Τους λιγοστούς γεωργούς που δεν συνετίζονται και δεν συμμορφώνονται με την νομοθεσία, αλλά εξακολουθούν να καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους, έχει στόχο η νέα εκστρατεία των εμπλεκόμενων φορέων, που από το έτος 2012 συγκρότησαν «κοινό μέτωπο», για την αντιμετώπιση του πολύ έντονου φαινομένου στο Νομό Καβάλας και σε περιοχές των όμορων Νομών. Εκπρόσωποι των φορέων συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Σεπτεμβρίου 2018, στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, για να κάνουν μία αξιολόγηση του αποτελέσματος της εκστρατείας τα προηγούμενα έτη. «Ομολογώ ότι, η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια αποδίδει. Το φαινόμενο έχει μειωθεί, αλλά δεν εξαλείφθηκε. Χρειάζεται να γίνουν κι άλλες ενέργειες. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», είπε ο Ζαφείρης Μυστακίδης, πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των υπόλοιπων φορέων, για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.
Ο Ζ. Μυστακίδης έκανε ένα σύντομο απολογισμό των δράσεων τα προηγούμενα έτη, με έμφαση στις ημερίδες για την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού από ειδικούς επιστήμονες και επανέλαβε, ότι σκοπός της εκστρατείας των φορέων, δεν είναι η τιμωρία των γεωργών, αλλά η ευαισθητοποίηση τους στο πρόβλημα. «Η προσπάθεια μας είναι, να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Δεν θέλουμε οι φίλοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, να χάσουν ούτε ένα ευρώ από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις», δήλωσε. Λίγο αργότερα, ο αντιπρόεδρος του Τμήματος, Θόδωρος Παπαδόπουλος, συμπλήρωσε ότι οι δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού, για τις επιπτώσεις από την καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών, θα συνεχιστεί. Στο τέλος του Οκτωβρίου, ή στις αρχές του Νοεμβρίου, είπε, θα διοργανωθεί, από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου, μία ακόμα ημερίδα, για τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής. Διότι, όπως σχολίασε, το φαινόμενο συνεχίζεται στον κάμπο του Νέστου, όπου θα επικεντρωθεί η προσπάθεια τους επόμενους μήνες.
Πριν δοθεί ο λόγος στους εκπροσώπους των φορέων, για να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την εκστρατεία, έκανε μία παρέμβαση μερικών λεπτών, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι είναι «σπατάλη δυνάμεων» η ενασχόληση των πυροσβεστικών δυνάμεων, με την κατάσβεση των πυρκαγιών στις καλλιέργειες, ενώ τόνισε ότι για να περιοριστεί, ή και να εξαλειφθεί, το φαινόμενο, πρέπει να αυξηθεί η ανθρώπινη υπευθυνότητα. Ακόμα, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάψει να είναι ελαστική στην εφαρμογή της νομοθεσίας και θα γίνει αμείλικτη απέναντι στους γεωργούς και στην Ελλάδα, όσον αφορά την επιβολή προστίμων και την περικοπή των οικονομικών ενισχύσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.