Συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών εντός του αστικού ιστού του Δήμου Καβάλας, στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Επιτρέψτε μας κ. υπουργέ να είμαστε πάρα πολύ καχύποπτοι και να βάζουμε θέμα αξιοπιστίας σε μία κυβέρνηση που μέχρι τώρα, με συγχωρείτε, έχει δείξει κενό στον προγραμματισμό όλων αυτών των δραστηριοτήτων. Και δεν ρωτάει κανέναν και δεν προγραμματίζει τίποτε, ή προγραμματίζει πλημμελώς και δεν πληρώνει τίποτε και, εν πάση περιπτώσει, περιορίζεται σε μία, να το πω έτσι, θεωρητική αντιμετώπιση του ζητήματος στη βάση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Η τοπική κοινωνία έχει επιδείξει, ήδη, από τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, όταν υποδέχτηκε όλους αυτούς τους ανθρώπους, περίσσευμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Και τώρα αισθάνεται ότι αδικείται και περίπου τιμωρείται γι’ αυτό το περίσσευμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, που επέδειξε, αναγκαζόμενη να δεχθεί αυτή την απόφαση που, όπως σας είπα, πάρθηκε χωρίς να ερωτηθεί κανένας τοπικός φορέας.
Για την τοπική κοινωνία, η αξιοποίηση των στρατοπέδων αυτών, είναι η τελευταία μεγάλη ελπίδα για την οικιστική επέκταση της πόλης. Η ρυμοτομία της πόλης είναι τέτοια, που δεν έχει άλλο περιθώριο επέκτασης. Είχε κατατεθεί η μελέτη πολεοδομικής και οικιστικής αξιοποίησης τους, είχε περάσει από την αρμόδια Υπηρεσία, την ΥΑΜΣ και περιμέναμε απάντηση.
Εκκρεμεί, βέβαια και οφείλω να το πω, εκταμίευση ποσού ενενήντα χιλιάδων ευρώ ως χρηματοδοτική βοήθεια για τις δαπάνες που είχαν ήδη καταβληθεί από το Δήμο Καβάλας, για τη φιλοξενία των προσφύγων από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Και η Περιφέρεια και ο Δήμος και η τοπική κοινωνία, δεν είχαν καμία ενημέρωση ως προς την αλλαγή αυτού του σχεδιασμού και την μετεγκατάσταση των προσφύγων. Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση ακόμα. Πρόσφατα, είχαμε και τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, του κ. Καμμένου, στις 24 Ιουνίου, ο οποίος έκανε λόγο για «διάθεση για όσο διάστημα χρειαστεί κάποιου στρατοπέδου, για έναν, ή δύο μήνες, δεν θα χρειαστεί παραπάνω, για την μετεγκατάσταση των προσφύγων. Η παραχώρηση αυτή δεν θα ανακόψει την πορεία για τη χρήση του στρατοπέδου, για να γίνουν τουριστικές εγκαταστάσεις, όταν εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από επενδυτές». Αυτή η δήλωση έχει κάποιο ενδιαφέρον και κάποιο μυστήριο, αφού προφανώς επίκειται προσφορά. Ενδεχομένως, με το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσετε για την αξιοποίηση ακινήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να ανοίγει ο δρόμος για προσέλκυση επενδύσεων. Όμως, το χρονοδιάγραμμα των δύο-τριών μηνών, προσωπικά, δεν μου φαίνεται ρεαλιστικό. Γι’ αυτό, θα ήθελα να ξέρω τι λέει το Υπουργείο όσον αφορά την μετεγκατάσταση αυτών των προσφύγων, εάν πρόκειται γι’ αυτόν τον αριθμό, ή πρόκειται να εγκατασταθούν πολύ περισσότεροι, δεδομένου ότι το στρατόπεδο μπορεί να φιλοξενήσει πολύ περισσότερους και ποιος είναι αυτός ο σχεδιασμός, ιδίως από τη στιγμή κατά την οποία προσκρούει στην αντίρρηση της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα θεσμικά επίπεδά της, η οποία ούτε καν έχει ερωτηθεί για όλα αυτά.
Επιπλέον, υπάρχει και μία ανησυχία για τι χρονοδιάγραμμα μιλάμε, για πόσους ανθρώπους μιλάμε, δεδομένου ότι και στο προσφυγικό οι συνθήκες αλλάζουν. Ενδεχομένως αύριο, για λόγους άσχετους με τη βούληση της κυβέρνησης, ή της τοπικής κοινωνίας, μπορεί να αυξηθούν δραματικά οι ροές και μετά, εφόσον έχει γίνει ήδη η αρχή και έχουν εγκατασταθεί διακόσιοι πενήντα σε ένα στρατόπεδο, που μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει υπερδεκαπλάσιους, να παρθεί η απόφαση να πάνε και οι υπερδεκαπλάσιοι να εγκατασταθούν εκεί. Επομένως, θέλουμε μία πιο συγκεκριμένη δέσμευση και θα έλεγα εμφατική, της κυβέρνησης, σχετικά με το τι πρόκειται ακριβώς να κάνει, για πόσους και με τι χρονοδιάγραμμα».
Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε: «Αυτό που σχεδιάζεται, είναι οι διακόσιοι τριάντα πέντε πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ένα τμήμα του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», σε μία πόλη η οποία έχει πάνω από πενήντα χιλιάδες κατοίκους. Ζητάμε, λοιπόν, να συντρέξουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Το χρονικό διάστημα, το οποίο υπολογίζουμε ότι θα παραμείνουν εκεί, είναι μέσα στο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης, δηλαδή της φάσης των πιο συγκεκριμένων δομών που, όπως έχει ανακοινώσει, ήδη, ο κ. Μουζάλας, ολοκληρώνεται πριν το τέλος του έτους. Τώρα, αν θα είναι δύο μήνες, αν θα είναι τρεις μήνες, αυτό θα το δούμε. Όσον αφορά το ζήτημα των ενενήντα χιλιάδων ευρώ, υπάρχει εγγραφή στο Υπουργείο Εσωτερικών. Γνωρίζω Δήμους και Περιφέρειες που πήραν τα χρήματα. Πρέπει να πω ότι θα το δω με ιδιαίτερη προσοχή και θα βοηθήσω κι εγώ, ώστε αυτά να εκταμιευθούν.
Για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Δήμου Καβάλας και Υπουργείου υπάρχει αλληλογραφία ανάμεσα στο Τ.ΕΘ.Α., στον κ. Σταθιά και στη δήμαρχο της Καβάλας, για το πώς θα διαμορφωθεί αυτός ο χώρος. Γνωρίζω ότι η θέληση του Δήμου Καβάλας, αλλά και του λαού της περιοχής, είναι τα δύο στρατόπεδα, το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» και το στρατόπεδο «Κωτσάλου», να διαμορφωθούν σε μητροπολιτικό πάρκο. Και θέλω να σας πω ότι το υποστηρίζω».