3η θέση, με ποσοστό 14,67% (4.531 ψήφους), χάρη στο καλά στελεχωμένο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Έργο Τώρα».
Ο συνδυασμός «Η Καβάλα Μπροστά», με επικεφαλής τον Γιάννη Εριφυλλίδη πήρε την 4η θέση, με ποσοστό 12,40% (3.830 ψήφους). Η συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τον Βαγγέλη Παππά αποδείχτηκε τροχοπέδη στην προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων ψηφοφόρων. Ο Γιάννης Εριφυλλίδης ευαγγελίζεται το διαφορετικό πολιτικό ήθος και την «φρέσκια ματιά» στα διοικητικά πράγματα του Δήμου Καβάλας, αλλά «συμμάχησε» με το ξεπερασμένο και δογματικό κομμάτι, που εκπροσώπησε η «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση» του Βαγγέλη Παππά και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που ηττήθηκε«κατά κράτος» στις εθνικές εκλογές.
Η αρνητική έκπληξη των εκλογών είναι ο συνδυασμός «Ώρα Δημιουργίας», που κατέλαβε την 5η θέση με ποσοστό 6% (1.852 ψήφους). Είναι ένα ποσοστό που κατακτήθηκε αποκλειστικά με τις δυνάμεις της Αναστασίας Ιωσηφίδου και των συνεργατών της, αφού ο πολιτικός χώρος που ανήκει, της Νέας Δημοκρατίας, της «γύρισε την πλάτη». Είναι άδικο το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να γίνει η ανάλυση από το «επιτελείο» του συνδυασμού. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός «Ώρα Δημιουργίας» ήταν εκλογικά «ανύπαρκτος» στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, όπου έλαβε 217 ψήφους και ποσοστό 3,18%!
Τέλος, ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» κατετάγη στην 6η θέση, με ποσοστό 3,78% (1.167 ψήφους) καταγράφοντας μία μικρή κάμψη, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019 (ποσοστό 3,86% και 1.342 ψήφοι). Στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που στηρίζει τον συνδυασμό, πρέπει να εξετάσουν την αλλαγή προσώπου στην «αρχηγία», αφού ο συμπαθής Χρήστος Ποτόλιας, κατά την άποψη μας, «έκλεισε τον πολιτικό του κύκλο» στην τοπική αυτοδιοίκηση.