- Η γραφειοκρατία δεν ταλανίζει μόνο τους πολίτες στην Ελλάδα. Από τα «πλοκάμια» της, δεν γλιτώνουν, επίσης, οι δημόσιοι φορείς και Υπηρεσίες. Υπάρχουν, ωστόσο, Οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου, που μπορούν να ελίσσονται και να πετυχαίνουν πράγματα πιο γρήγορα και πιο εύκολα, σε σχέση με τους φορείς και τις Υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Οργανισμός «Διάζωμα». Μία κίνηση πολιτών, με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων και ιδιαίτερα των αρχαίων θεάτρων. Ιδρυτής του Οργανισμού είναι ο Σταύρος Μπένος, παλιός δήμαρχος Καλαμάτας, βουλευτής και υπουργός επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.
- Για τον Σταύρο Μπένο, η δημιουργία της διαδρομής Via Egnatia στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είναι ένας «ύμνος» στις συνέργειες. Ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ., Χρήστος Μέτιος, κάλεσε τον Στ. Μπένο και το «Διάζωμα», να παρέχουν την τεχνογνωσία και την «ευελιξία» τους, στην υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος, που στοχεύει στην ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας οδού. Έως εδώ καλά.
- Το ερώτημά μας είναι, γιατί υπάρχει το «κενό» αυτό, που επιτρέπει σε τέτοιους Οργανισμούς να εμπλακούν σε τεχνικά έργα, τα οποία οφείλουν να πραγματοποιήσουν οι δημόσιοι φορείς και Υπηρεσίες; «Εμείς πηγαίνουμε όπου μας καλέσουν», είπε ο Στ. Μπένος. Η συμμετοχή του «Διαζώματος» στο εγχείρημα της Via Egnatia είναι πολιτική απόφαση. Πολιτική, επίσης, είναι η επιλογή, να μην απλουστεύεται η γραφειοκρατική διαδικασία και να λειτουργούν υποστελεχωμένες οι δημόσιες Υπηρεσίες.
- «Όπου πηγαίνω, στην Περιφέρεια, μου ζητάνε να γίνουν προσλήψεις προσωπικού», ανέφερε ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ., στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, για τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και Υπηρεσιών, με σκοπό την υλοποίηση του σχεδίου Via Egnatia. Δεν είναι λογικό, άραγε, να ζητούν προσλήψεις προσωπικού οι Υπηρεσίες των Δήμων, της Περιφέρειας και στην προκειμένη περίπτωση του Υπουργείου Πολιτισμού;
- Γιατί να υπάρχουν δεκάδες μηχανικοί, νέοι και παλιότεροι, άνεργοι και επιστήμονες να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, για να αναζητήσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον και οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας, να παρακαλάνε να προσληφθούν καταρτισμένα στελέχη, τα οποία θα μπορούν να ετοιμάσουν τους φακέλους των τεχνικών έργων; Γιατί οι Υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου να μην αξιοποιήσουν το επιστημονικό δυναμικό και να χρειάζονται την τεχνογνωσία Οργανισμών ιδιωτικού δικαίου;
- Όσο, επομένως, το κράτος θα αφήνει το «παράθυρο» ανοιχτό, οι μη κερδοσκοπικοί αυτοί Οργανισμοί, θα συνεχίσουν να έχουν θέση, αφού θα καλύπτουν το «κενό». Είναι αδιανόητο, κατά την άποψη μας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, να μην έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάδειξης των μνημείων, είτε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από εθνικούς πόρους. Και την οργάνωση αυτού του προγράμματος, να ανατίθεται σε μία κίνηση πολιτών που αγαπούν τα αρχαία θέατρα.
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ Όσο θα υπάρχει “κενό”, οι Οργανισμοί τύπου “Διάζωμα”, θα έχουν ρόλο στην...