• Η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί καταλυτική την παρέμβαση της, για την αποκατάσταση της εργασιακής ομαλότητας στο εργοστάσιο λιπασμάτων της Καβάλας (ELFE), με την επιστροφή των εργαζομένων που απομακρύνθηκαν, επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που πρότεινε η εργοδοσία.
  • Μετά την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης, οι μεγάλοι στόχοι της κυβέρνησης είναι: η οικονομική εξυγίανση της βιομηχανίας και η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έως σήμερα, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την πορεία του συγκεκριμένου σχεδίου. Τις τελευταίες ημέρες, επίσης, δημοσιοποιήθηκε η είδηση ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του «αφεντικού» της ELFE, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, διότι με νομικά τεχνάσματα προσπάθησε να «παγώσει» την πληρωμή της οφειλής για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Δ.ΕΠ.Α. (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου).
  • Το φυσικό αέριο αποτελεί πολύ σημαντική «πρώτη ύλη» για τη λειτουργία του εργοστασίου και την παραγωγή λιπασμάτων. Χωρίς αυτή την «πρώτη ύλη», δεν μπορεί να παραχθεί λίπασμα! Το χρέος της λιπασματοβιομηχανίας προς τη Δ.ΕΠ.Α. είναι διαχρονικό πρόβλημα. Αλλά στη διάρκεια της διαχείρισης της βιομηχανίας από τον Λ. Λαυρεντιάδη, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα, το χρέος αυτό διογκώθηκε και τείνει να γίνει «θηλιά» που θα «πνίξει» τη μοναδική βιομηχανία παραγωγής λιπασμάτων στην Ελλάδα!
  • Είναι επιβεβλημένο, επομένως, στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης, που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, να ρυθμιστεί, επιτέλους, το χρέος και γενικότερα το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου από την ELFE. Κι αν επιτευχθεί αυτό, ίσως να μη χρειαστεί να προχωρήσει η κυβέρνηση στο «τρίτο βήμα» του σχεδίου, που είναι η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Διότι, ακόμα και νέο «αφεντικό» να αναλάβει, είναι αδύνατο να αποπληρώσει το υπέρογκο χρέος προς τη Δ.ΕΠ.Α.
  • Πριν μερικά έτη, η κεντρική διοίκηση του κράτους είχε ψηφίσει ευεργετική νομική διάταξη για όλες τις βαριές βιομηχανίες της χώρας, με σκοπό να μειωθεί το μεγάλο οικονομικό βάρος στην προμήθεια πρώτων υλών και, ως εκ τούτου, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τους προς τις αντίστοιχες βιομηχανίες του εξωτερικού. Τη διάταξη αυτή κατήργησε, εάν θυμόμαστε σωστά, η σημερινή κυβέρνηση, με στόχο να ασκήσει πίεση προς τον Λ. Λαυρεντιάδη, αλλά στην πράξη έβαλε, πάλι, σε κίνδυνο την ύπαρξη της λιπασματοβιομηχανίας.
  • Εάν η πολιτική ηγεσία επιθυμεί να γίνει η ελληνική βιομηχανία ανταγωνιστική και να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της «βαριάς πληγωμένης» εθνικής οικονομίας, πρέπει να λάβει μέτρα, τα οποία θα δώσουν «ανάσα» στις λιγοστές μεγάλες βιομηχανίες που έχουν απομείνει στη χώρα. Διότι, θεωρητικά, ο Λ. Λαυρεντιάδης μπορεί να μεταφέρει την έδρα της λιπασματοβιομηχανίας σε μία από τις γειτονικές χώρες, που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, να προμηθεύεται δωρεάν φυσικό αέριο, να έχει πολύ χαμηλότερη φορολογία και εργατικές εισφορές και γενικότερα σημαντικά μικρότερο λειτουργικό κόστος. Όμως, αυτό θα ήταν «θανάσιμο» πλήγμα για την Καβάλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ