-Η β΄ φάση του (διεθνούς) διαγωνισμού, για την παραχώρηση της χρήσης, και ανάπτυξης του (σχεδόν) εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό την μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη, δεν ανέδειξε ενδιαφερόμενο. Δεν υποβλήθηκε, δηλαδή, προσφορά από τις δύο υποψήφιες αναδόχους, την Energean και την κοινοπραξία Δ.Ε.Σ.Φ.Α.-Γ.Ε.Κ. ΤΕΡΝΑ. Το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., που διαχειρίζεται την διαδικασία, εξετάζει μία νέα χρήση του παλιού κοιτάσματος στον κόλπο της Καβάλας. Συγκεκριμένα, εξετάζει την δυνατότητα αντί για φυσικό αέριο, να αποθηκεύεται στην φυσική κοιλότητα υδρογόνο, με σκοπό την ταχύτερη απεξάρτηση της Ευρώπης από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των κρατών μελών της «Ένωσης».

-Το υδρογόνο θεωρείται, από επιστήμονες και τους παράγοντες στον χώρο της ενέργειας, ως το «καύσιμο του μέλλοντος». Επίσης, η προώθηση των επενδύσεων στην τεχνολογία για την ενθάρρυνση της ενεργειακής μετάβασης και την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές (διοξειδίου του άνθρακα) έως το έτος 2050, είναι μεγάλη προτεραιότητα για την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Το υδρογόνο, είναι ένας «ευέλικτος» ενεργειακός πόρος, που μπορεί να παραχθεί από ευρύ φάσμα πηγών και να χρησιμοποιηθεί, με πολλούς τρόπους, στον ενεργειακό τομέα. Η Energean, μάλιστα, παρουσίασε το νέο σχέδιο για την παραγωγική αναδιάρθρωση του «Πρίνου», προκειμένου να παράγεται «μπλε» υδρογόνο, όταν σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου. Ίσως δεν είναι τυχαία, επομένως, η τελευταία ανακοίνωση για την αποθήκη στο κοίτασμα «Νότια Καβάλα». Το «μπλε» υδρογόνο παράγεται όταν, η διαδικασία αναμόρφωσης του φυσικού αερίου συνδυάζεται με τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης. Το διοξείδιο του άνθρακα περιορίζεται έως και ενενήντα τοις εκατό (90%) και αποθηκεύεται σε κενά πεδία, π.χ. φυσικού αερίου. Όπως το παλιό κοίτασμα στον κόλπο της Καβάλας! Η Energean, δηλαδή, θα χρειαστεί για την παραγωγική αναδιάρθρωση του «Πρίνου», με σκοπό την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου, έναν χώρο όπου θα αποθηκεύει το διοξείδιο του άνθρακα. Τον ρόλο αυτό θα έχει το κοίτασμα «Νότια Καβάλα».

-Άλλωστε, μετά από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης (και όχι μόνο) να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν οι πλωτοί σταθμοί αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Υ.Φ.Α.) στο Θρακικό πέλαγος, στην θαλάσσια περιοχή απέναντι από την Αλεξανδρούπολη, η χρήση του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα» ως αποθήκη φυσικού αερίου, είναι μάλλον περιττή. Στους πλωτούς σταθμούς θα μεταφέρεται το υγροποιημένο φυσικό αέριο από οπουδήποτε στον κόσμο, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με ειδικά δεξαμενόπλοια. Στην συνέχεια θα αεριοποιείται και μέσω του αγωγού που συνδέει τον πλωτό σταθμό με την στεριά, θα εισέρχεται στο δίκτυο των χερσαίων αγωγών προς την βαλκανική ενδοχώρα και την υπόλοιπη κεντρική και δυτική Ευρώπη.

-Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο νέος διαγωνισμός για το κοίτασμα «Νότια Καβάλα», να αφορά την αποθήκευση, είτε υδρογόνου, είτε του διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή του «μπλε» υδρογόνου στον «Πρίνο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ