-Ήταν λογικό και αναμενόμενο να συμβεί. Δηλαδή, να αρχίσει μία περίοδος εσωστρέφειας για το ζήτημα της δομής φιλοξενίας μεταναστών στο Περιγιάλι. Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου, Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης, δεν έκανε τυχαία το αίτημα, να του προτείνει η τοπική κοινωνία τον κατάλληλο χώρο για την μετεγκατάσταση της δομής. Γνωρίζει καλά, ότι θα αρχίσει ένα «γαϊτανάκι» προτάσεων, αντιπαραθέσεων και ατέρμονης συζήτησης, ενώ θα παραταθεί χρονικά η λειτουργία της δομής στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», αφού η «διαβούλευση» θα καταλήξει σε ναυάγιο. Από την άλλη, ο υπουργός θα ενισχύσει την θέση του, αφού θα φανεί πως «αφουγκράστηκε» την ανάγκη, αλλά οι τοπικοί παράγοντες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και να καταθέσουν μία ικανοποιητική (για το Υπουργείο) πρόταση.

-Επίσης, πότε υπήρξε αποτέλεσμα όταν συγκροτήθηκαν επιτροπές φορέων, για να διεκδικήσουν τα δίκαια και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας; Αποδεικνύεται, επομένως, ότι οι τοπικοί άρχοντες έπεσαν στην «παγίδα» που έστησε ο υπουργός και η κεντρική διοίκηση. Κι αυτό φαίνεται από τις πρώτες δηλώσεις βουλευτών και άλλων πολιτικών προσώπων, στις οποίες δεν υπάρχει καμία σύμπλευση, αλλά διαφορετικοί στόχοι! Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα παραγόντων από τον ίδιο πολιτικό χώρο και μάλιστα του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

-Ο βουλευτής, Γιάννης Πασχαλίδης, δήλωσε ότι: «Η δομή δημιουργεί προβλήματα, οπότε μαζί με τον πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε. και δημοτικό σύμβουλο, Μπάμπη Δράκο, συνεργαστήκαμε αρκετές ώρες, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε κάνοντας κάποιες προτάσεις σε περίπτωση μετεγκατάστασης. Εμείς κάναμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε να πάρει απόφαση το Υπουργείο». Ο συνάδελφος του, Μακάριος Λαζαρίδης, είπε: «Ο καθένας με το μυαλό του, μπορεί να λέει και να προτείνει διάφορα πράγματα. Δεν είναι κακό αυτό. Νομίζω, όμως, ότι ο στόχος μας, δεν πρέπει να είναι η μετεγκατάσταση της δομής» και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω θετικά να ξοδέψουμε, πάλι, έναν σκασμό χρήματα για να μετεγκαταστήσουμε τους πρόσφυγες σε μία άλλη περιοχή, όποια κι αν είναι αυτή, γιατί μην έχετε καμία αμφιβολία ότι κι εκεί θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Κι αυτό είναι δεδομένο».

-Είναι προφανές ότι, η κεντρική διοίκηση και συγκεκριμένα ο Π. Μηταράκης, θέλει να μετατρέψει το ζήτημα σε εσωτερικό πρόβλημα, για να πετύχει τον στόχο του. Ο Μ. Λαζαρίδης «ακύρωσε» τις προτεινόμενες λύσεις του Γιάννη Πασχαλίδη και του Χαράλαμπου Δράκου. Το ίδιο θα γίνεται με κάθε εναλλακτική πρόταση και ο καιρός θα περνάει προς όφελος της πλευράς που δεν θέλει να γίνει τίποτα.

-Όσον αφορά την δαπάνη για την μετεγκατάσταση της δομής, που ανέφερε ο Μ. Λαζαρίδης, θεωρούμε πως το επιχείρημα αυτό είναι άκυρο. Η κυβέρνηση έχει τα χρήματα για την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στο Φυλάκιο Έβρου, για να «απαλλοτριώσει» γεωτεμάχια έκτασης 33,5 στρεμμάτων, αλλά δεν μπορεί να τα βρει, για να μεταφέρει τους μετανάστες από το Περιγιάλι Καβάλας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τέτοια έργα, τα οποία αφορούν την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αρκεί οι ροές να σταματήσουν στην Ελλάδα.

-Μπορεί κάλλιστα ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου, να διαθέσει τα χρήματα για την επέκταση του Κ.Υ.Τ. στο Φυλάκιο Έβρου, για να επεκτείνει μία δομή στην Θεσσαλονίκη, ή στην Αττική, όπου θα μεταφέρει τους μετανάστες από το Περιγιάλι και την Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Δράμας. Κι αν δεν φτάνουν τα χρήματα αυτά, να κάνει αίτημα στους ευρωπαίους εταίρους για πρόσθετη χρηματοδότηση. Δεν είναι λογικό, να ζητάει χρήματα μόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ