-Είναι αδιανόητη η δήλωση που έκανε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ότι ο Δήμος δεν θα δώσει 1,8 εκατομμύριο ευρώ για να λειτουργήσει, πάλι, το ανοιχτό κολυμβητήριο. Είναι προτιμότερο, είπε, να γίνει ένα μικρό αναψυκτήριο και χώρος εκδηλώσεων! Αφού παραχωρηθεί στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας! Το λυπηρό είναι, ότι στην δήλωση αυτή δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τους ανθρώπους του τοπικού αθλητισμού και ειδικότερα από την διοίκηση του μοναδικού, πλέον, ναυταθλητικού ομίλου της πόλης. Του Ναυτικού Ομίλου Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας (Ν.Ο.Θ.Α.Κ.).

-Κατά την άποψη μας, από την ημέρα που η δημοτική Αρχή του Κωστή Σιμιτσή έκλεισε το ανοιχτό κολυμβητήριο, οι ναυταθλητικοί όμιλοι όφειλαν να έχουν «σημαία» το αίτημα της επαναλειτουργίας του κολυμβητηρίου. Ο λόγος που δεν λειτούργησε και έφτασε να γίνει η ντροπή για την πόλη και τον αθλητισμό της, είναι η απουσία διεκδίκησης από τους ανθρώπους του αθλητισμού. Οι δημοτικές Αρχές του Κ. Σιμιτσή και της Δήμητρας Τσανάκα, δεν αισθάνθηκαν την πολιτική πίεση. Αυτό συνέβη και με την δημοτική Αρχή του Θόδ. Μουριάδη, ο οποίος στην αρχή της πρώτης θητείας του έβαλε στόχο να επαναλειτουργήσει το ανοιχτό κολυμβητήριο. Μάλιστα, ο Δήμος Καβάλας κατέθεσε σχετική πρόταση στο πρόγραμμα Leader Αλιείας, που δυστυχώς απορρίφθηκε. Ίσως να μην ήταν τεχνικά άρτια. Η προσπάθεια έπρεπε να συνεχιστεί, γιατί ήταν βέβαιο πως θα παρουσιαστούν νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης. Η μελέτη, επομένως, έπρεπε να βελτιωθεί και η δημοτική Αρχή να βρίσκεται σε εγρήγορση, για να αξιοποιήσει την επόμενη πρόσκληση. Η ευκαιρία εμφανίστηκε. Τον Ιανουάριο του 2022, με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, εγκρίθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με προϋπολογισμό 6,8 εκατομμυρίων ευρώ, η κατασκευή ανοιχτού κολυμβητηρίου στον Δήμο Νέστου! Αν ο Δήμος Καβάλας κατέθετε πρόταση για την ανακαίνιση του παλιού κολυμβητηρίου στο πάρκο Φαλήρου, για 1,8 εκατομμύριο ευρώ, θα είχε εγκριθεί σίγουρα!

-Η έγκριση της πρότασης του Δήμου Νέστου, πάλι δεν «αφύπνισε» τους παράγοντες της Καβαλιώτικης κολύμβησης, για να ασκήσουν πίεση στην δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας. Το παράδειγμα ήταν υπαρκτό, αλλά οι διοικούντες το ναυταθλητικό σωματείο ανύπαρκτοι! Τους καταλογίζουμε ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάντια του κολυμβητηρίου. Του κολυμβητηρίου που έδωσε την μεγάλη ώθηση, για την ανάπτυξη της κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης και γενικότερα του ναυταθλητισμού στην Καβάλα. Πριν από την κατασκευή του, οι αθλητές της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης προπονούνταν στην θάλασσα, σε μία «γωνία» του λιμανιού της πόλης! Τον Νοέμβριο του 2007, αν θυμόμαστε σωστά, εγκαινιάστηκε το καινούργιο (κλειστό) κολυμβητήριο στο Περιγιάλι και άνοιξε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στον Καβαλιώτικο υγρό στίβο. Έκτοτε, οι παράγοντες του ναυταθλητικού ομίλου φαίνεται ότι «βολεύτηκαν» στην νέα σύγχρονη στέγη και λησμόνησαν το ανοιχτό κολυμβητήριο.

-Έτσι, έπαψαν να ενδιαφέρονται και οι τοπικοί άρχοντες. Η Δήμ. Τσανάκα μπορούσε να δώσει λύση, αλλά στο μυαλό της μπήκε η κατασκευή καινούργιου κλειστού γηπέδου. Η θητεία της τελείωσε, αλλά ούτε το κλειστό γήπεδο άρχισε να κατασκευάζεται, ούτε το ανοιχτό κολυμβητήριο επαναλειτούργησε. Οι παράγοντες του υγρού στίβου δεν την «ενόχλησαν» για πέντε έτη. Το ίδιο ισχύει για τα τέσσερα έτη του Θόδ. Μουριάδη. Και είμαστε σίγουροι, ότι θα συνεχίσουν την «αφωνία» και την ερχόμενη δημοτική περίοδο, που θα έχει διάρκεια πέντε έτη.

-Θα ρωτήσουμε ευθέως τον πρόεδρο του Ν.Ο.Θ.Α. Καβάλας, Κώστα Χατζηκωνσταντίνου και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου: «Συμφωνούν να παραχωρηθεί το κολυμβητήριο στον Οργανισμό Λιμένα και να γίνει χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και αναψυκτήριο;».

-Υ.Γ. Θα υπάρξουν κι άλλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, για να βρει ο Δήμος Καβάλας το 1,8 εκατομμύριο ευρώ, για την ανακαίνιση του ανοιχτού κολυμβητηρίου. Αν, όμως, δοθεί στον Οργανισμό Λιμένα, θα χάσει το δικαίωμα ο Δήμος Καβάλας να το φτιάξει και να το λειτουργήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ