Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Ποτόλιας,  για τον προϋπολογισμό του έτους 2021 του Δήμου Καβάλας ανέφερε τα ακόλουθα: «Στην αρχή της θητείας της, η σημερινή διοίκηση, το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες, μας έλεγε ότι την πρώτη χρονιά θα προσαρμοστεί στα υπάρχοντα δεδομένα και από την επόμενη, θα φανεί η πολιτική της μέσα από τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα. Μελετώντας τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων διοικήσεων και αυτούς της σημερινής διοίκησης, διαπιστώνουμε ότι βρίσκονται στην ίδια ρότα. Η αντιλαϊκή τους κατεύθυνση δεν μπορεί να κρυφτεί, αφού ο προϋπολογισμός είναι καθρέφτης από πού εισπράττονται τα χρήματα και πού πηγαίνουν. Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους πόρους που με νόμους έχουν ψηφιστεί για την τοπική διοίκηση, οι Δήμοι παίρνουν όλο και λιγότερα. Ακόμα και τώρα, με το πρόβλημα της πανδημίας και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των Δήμων, που τα βιώνουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, καμία αναφορά δεν γίνεται για αύξηση της επιχορήγησης, αλλά ούτε για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων εσόδων των προηγουμένων ετών.
Και στον προϋπολογισμό του 2021 διαπιστώνουμε, σε ότι αφορά ταέσοδα του Δήμου, το 35% είναι κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 65% προέρχεται από τους δημότες με φόρους, τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις κ.λπ. Γι’ αυτό, η απέλπιδα αντιλαϊκή προσπάθεια του Δήμου να εισπράξει από τους δημότες οφειλές παρελθόντων ετών, να αυξήσει τα τιμολόγια της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κ.λπ. Τα έσοδα από μεγάλες επιχειρήσεις είναι μηδαμινά, ενώ συγχρόνως γίνονται μειώσεις ανταποδοτικών τελών καθαριότητας στις μεγάλες ιδιοκτησίες. Τα μεγάλα ξενοδοχεία με το τέλος παρεπιδημούντων δίνουν πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες εταιρείες. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν καλύπτει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων του Δήμου. Είναι σκάνδαλο, η κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες στους Δήμους, να τους αναγκάζει να προσλάβουν προσωπικό χωρίς να μεταφέρει σε αυτούς αντίστοιχους πόρους.
Σε ότι αφορά τα έξοδα, για ακόμα μια χρονιά, ο Δήμος σχεδιάζει να δαπανήσει ελάχιστα για τις λαϊκές ανάγκες. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ τα προϋπολογιζόμενα έξοδα είναι της τάξης των 57,3 εκ. €, αυτά που τελικά δαπανώνται βάση των ισολογισμών δεν είναι ούτε τα μισά (25,3 εκ. €). Δίνονται μεγάλα ποσά σε ιδιωτικές εταιρείες, για να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Προβλέπονται ελάχιστα χρήματα για συλλόγους και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, για καλλιτεχνικές, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες του Δήμου.
Αν η «Λαϊκή Συσπείρωση», που το Κ.Κ.Ε. στηρίζει, ήταν δημοτική Αρχή, θα χάραζε φιλολαϊκή γραμμή σε σύγκρουση με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και παρά τις νομικές δυσκολίες, θα μπορούσε να βρει χαραμάδες για να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, τη νεολαία. Θα αγωνιζόταν για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις λαϊκής διεκδίκησης, για να κατοχυρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά του Δήμου κάποιες αναγκαίες για τη ζωή τους κατακτήσεις. Παράδειγμα, με γενική μείωση των δημοτικών τελών και όχι με τις αυξήσεις φωτιά του 45%, που επέβαλε η διοίκηση στην αρχή της θητείας της και τις μειώσεις κοροϊδία του 5%, που αποφάσισε πρόσφατα.
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση», οι λαϊκές ανάγκες και ο αγώνας για την ικανοποίησή τους, αποτελούν προτεραιότητα. Το οικονομικό πρόβλημα των Δήμων είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα, θέμα υποταγής, ή εναντίωσης, στην κεντρική πολιτική, προσαρμογής, ή μαχητικής διεκδίκησης για τα λαϊκά συμφέροντα. Καταψηφίζουμε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2021 και διεκδικούμε:
-Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
-Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την τοπική διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή.
-Για κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται από το κράτος στους Δήμους, να αποδίδονται ταυτόχρονα και οι αντίστοιχοι πόροι.
-Προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας.
-Λύση στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς τους Δήμους.
-Κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου («Καλλικράτης», «Κλεισθένης», μνημονιακές δεσμεύσεις και εφαρμοστικοί νόμοι…), που κατευθύνουν τους Δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
Η κινητοποίηση του λαού και η κοινωνική δυναμική του αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα, προκειμένου να έχει επιτυχία στις διεκδικήσεις του, να υποχρεώνει τους κυβερνώντες να αποδίδουν στους Δήμους όσα δικαιούνται».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ