• Δεν χωράει αμφιβολία, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, πέρα από την ηθική συμπαράσταση, δεν έχει και δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στον αγώνα των αγροτών και των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, για την αλλαγή της όδευσης του Διαδριατικού αγωγού (Trans Adriatic Pipeline) στα τενάγη Φιλίππων. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα, στα οποία τυχόν θα απευθυνθούν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα. Πλην, ίσως, του κόμματος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), το οποίο βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αλλά κι αυτό, έπειτα από την έγκριση που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου του αγωγού και πολύ περισσότερο, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αίτηση ακύρωσης της μελέτης, από τον Δήμο και τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Καβάλας, δεν έχει περιθώρια για να πετύχει κάτι.
  • Διότι, δεν γίνεται να ακυρωθεί τώρα η μελέτη περιβαλλοντικών όρων ενός έργου που κατασκευάστηκε κατά το ογδόντα και πλέον τοις εκατό και απομένουν δέκα χιλιόμετρα στα τενάγη Φιλίππων. Η ανάδειξη του ζητήματος στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπρεπε να γίνει πριν εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων και πριν αρχίσει η κατασκευή του αγωγού.
  • Το παραδέχτηκε, άλλωστε, ο ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε., Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα στα γραφεία του κόμματος στην Καβάλα. Οι Καβαλιώτες, είπε, να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί στο αίτημα αλλαγής της όδευσης στα τενάγη Φιλίππων. Πως είναι δυνατό, η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπλοκάρει ένα έργο που χρηματοδοτεί και θεωρείται πολύ σημαντικό για την τροφοδοσία της με φυσικό αέριο;
  • Το Κ.Κ.Ε., λοιπόν, παρέχει την ηθική στήριξη στον αγώνα, γιατί προσβλέπει σε πολιτικό όφελος. Ο Δήμος Καβάλας, όμως, προσέφερε ουσιαστική βοήθεια στον αγώνα αυτό, παρέχοντας πολύτιμη νομική και πολιτική στήριξη, την οποία εκμεταλλεύτηκαν ο Αγροτικός Σύλλογος και η συντονιστική επιτροπή αγώνα. Εάν η απόφαση του ΣτΕ ήταν διαφορετική, υπέρ της προσφυγής που κατέθεσαν ο Δήμος Καβάλας και ο Αγροτικός Σύλλογος, θα είχαμε ανατροπή του σκηνικού! Κάτι που δεν μπορεί να πετύχει μία ερώτηση βουλευτή στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτε μία αναφορά ευρωβουλευτή στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Επίσης, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα και του Αγροτικού Συλλόγου θα καταλάβουν σύντομα ποια είναι η δύναμη του Κ.Κ.Ε. και των υπόλοιπων κομμάτων στην κινητοποίηση του λαού, σε σύγκριση με τον Δήμο Καβάλας. Μόνο ο Δήμος Καβάλας μπορεί να συσπειρώσει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, ή ιδεολογικής τοποθέτησης, για ένα ζήτημα τοπικού ενδιαφέροντος. Το απέδειξε στην πράξη και θα το αποδείξει όποτε και όταν χρειαστεί πάλι.
  • Ούτε τα κόμματα, ούτε η κυβέρνηση, ούτε άλλοι φορείς, παρά μόνο ο Δήμος Καβάλας, είναι το μεγάλο στήριγμα μιας τοπικής κοινωνίας. Όταν μερικοί πολεμούν τον Δήμο, πολεμούν την τοπική κοινωνία.
  • Υ.Γ. Δεν επιτρέπουμε στον Σ. Ζαριανόπουλο και σε κανένα πολιτικό πρόσωπο, να χαρακτηρίζει κατάπτυστη μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ενός θεσμικού οργάνου αιρετών, που εκπροσωπούν μία τοπική κοινωνία και «μνημείο εκβιασμού», τη συμφωνία μεταξύ του Δήμου Καβάλας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τα δύο μεγάλα έργα ύδρευσης και άρδευσης στη Δ.Ε. Φιλίππων. Του επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ