Σύμφωνα με δήλωση της αντιδημάρχου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, Ευαγγελίας Δρακονάκη, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, οι διοικήσεις του Δήμου και του ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών έχουν συμφωνήσει στο ζήτημα της διαχείρισης των στάσεων στην πόλη. Με αφορμή ερώτηση του Θόδωρου Μουριάδη, η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι θα κατασκευαστούν καινούργια κουβούκλια, σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και με χρηματοδότηση την οποία θα εξασφαλίσει ο Δήμος Καβάλας από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Ωστόσο, υπάρχει ένας «σκόπελος», που πρέπει να ξεπεραστεί, ώστε να υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση με το ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών. Και ο «σκόπελος» αυτός είναι οι μη «θεωρημένες» διαδρομές της αστικής συγκοινωνίας! Υπάρχουν, δηλαδή, γραμμές που δεν έχουν την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίες πρέπει να επανεξεταστούν και εν συνεχεία να καθοριστούν οι στάσεις των λεωφορείων.

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, δήλωσε πως δεν τίθεται ζήτημα παραχώρησης του κεντρικού κτιρίου του συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου (σ.σ. απέναντι από το Καρνάγιο), για τη λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), παρά μόνο του λεγόμενου «γυάλινου κτιρίου», στο οποίο θα στεγαστούν εργαστήρια και γραφεία του ιδρύματος. Η επιλογή του «γυάλινου» κτιρίου έγινε, διότι βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και μπορεί να ανακαινιστεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, που θα αρχίσουν να λειτουργούν τα Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στην Καβάλα. «Ο Δήμος δεν απεμπολά τα δικαιώματά του στο παλιό νοσοκομείο», τόνισε η δήμαρχος και πρόσθεσε ότι το όνειρο της δημοτικής αρχής, για το κεντρικό κτίριο, είναι η τουριστική αξιοποίησή του.

Επίσης, έγινε συζήτηση για την παρέμβαση στο 2ο δημοτικό σχολείο Καβάλας, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την ανάκληση προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, για την υποβολή πρότασης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, διότι διαπιστώθηκε πως το χρηματικό ποσό που θα εξασφαλίσει, δεν υπερβαίνει τα 2/3 του προϋπολογισμού του έργου. Επομένως, θα αναγκαστεί να συμπληρώσει την υπόλοιπη δαπάνη, από την κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους (Σ.Α.Τ.Α.), η οποία για τον Δήμο Καβάλας ανέρχεται, για ένα έτος, στο 1,4 εκ. ευρώ. «Εάν πρέπει να δεσμεύσουμε γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ από τη Σ.Α.Τ.Α. μόνο για ένα έργο, πως θα καλύψουμε τις δεκάδες ανάγκες όλου του Δήμου με τα υπόλοιπα χρήματα;», είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ηλίας Καλανταρίδης. Την εισήγηση της δημοτικής αρχής καταψήφισαν οι παρατάξεις του Μάκη Παπαδόπουλου και του Άρη Βέρρου.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Γραμμένος, ανακοίνωσε την απόφαση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, Φίλιππου Φιλιππίδη, να ανεξαρτητοποιηθεί και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο συνδυασμό που είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Η δήμαρχος μίλησε για παρεξήγηση και συμπλήρωσε: «Αφού πήρες τον πολιτικό δρόμο σου, εύχομαι καλή επιτυχία». Νωρίτερα, επίσης, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους υποψηφίους δημάρχους και συμβούλους, να διατηρήσουν τον πολιτικό πολιτισμό στην προεκλογική περίοδο, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια συνεργασίας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ