-Η νέα μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία προβλέπει την κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων των Δήμων, θα «φρενάρει» το σχέδιο της δημοτικής Αρχής του Δήμου Καβάλας και μεγάλο προσωπικό στόχο του δημάρχου, Θόδωρου Μουριάδη, για την ίδρυση «ενεργειακής κοινότητας» στον Δήμο. Ο φορέας διαχείρισης της «ενεργειακής κοινότητας» συγκροτήθηκε, με την ονομασία «Ενεργειακή Κοινότητα Καβάλας ΣΥΝ.Π.Ε.» και με εταίρους: Τον Δήμο Καβάλας (ποσοστό 40%), την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ποσοστό 20%), την δημοτική κοινωφελή επιχείρηση «Δημωφέλεια» (ποσοστό 10%), την ενιαία σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ποσοστό 10%) και την ενιαία σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ποσοστό 10%).
-Το 2024, όπως αναμένεται, θα πάψουν να υπάρχουν οι τέσσερις από τους πέντε «μετόχους» της «ενεργειακής κοινότητας» Δήμου Καβάλας! Οι δύο σχολικές επιτροπές (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) θα διαλυθούν στην λήξη της σχολικής περιόδου 2023-2024, δηλαδή τον ερχόμενο Ιούνιο. Η κοινωφελής επιχείρηση «Δημωφέλεια» θα απορροφηθεί από τον Δήμο. Και η Δ.Ε.Υ.Α. θα συγχωνευτεί με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των άλλων Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο (4513/2018), δεν μπορεί να λειτουργήσει «ενεργειακή κοινότητα» με ένα μόνο μέλος. Αντί, λοιπόν, ο δήμαρχος Καβάλας να συζητά με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την λήψη δανείου με σκοπό την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου σε οικόπεδο μεταξύ του Βουνοχωρίου και της Λημνιάς, πρέπει να ασχοληθεί με την βιωσιμότητα του συνεταιρισμού. Να αναζητήσει, δηλαδή, νέους (συν)εταίρους του Δήμου Καβάλας, για να συσταθεί άλλος φορέας. Ο νόμος αναφέρει πως, ο αριθμός των εταίρων πρέπει να είναι, κατ’ ελάχιστο, πέντε, αν πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εκτός Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ή φυσικά πρόσωπα. Υπάρχει και η δυνατότητα σύστασης «ενεργειακής κοινότητας» με τρία μέλη, αν πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ή φυσικά πρόσωπα, εκ των οποίων τα δύο τουλάχιστον είναι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-Δηλαδή, ο Δήμος Καβάλας μπορεί να συμπράξει με άλλους δύο Δήμους και να συστήσουν μία διαδημοτική «ενεργειακή κοινότητα». Στο μυαλό μας ήρθε η συνεργασία με τους όμορους Δήμους Νέστου και Παγγαίου, που θα αντικαταστήσουν τους εταίρους της αρχικής «ενεργειακής κοινότητας». Και αντί για ένα, να κατασκευαστούν τρία μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Από ένα στον κάθε Δήμο που είναι εταίρος. Με δάνειο που θα λάβουν από κοινού, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
-Αλλιώς, θα δυσκολευτεί ο Θόδ. Μουριάδης να βρει τέσσερις ακόμα «συμπαίκτες», για να υλοποιήσει το σχέδιο της «ενεργειακής κοινότητας» Δήμου Καβάλας. Επίσης, θα τολμήσουμε να καταθέσουμε την ακόλουθη πρόταση. Να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο εντός του αστικού ιστού της Καβάλας και όχι στα ορεινά του Δήμου. Το οικόπεδο μεταξύ του Βουνοχωρίου και της Λημνιάς, η δημοτική Αρχή μπορεί να το παραχωρήσει στο Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, για να κατασκευαστεί μία καινούργια δομή φιλοξενίας μεταναστών. Ώστε, ο Δήμος Καβάλας να ζητήσει, επίσημα, την απόδοση όλου του παλιού στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», για να εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό πάρκο της «ενεργειακής κοινότητας». Έτσι, το παλιό στρατόπεδο αντί για μητροπολιτικό πάρκο, θα γίνει φωτοβολταϊκό πάρκο!
-Βεβαίως, η έκταση που έχει το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» (σ.σ. γύρω στα 90 στρέμματα), είναι (πολύ) μικρότερη από αυτή στο οικόπεδο που επιλέχθηκε μεταξύ Βουνοχωρίου και Λημνιάς, το οποίο είναι πάνω από διακόσια στρέμματα (216). Όμως, στα 90 στρέμματα στο Περιγιάλι, ο Δήμος Καβάλας θα εγκαταστήσει μία μικρότερη μονάδα. ισχύος 9MW, για τα οποία υπάρχει η σχετική έγκριση. Αφού λειτουργήσει η μονάδα αυτή, από την εξοικονόμηση που θα γίνει στην ενέργεια, θα κατασκευαστεί δεύτερη μονάδα ίσης ισχύος, σε οικόπεδο της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, αφού εξασφαλιστεί η έγκριση για τα υπόλοιπα 9MW.