-Ο κυκλικός κόμβος, που θα κατασκευαστεί, απέναντι από το παλιό Πρωτοδικείο θα είναι «άχρηστος», αν δεν εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή των οχημάτων στην οδό Ομονοίας, αλλά και στην συμβολή των οδών Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτου. Θεωρούμε απαραίτητη την κατασκευή του κυκλικού κόμβου, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπάρχουσα κυκλοφοριακή κατάσταση στην επικίνδυνη διασταύρωση μπροστά από το παλιό Πρωτοδικείο. Αλλά, ούτε και να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες, διότι θα προκληθεί μεγαλύτερη συμφόρηση.

-Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος τα οχήματα που διέρχονται από τον κυκλικό κόμβο να «μπλοκαριστούν», είτε στην συμβολή της οδού Ομονοίας με την οδό Γαλλικής Δημοκρατίας, είτε στην συμβολή της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού με την οδό Κουντουριώτου. Οποιαδήποτε καθυστέρηση και εμπόδιο στην ροή των οχημάτων στα δύο αυτά σημεία, θα «νεκρώσει» την κυκλοφορία επί της οδού Κουντουριώτου. Και κατ’ επέκταση, στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης και στην έξοδο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου προς την οδό Κουντουριώτου. Και γι’ αυτό, η αιτία δεν θα είναι ο κυκλικός κόμβος και η διαχωριστική νησίδα στην οδό Κουντουριώτου.

-Επομένως, πρέπει να βρεθεί λύση ώστε η κίνηση των οχημάτων να μη «κολλάει» στα δύο προαναφερόμενα σημεία. Ειπώθηκε ότι, μετά από την κατασκευή του κυκλικού κόμβου, θα αλλάξει η προτεραιότητα των οχημάτων στην συμβολή των οδών Ομονοίας και Γαλλικής Δημοκρατίας. Θα έχουν την προτεραιότητα τα οχήματα που εισέρχονται από την οδό Κουντουριώτου. Δεν αρκεί αυτό. Κατά την άποψη μας, πρέπει να απαγορευτεί η στάθμευση και στις δύο πλευρές της οδού Ομονοίας, από το παλιό Πρωτοδικείο μέχρι την πλατεία Ελευθερίας (την οδό Ίωνος Δραγούμη). Να επιτρέπεται η στάση μόνο στην δεξιά πλευρά, αλλά όχι σε οριοθετημένο χώρο για τα αστικά λεωφορεία, για να μη σταματούν στην μέση του οδοστρώματος και διακόπτουν την κίνηση των άλλων οχημάτων. Έτσι, θα είναι ελεύθερες συνέχεια δύο λωρίδες κυκλοφορίας (η μεσαία και η αριστερή), για μη διακόπτεται η κυκλοφοριακή ροή.

-Όσον αφορά τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, να ξεκαθαρίσει η δημοτική Αρχή πόσα από αυτά είναι των καταστηματαρχών της περιοχής. Σ’ αυτούς να προμηθεύσει μία μηνιαία κάρτα, με λογικό αντίτιμο, για να σταθμεύουν τα αυτοκίνητα τους στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς. Αυτή είναι η βραχυπρόθεσμη λύση. Η μεσοπρόθεσμη λύση, είναι η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στο σημερινό «πάρκινγκ Αγίου Γεωργίου», τον οποίο θα χρησιμοποιούν τόσο οι κάτοικοι της πόλης, όσο και οι επισκέπτες.

-Σχετικά με την συμβολή των οδών Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτου, ίσως πρέπει να αλλάξει κι εκεί η προτεραιότητα. Δηλαδή, να δοθεί η προτεραιότητα στα οχήματα που κινούνται στην οδό Κουντουριώτου, με το σκεπτικό ότι τα οχήματα πρέπει να εξέρχονται από το κέντρο της πόλης πιο γρήγορα, από εκείνα που εισέρχονται. Η κατακλείδα είναι, ότι χρειάζονται νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για να μην αχρηστευθεί ο καινούργιος κυκλικός κόμβος. Επίσης, για την διαχωριστική νησίδα στην οδό Κουντουριώτου θέλουμε να προσθέσουμε ότι, θα συμβάλλει και στην ασφαλή διάσχιση του δρόμου από τους πεζούς σε δύο φάσεις. Χωρίς την νησίδα, ο πεζός πρέπει να διασχίσει όλο το πλάτος του οδοστρώματος μόνο από τις δύο διαβάσεις που υπάρχουν.

-Γενικά, θεωρούμε πως πρέπει να απαγορευτεί η στάθμευση όλων των οχημάτων στις τέσσερις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, την οδό Ερυθρού Σταυρού, την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, την οδό Ομονοίας και την οδό Κουντουριώτου. Και να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης στα πάρκινγκ της Δημοτικής Αγοράς, Αγίου Γεωργίου, Λαζαριστών, Αγίου Ιωάννη, Τελωνείου και στην αποθήκη του τελωνείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ