-«Σε λίγες ημέρες, θα εγκριθεί η «Στρατηγική Πυξίδα», που σηματοδοτεί ένα υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας για την ατζέντα μας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Είναι θέμα αξιοπιστίας μας, πρόκειται για την υπεράσπιση της άμυνας και ασφάλειας των πολιτών μας, των κρατών μας και της Ένωσης μας. Αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα και συλλογική δράση. Αλλά, αν πρόκειται να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο, για να σφυρηλατήσουμε την άμυνα μας και να ανταποκριθούμε ενεργά στις απειλές κατά της άμυνας και της ασφάλειας εναντίον των χωρών μας, αξίζει τον κόπο». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός εθνικής άμυνας και βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην παρέμβαση που έκανε στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την πολεμική κρίση στην Ουκρανία.

-Μακάρι, η «Στρατηγική Πυξίδα» να είναι η αφετηρία για την ουσιαστική αμυντική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι, κατά την άποψη μας, στον τομέα της στρατηγικής και της άμυνας, η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί, δυστυχώς, ως «βραχίονας» του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, η πολιτική άμυνας των ευρωπαϊκών κρατών μελών της Ένωσης ταυτίζεται και ακόμα χειρότερα, διαμορφώνεται από το διευθυντήριο του ΝΑΤΟ. Κι αυτό οφείλεται, πιστεύουμε, στο γεγονός ότι, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπανά ελάχιστα χρήματα για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Ίσως η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στις εξοπλιστικές δαπάνες, λόγω της απειλής από την Τουρκία. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών την χρηματοδότηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, έπειτα από την περίοδο του Αδόλφου Χίτλερ και των Ναζί!

-Οι ευρωπαίοι, λοιπόν, εναπόθεσαν την άμυνα τους, την άμυνα της Ευρώπης, στο ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.). Αλήθεια, ακούσατε, ή διαβάσατε, κάποια ανακοίνωση του Υπουργείου εξωτερικών των Η.Π.Α. (State Department), για την δήλωση του καγκελαρίου της Γερμανίας σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 100 δις ευρώ; Τις προηγούμενες φορές που η Γερμανία εξοπλίστηκε, η Ευρώπη έζησε στην δίνη δύο μεγάλων πολέμων! Μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο και την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ, από τους Αμερικανούς και τους δυτικούς συμμάχους τους. Τότε ρώτησαν έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ποιος είναι ο λόγος ίδρυσης της συμμαχίας αυτής, αφού ο εχθρός (σ.σ. η Ναζιστική Γερμανία) κατατροπώθηκε. Κι εκείνος απάντησε: “To put America in, to keep Germany down, to keep the Russians out”. Δηλαδή, με το ΝΑΤΟ, οι Η.Π.Α. πέτυχαν να διεισδύσουν στρατιωτικά στην Ευρώπη, για να ελέγχουν τον εξοπλισμό της Γερμανίας και, κυρίως, για να αποτρέψουν την επέκταση των Σοβιετικών και του κομμουνισμού στην «γηραιά ήπειρο».

-Θα ρωτήσει κάποιος, εύλογα, γιατί συνεχίζει να υπάρχει η «συμμαχία» αυτή, όταν η Γερμανία έχει ένοπλες δυνάμεις μεν, αλλά ανίσχυρες να αντιπαρατεθούν με τις Η.Π.Α. Και όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και κατέρρευσε ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» και εξαφανίστηκε ο κομμουνιστικός κίνδυνος για την Ευρώπη. Διότι, η σημερινή Ρωσία, δεν είναι χώρα με κομμουνιστικό καθεστώς.

-Κι ενώ οι Η.Π.Α. μπορούσαν να αξιοποιήσουν την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, για να εντάξουν στην «συμμαχία» τους, το ΝΑΤΟ, την Ρωσία (σ.σ. και τις λοιπές πρώην Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες), όπως έκαναν με την ηττημένη Ναζιστική Γερμανία και έτσι να γίνουν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στην Ευρώπη, άφησαν εκτός συμμαχίας την Ρωσία. Εμείς θεωρούμε ότι πρόκειται για «στρατηγική επιλογή», προκειμένου να διασφαλίσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ, άρα και την δική τους, στην Ευρώπη, προβάλλοντας στους υπόλοιπους ευρωπαίους ως «μπαμπούλα» την Ρωσία. Αλλά και οι ευρωπαίοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Αν ήθελαν, πραγματικά, την ειρήνη, την ενότητα και την ευημερία της Ευρώπης, όταν ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.), σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, έπρεπε να είναι ιδρυτικό μέλος και η Σοβιετική Ένωση. Ας πούμε πως δεν ήθελαν μέσα στο καινούργιο «σπίτι» τους, μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο, ένα κομμουνιστικό κράτος. Γιατί, όμως, δεν ενέταξαν την Ρωσία στην δεκαετία του 1990, η οποία είναι η βασική τροφοδότρια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο (και όχι μόνο), για να εξασφαλίσουν εσαεί την ενεργειακή αυτονομία; Η απάντηση είναι: “To Keep the Russians out”, γιατί το θέλουν οι Η.Π.Α.!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ