Ορισμένοι σχολίασαν, μετά την πρόσφατη συνάντηση στο γραφείο της δημάρχου Καβάλας, για το ζήτημα της όδευσης του Διαδριατικού αγωγού (Trans Adriatic Pipeline) στα τενάγη Φιλίππων, ότι «έπεσαν οι μάσκες». Εννοώντας ότι ο T.A.P., με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, έδειξε το πραγματικό πρόσωπο στη συνάντηση αυτή, στην οποία τα υψηλόβαθμα στελέχη του δήλωσαν κατηγορηματικά, ότι η εγκεκριμένη, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όδευση στα τενάγη δεν αλλάζει!

Η δήλωση αυτή δεν άρεσε στα μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά της όδευσης του αγωγού από τα τενάγη. Αλλά περισσότερο ενόχλησε, η αλλαγή στάσης, όπως υποστηρίζουν, της δημάρχου Καβάλας, η οποία μίλησε για ρεαλιστική προσέγγιση των νέων δεδομένων. «Οι μάσκες έπεσαν», επίσης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιουλίου 2018, στην οποία γράφτηκε μία ακόμα μελανή σελίδα στην ιστορία του θεσμικού οργάνου. Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, αντιμετώπισε την σκληρή επίθεση των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, λες και ήταν κάποιο στέλεχος του T.A.P. Ειπώθηκαν πρωτάκουστες κατηγορίες εναντίον της, όπως ότι βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Διαδριατικό αγωγό για να εκτελεί εντολές (σ.σ. ειπώθηκε από τον Άρη Βέρρο), ότι έκανε μυστική συμφωνία για να κερδίσει τα έργα ύδρευσης και άρδευσης στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων (σ.σ. ειπώθηκε από τον Μάκη Παπαδόπουλο) και ότι πήρε «γραμμή» από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, για να αλλάξει τη στάση της (σ.σ. ειπώθηκε από τον Λεωνίδα Παππά)!

Αυτό ήταν το «ευχαριστώ» από την πλευρά της μειοψηφίας, για την αμέριστη στήριξη που παρείχε ο Δήμος Καβάλας στον αγώνα του Αγροτικού Συλλόγου και της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων της Δ.Ε. Φιλίππων, πάντα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Ο Δήμος Καβάλας, μάλιστα, συνεργάστηκε με δύο εξαίρετους ντόπιους νομικούς, για την προσφυγή στο ανώτερο δικαστήριο της Ελλάδας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρώσει την μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου, που ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η τελευταία συνάντηση με τα υψηλόβαθμα στελέχη του T.A.P., έκανε τη δήμαρχο Καβάλας να καταλάβει, ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα συνεννόησης με τον ενεργειακό κολοσσό, για την αλλαγή όδευσης του αγωγού στα τενάγη Φιλίππων. Έτσι, επικεντρώθηκε στον άλλο μεγάλο στόχο, που είναι η πραγματοποίηση των δύο πολύ σημαντικών έργων στη Δ.Ε. Φιλίππων. Της σύνδεσης, δηλαδή, του δικτύου ύδρευσης με τον αγωγό που μεταφέρει νερό από τις πηγές Βοϊράνης προς την πόλη της Καβάλας, προκειμένου να λυθεί οριστικά το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας και της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή. Κι ενός έργου για την άρδευση των καλλιεργειών.

Για τα δύο αυτά έργα, ανέφερε, το διοικητικό συμβούλιο του T.A.P. ενέκρινε χρηματοδότηση έξι εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα δοθεί εάν υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου Καβάλας. «Αν βγάλουμε τον T.A.P. από τη σύμβαση, πάνε τα λεφτά αυτά!», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να τροποποιηθεί η προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που αφορά στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το Υπουργείο.

Ο εκνευρισμός από την πλευρά της μειοψηφίας ήταν έντονος τις προηγούμενες ημέρες και «ξέσπασε», με τον χειρότερο τρόπο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 30 Ιουλίου 2018. Ορισμένοι ζητούσαν την αφορμή για να εκδηλωθούν. Και τους δόθηκε, όταν ο Φίλιππος Τσανακτσής, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, τόλμησε να σχολιάσει την πρόταση, να κηρυχθεί επίτιμος δημότης Δήμου Καβάλας, ο ιταλός ακτιβιστής που προσήχθη, μαζί με τέσσερις αιρετούς και δύο ακόμα συμπολίτες, στο κρατητήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας και εν συνεχεία σε δίκη, με την κατηγορία της παρεμπόδισης των εργασιών του T.A.P. στα τενάγη Φιλίππων.

Τότε απάντησαν σε πολύ υψηλό τόνο ο Βαγγέλης Παππάς, αρχικώς και ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του, Μανώλης Κελαϊδάκης, οι οποίοι προπηλάκισαν τον συνάδελφο τους, ενώ στο θερμό επεισόδιο ενεπλάκη και ο Θέμης Καλπακίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καβάλας, που κινήθηκε με απειλητική διάθεση προς τον Φ. Τσανακτσή. Επικράτησε μεγάλη ένταση στην αίθουσα και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Γραμμένος, αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Από την αντίδραση των προαναφερθέντων πρωταγωνιστών του θλιβερού επεισοδίου, γίνεται αντιληπτό σε ποια ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται και πόσο θα στοιχίσει στον αγώνα τους, ότι ο Δήμος Καβάλας δεν θα είναι το «εργαλείο» για να πετύχουν τον σκοπό τους. Γνωρίζουν ότι τα νόμιμα μέσα εξαντλήθηκαν, μετά την απόφαση του ΣτΕ και ότι για να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών στα τενάγη Φιλίππων, πρέπει να κάνουν ακτιβιστικές ενέργειες, ή να καταφέρουν να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία (σ.σ. κάτι που δεν είναι ικανοί, χωρίς τη βοήθεια του Δήμου Καβάλας). Βρίσκονται, επομένως, σε κατάσταση «νευρικού κλονισμού» και επιχειρούν, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη δημοτική αρχή, να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Και το χειρότερο, να σύρουν τον Δήμο Καβάλας σε μία «μετωπική σύγκρουση» με τον T.A.P. και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ