Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EPAS «Σχολεία, πρέσβεις του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και της συμπλήρωσης των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ομάδα EPAS του 1ου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) Καβάλας ανέλαβε να αναδείξει την προσφορά της Ευρώπης σε τοπικό επίπεδο και την συμβολή της στον μετασχηματισμό της Καβάλας. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
-Διαδικτυακή συνέντευξη με την Ιώ Χατζηβαρύτη και την Θάλεια Χωρινού, υπεύθυνες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Δήμου Καβάλας, με στόχο την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των μαθητών.
-Διαδικτυακή εκδήλωση για το προσφυγικό ζήτημα και τον ρόλο της Ευρώπης, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κα Κακιλή και κα Χατζηγεωργίου, τις κυρίες Χαρίτου και Γρατζάκη από το Solidarity Now και την υπεύθυνη συντονίστρια τυπικής εκπαίδευσης των προσφύγων, κα Σιώτη.
-Συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς mazi.eu και το Europe Direct Ξάνθης.
–Διερεύνηση του ρόλου που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Καβάλα, αναφορικά με έργα που χρηματοδοτούνται από αυτή και ταξινόμηση τους σε 4 πυλώνες: έργα παιδείας, πολιτισμού, υποδομής και διαχείριση προσφυγικού ζητήματος.
-Δημιουργία εφαρμογής κατάλληλης για κινητά, η οποία εντοπίζει την θέση του χρήστη καθώς κινείται στον αστικό ιστό της πόλης και εμφανίζει τα πλησιέστερα σ’ αυτόν έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Υλοποίηση project δημιουργίας εικόνων QRcode, τις οποίες μπορεί ο κάθε επισκέπτης της πόλης να σκανάρει με το κινητό του και να αντλήσει πληροφορίες για κάθε συγχρηματοδοτούμενο έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Συμμετοχή στο πρόγραμμα eTwinning EPAS.
-Δημιουργία βίντεο, όπου παρουσιάζεται η Καβάλα και τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα της.
-Δημιουργία ενός blog (https://1lykeiokavalas.blogspot.com/) αφιερωμένο στην Καβάλα, όπου υπάρχει χώρος αποκλειστικά αφιερωμένος στα ευρωπαϊκά θέματα κι ενός info point στην ιστοσελίδα του σχολείου http://1lyk-kaval.kav.sch.gr/10festival/.
-Διεξαγωγή ενδοσχολικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει σαν σκοπό να ανιχνεύσει το επίπεδο των γνώσεων των μαθητών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου.