Αποδείχθηκε στην πράξη η αποτυχία του Κλεισθένη, που προωθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της δημοκρατικότητας, της ίσης αξίας της ψήφου και της συνεργασίας των παρατάξεων. Ο Κλεισθένης ήρθε να καταργήσει το «δημαρχοκεντρικό σύστημα», να καταργήσει δηλαδή, τη δυνατότητα να κυβερνήσει η παράταξη της πλειοψηφίας, που κατά την γνώμη μας είναι κορυφαία αντιδημοκρατική πράξη. Οι εκλογές γίνονται για να εκλέξουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτόν που ο λαός θέλει να τον διοικήσει. Δεν μπορεί, στο τέλος να μην μπορεί να διοικήσει τον Δήμο αυτός που εξελέγη ως πρώτος στις προτιμήσεις των δημοτών και να χρειάζεται στηρίγματα από την αντιπολίτευση για να πάρει ακόμη και τις πιο απλές αποφάσεις. (Και το εκλογικό σύστημα, των επαναληπτικών εκλογών, κατά την άποψή μας είναι τελείως αντιδημοκρατικό, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Δεν μπορεί να ζητάει ο λαός να τον διοικήσει (στην περίπτωση της Περιφέρειας) ο Χρήστος Μέτιος, κι αυτός να βάζει να μας διοικήσει ως Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ο Κωστής Σιμιτσής και ο Ανδρέας Καραγιώργης, ως εντεταλμένος σύμβουλος, υποψήφιοι που ο λαός τους είχε απορρίψει και πάτωσαν σχεδόν στις εκλογές. Αν θέλαμε να μας διοικήσουν αυτοί, αυτούς θα ψηφίζαμε…
Γιατί ο λαός να εκλέγει για Δήμαρχο τον Θόδωρο Μουριάδη, κι αυτός να μην μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ή τουλάχιστον να μη υπερισχύει η δική του άποψη, από την άποψη της αντιπολίτευσης; Ποιος πρέπει να διοικεί τον Δήμο; Ο εκλεγμένος Δήμαρχος και η παράταξή του, ή οι παρατάξεις της μειοψηφίας;;; Τίνος όραμα για τον Δήμο πρέπει να εφαρμόσει ο Μουριάδης;;;
Αν το σύστημα αυτό της απλής αναλογικής, είναι σωστό και λειτουργικό, γιατί δεν εφαρμόζεται και στις εθνικές εκλογές;;; Γιατί εκεί το σύστημα δεν είναι «πρωθυπουργικοκεντρικό»;;; Άλλωστε, εκεί είναι ορατά τα αποτελέσματα ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που για καιρό μένουν ακυβέρνητες, δεν μπορούν αν αποκτήσουν κυβέρνηση και κάθε τόσο κάνουν εκλογές χωρίς αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση του Δήμου Καβάλας, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού η παράταξη του Δημάρχου έχει μόνο οκτώ συμβούλους στους 41 και βέβαια δεν μπορεί να πάρει οποιαδήποτε απόφαση αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης… Επίσης, επειδή οι σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου είναι μόνο οκτώ, και δεν είναι αρκετοί για να στελεχώσουν τις επιτελικές θέσεις, όρισε ο Δήμαρχος μη αιρετούς να διοικήσουν τα όργανα του Δήμου… Υπάρχει τίποτα πιο αντιδημοκρατικό απ’ αυτό;;;