-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εξομολογήθηκε» στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Θράκη, ότι το όραμά του για την τόσο όμορφη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είναι να γίνει ένας υπερεθνικός κόμβος ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου. Αναζητώντας την ερμηνεία του επιθέτου «υπερεθνικός», βρήκαμε την μετάφραση στην αγγλική γλώσσα transnational (beyond national boundaries), δηλαδή «πέρα από εθνικά σύνορα». Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ομολογούμε πως μας προβλημάτισε έντονα. Διότι, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή για τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι το χερσαίο σύνορο με την Βουλγαρία (προς βορρά) και την Τουρκία (προς ανατολάς) και, συγχρόνως, η «γέφυρα» που ενώνει την Ανατολή με την Δύση και την βαλκανική ενδοχώρα με την θάλασσα (Αιγαίο πέλαγος).

-Προβληματιστήκαμε περισσότερο, όταν βρήκαμε την ερώτηση που κατέθεσε η Νίκη Τζαβέλλα στο ευρωκοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2012, όταν ήταν ευρωβουλευτής της ομάδας EFD (Ευρώπη της Ελευθερίας και Δημοκρατίας) και του κόμματος του «Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού» (ΛΑ.Ο.Σ.), στην οποία ανέφερε ότι: «Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (Ε.Ο.Ζ.), μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία, υποστήριξε ο υπουργός ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης (σ.σ. νυν υπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων) μιλώντας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Οι συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, θα υπόκεινται σε ένα πλαίσιο ελεύθερης αγοράς, το οποίο, φυσικά, θα λειτουργεί κάτω από διαφορετικούς νόμους, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και το καθεστώς φορολογίας. Το σχέδιο της κυβέρνησης (σ.σ. τότε κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά) περιλαμβάνει συγκεκριμένα το ενδεχόμενο πλήρους φοροαπαλλαγής για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα αναπτύσσονται εντός των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Παράλληλα, προβλέπεται κι ένα ειδικό καθεστώς για την αμοιβή όσων θα εργάζονται στις Ε.Ο.Ζ., η οποία θα είναι ανάλογη με την παραγωγικότητα. Πρώτη από τις «υποψήφιες» περιοχές για την δημιουργία Ε.Ο.Ζ., είναι η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ (σ.σ. αυτή η τόσο όμορφη Περιφέρεια της χώρας, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης), ακολουθεί η Πελοπόννησος, ενώ υπάρχει αντίστοιχη μελέτη και για το παραλιακό μέτωπο Φαλήρου-Σουνίου (σ.σ. είναι τυχαίο άραγε ότι στο μέτωπο αυτό γίνεται η μεγάλη επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού;)». Και η ερώτηση καταλήγει: «Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουν οι σχετικές τεχνικές μελέτες, προκειμένου να υποβληθούν στην Επιτροπή, οι προτάσεις για εξειδικευμένα κίνητρα φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή εάν εξετάζει το ενδεχόμενο επίσπευσης των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, πρωτίστως εντός του Νομού Αττικής, μιας και περισσότερο από το 50% του εργατικού δυναμικού βρίσκεται εκεί, αλλά και σημειώνεται η μεγαλύτερη ανεργία τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε ποσοστά αύξησης».

-Εάν ο Κ. Μητσοτάκης ονειρεύεται να γίνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης το «Χονγκ Κονγκ» της Ευρώπης, με υπερεθνικό χαρακτήρα και ξεχωριστό διοικητικό, νομικό και οικονομικό καθεστώς, του λέμε, ξεκάθαρα, να το ξεχάσει! Δεν είναι τυχαίο ότι, προχθές αναφέρθηκε μόνο στον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα λειτουργήσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης έως το τέλος του 2023. Η επένδυση αυτή, στην οποία συμμετέχουν ελληνικά και βουλγαρικά κεφάλαια, όπως είπε, θα καλύπτει τις ανάγκες των Βαλκανίων σε φυσικό αέριο. Ναι, θα είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται με τα ελληνικά πλοία από τις Η.Π.Α. και την βόρεια Αφρική, θα αεριοποιείται στην μονάδα της Αλεξανδρούπολης και μέσω του δικτύου των αγωγών που θα κατασκευαστούν στην Θράκη, θα διανέμεται στην βαλκανική ενδοχώρα. Δεν είπε τίποτα ο πρωθυπουργός για την μεγάλη υποθαλάσσια αποθήκη που μπορεί να δημιουργηθεί στο παλιό κοίτασμα «Νότια Καβάλα», η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα, μαζί με την Ρεβυθούσα και άλλες τέτοιες φυσικές αποθήκες, ενεργειακά αυτόνομη!

-Εμείς θεωρούμε ότι, η επένδυση στην Αλεξανδρούπολη, είναι ο «προπομπός» για την δημιουργία, με πλάγιο τρόπο, της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, όπου θα επικρατεί ειδικό φορολογικό και εργασιακό καθεστώς, με υπερεθνικό χαρακτήρα βεβαίως!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ