Με τον «Κλεισθένη 1», στήνεται ένας «χορός» αποπροσανατολισμού και καθυπόταξης του λαού εν μέσω διευρυμένης φτώχειας, ανεργίας και γενικευμένης ανασφάλειας, για το νέο κύκλο της ανάπτυξης επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος.
Οι λεονταρισμοί γύρω από το εκλογικό σύστημα είναι επεισόδιο αποπροσανατολισμού. Πέρα από αντιπαραθέσεις -υπαρκτές και ανύπαρκτες- επιδιώκονται ευρύτατες συναινέσεις, για να υπηρετηθεί πιο στέρεα η αντιλαϊκή ρότα. Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. δεν είχαν καμία δυσκολία να βρεθούν κυβέρνηση και «αντιπολιτευόμενοι» περιφερειάρχης – δήμαρχοι (και η κ. Τσανάκα) στο «αναπτυξιακό συνέδριο» που έγινε στην Κομοτηνή, με στόχο κύρια τα «κίνητρα» σε επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις στην περιοχή μας και για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων στη φτωχότερη Περιφέρεια της Ελλάδας. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών, μαζί και η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, σε πλήρη πολιτική σύμπνοια με τις πολλές δημοτικές παρατάξεις, διαχειρίστηκαν σε πλήρη σύμπνοια την ίδια πολιτική χωρίς να έχουν καμία διαφορά σε ζητήματα, όπως του Δήμου επιχειρηματία, στην ανταποδοτικότητα, στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, στη διαχείριση των απορριμμάτων (όλοι, εκτός Λαϊκής Συσπείρωσης, δέχτηκαν τη μονάδα, που δεν αποκλείει την καύση σκουπιδιών στη Νέα Καρβάλη και που θα κατασκευαστεί με Σ.Δ.Ι.Τ.), τις αδειοδοτήσεις πολυκαταστημάτων κ.α. Αυτή την κατάσταση, πολλές φωνές για την ίδια πολιτική, το «σύστημα» δεν έχει την πολυτέλεια να ανεχτεί στο εξής. Στόχος της κούφιας αντιπαράθεσης, είναι η προσαρμογή των εργαζόμενων και το μέλλον των παιδιών τους στο άρμα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομιλών, η ενσωμάτωση στο αφήγημα «του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση:
– Προχωρά σε νέα ληστεία με την ένταξη στην ανταπόδοση και των υπηρεσιών πράσινου. Μέτρο που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση έως και 50% των ανταποδοτικών τελών. Αυτό το μέτρο, μαζί με το νέο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που αποφάσισαν όλες οι παρατάξεις στον Δήμο μας, μαζί με την κυβέρνηση, θα εκτινάξει στην κυριολεξία τα τέλη, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι εισηγήσεις των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
– Προχωρά σε σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών: αλλαγές στην κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων με τα κριτήρια που εισάγονται π.χ. «ίδια» έσοδα, επιχειρηματικότητα, κ.ά. Αυτό που επιδιώκεται, είναι οι πόροι της τοπικής διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει «χαρακτήρα εξισορρόπησης».
– Με βάση το νομοσχέδιο, οι φορείς της τοπικής διοίκησης εξοπλίζονται με νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να συνδράμουν πιο αποφασιστικά τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας επιχειρηματικών ομίλων: κεφάλαια του νομοσχεδίου με τίτλο: «Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της οικονομικής λειτουργίας των Ο.Τ.Α.», «Νέα πεδία αναπτυξιακής δράσης στην Τ.Α. και τα Ν.Π. των Ο.Τ.Α.».
– Με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, νομοθετούν μία δήθεν αυτοτελή Υπηρεσία με την κύρια αρμοδιότητα σε διορισμένο και με θητεία ανώτερο κρατικό υπάλληλο, κάτω από τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών. Το δόγμα «έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας» είναι καινοφανές και αναδεικνύεται από σειρά ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που στόχο έχουν «τον έλεγχο συμμόρφωσης των Ο.Τ.Α.» και τη «διαρκή αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της κρατικής εποπτείας κ.λπ.». Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο, καθώς και αυτές για το «Λογαριασμό εξυγίανσης των Ο.Τ.Α.». Παραμένει η διάταξη της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ότι τυχόν προσφυγή των Δήμων στο Λογαριασμό επιτρέπεται μόνο αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης τραπεζικού δανεισμού τους. Επίσης, παραμένει το άρθρο για παύση αιρετών και οργάνων «για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού», καθώς και το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις».
Απορρίπτουμε την παλιά και τη νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις, παλιές και νέες, ούτε έφεραν, ούτε θα φέρουν, ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία ανάπτυξη για τον λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.
Διεκδικούμε:
– Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
– Όχι στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στους Δήμους χωρίς πόρους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
– Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.
– Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά Δήμους πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
– Σχεδιασμός και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
– Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.λπ.