Από την κατηγορηματική δήλωση που έκανε, προ μερικών ημερών, στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ στον Δήμο Καβάλας, για τις δαπάνες που έκανε για την υποδοχή των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ήταν ιδιαίτερα θετικός απέναντι στη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία κατάφερε, έπειτα από αρκετή προσπάθεια, να τον συναντήσει στην Αθήνα!

Πριν μερικές ημέρες, ο Δ. Βίτσας επισκέφτηκε «ινκόγκνιτο» τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Περιγιάλι Καβάλας και στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη λειτουργία τους. Τότε, είχε δηλώσει στα Μέσα Ενημέρωσης, ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν οφείλει χρήματα στον Δήμο Καβάλας, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών από τα hot spot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και πριν επιλεγούν, από την κυβέρνηση, το Εσκί Καπού και εν συνεχεία το παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», για τη λειτουργία «προσωρινής» δομής υποδοχής.

Η δήμαρχος Καβάλας παρέδωσε όλα τα έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν ότι παρασχέθηκε βοήθεια προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τιμολόγια για τις δαπάνες που έκανε ο Δήμος, καθώς και την αλληλογραφία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την επιστροφή των χρημάτων. «Έτυχα της εξαιρετικής υποδοχής από τον υπουργό, στον οποίο παρέδωσα όλα τα σχετικά έγγραφα», είπε η Δ. Τσανάκα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 και πρόσθεσε ότι, ο Δ. Βίτσας εξήρε την αλληλεγγύη που έδειξε ο Δήμος Καβάλας και υποσχέθηκε πως θα στείλει το ποσό των 50.000 ευρώ, για την πληρωμή των δαπανών που έγιναν στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη. Αναμφίβολα, πρόκειται για εντυπωσιακή μεταστροφή του υπουργού και ευελπιστούμε να επιστραφεί το σύνολο των χρημάτων που δαπανήθηκαν από τον Δήμο Καβάλας.

Γιατί, όπως σημείωσε η δήμαρχος, ο Δήμος πρέπει να έχει χρήματα στην άκρη, για να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες, όπως την επεξεργασία των απορριμμάτων, για να μην αναγκαστεί να αιφνιδιάσει τους δημότες με την επιβολή τελών.

Αυτό ειπώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκε ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης του οικονομικού έτους 2017, που καταψηφίστηκαν από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Νωρίτερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ηλίας Καλανταρίδης, στην εισήγησή του, περιέγραψε την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας συνοψίζοντας στην εξής φράση: «Η χρηματοοικονομική κατάσταση του Δήμου βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Κι αυτό δείχνει, ότι η δημοτική αρχή κάνει χρηστή διαχείριση και προσπαθεί να θωρακίσει οικονομικά τον Δήμο».

Στη δεύτερη συνεδρίαση, που ακολούθησε, παρουσιάστηκαν η νέα τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στην πλατεία καπνεργάτη (και τη γύρω περιοχή), προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο ανάπλασης. Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα τη διακήρυξη των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος και δεσμεύτηκε, όπως είπε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες, Μάκης Κρεμμύδας, στην εφαρμογή των προτάσεων της διακήρυξης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ