Πραγματοποιήθηκε η 4η συνεδριακή διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), με ψηφιακό «οικοδεσπότη» την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στην υβριδική, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνδιάσκεψη συμμετείχαν πενήντα μέλη της γενικής συνέλευσης, δημάρχων, αιρετών και στελεχών της Π.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, τα ζητήματα της ανάπτυξης και η ανάγκη να έχει ουσιαστικό ρόλο η αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού στον σχεδιασμό και τη διαχείριση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε.

Δ. Παπαστεργίου: «Προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση η ανάπτυξη»

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε την ανάγκη για εγρήγορση όλων των Δήμων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ταυτόχρονα με την απαίτηση για επιτάχυνση των διαδικασιών, που θα αναδεικνύουν την τοπική αυτοδιοίκηση ως βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Επεσήμανε ότι, τα αναπτυξιακά είναι από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης στις συνεδριακές διασκέψεις. «Έως σήμερα, το Ε.Σ.Π.Α. δομήθηκε χωρίς τη συμμετοχή των Δήμων, με διακοσμητικό ρόλο στις επιτροπές παρακολούθησης και χωρίς δυνατότητα διατύπωσης ουσιαστικής άποψης στον σχεδιασμό και υλοποίηση. Αυτό πρέπει να αλλάξει στο νέο Ε.Σ.Π.Α. και να υπάρξει διακριτός ρόλος τόσο στο στόχο πολιτικής «πέντε», όσο και στα έργα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Είναι σημαντικό ότι, οι Δήμοι έχουν ρόλο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ όσον αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν χρησιμοποιείται για έργα περιφερειακού, ή υπερτοπικού χαρακτήρα, τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες, αλλά όταν χρηματοδοτεί τοπικού χαρακτήρα έργα (γήπεδα, πλατείες, τοπικό οδικό δίκτυο), τα χρήματα πρέπει να τα διαχειρίζονται απευθείας οι Δήμοι, χωρίς διαμεσολαβητές. Επίσης, έχει γίνει μία σημαντική δουλειά, όσον αφορά στην επεξεργασία προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο καλοκαίρι και τηρώντας αυστηρά τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που μας τέθηκαν. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες οριζόντιες δράσεις, οι οποίες αξιολογούνται θετικά», είπε.

«Δεν θα αφήσουμε κανένα Δήμο εκτός του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εσωτερικών και τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», για τη διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου και δίκαιου τρόπου, ώστε όλοι οι Δήμοι, μικροί και μεγάλοι, έχοντες, ή όχι, τεχνική βοήθεια, να έχουν πρόσβαση στους πόρους των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος. «Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος υποβολών από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ο προβληματισμός που θέσαμε, είναι σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης πλαφόν έργων ανά Δήμο, ώστε να μην εξαντληθούν οι πόροι και μείνουν εκτός χρηματοδότησης έργα μικρών Δήμων, που δεν διαθέτουν επαρκή τεχνική βοήθεια για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Ήδη, «τρέχει» η προκήρυξη της Ε.Ε.Τ.Α.Α., για την πρόσληψη πενήντα μηχανικών που θα συνδράμουν τους Δήμους, όμως φαίνεται ότι αριθμός αυτός δεν θα είναι επαρκής και πρέπει να αυξηθεί», πρόσθεσε.

Βασίλης Μαυρίδης (πρόεδρος Π.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης): «Ριζοσπαστική αναθεώρηση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, τόνισε την ανάγκη μιας ριζοσπαστικής αναθεώρησης της θέσης της αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο ενός πιο αποκεντρωμένου μοντέλου διοίκησης της χώρας. «Η νέα τοπική αυτοδιοίκηση του αύριο, θα εδράζεται σε ένα μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με αποκέντρωση, ενσωμάτωση νέων αρμοδιοτήτων, οικονομική αυτοτέλεια και σύγχρονα εργαλεία, που προκύπτουν από την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», τόνισε.

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης και συνοχής της κοινωνίας»

«Η πρόοδος της Ελλάδας στηρίζεται στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης», επεσήμανε ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος και τόνισε την ιδιαιτερότητα της περιοχής ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και την αποφασιστικότητα με την οποία η πολιτεία, θα είναι πάντα στις επάλξεις, για την προάσπιση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι 9 έργα, ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ, στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτης» και κάλεσε όλους τους Δήμους να επιταχύνουν, για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα. Αναφέρθηκε στην πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε. για την ανάγκη πλαφόν, ώστε να μην αποκλειστεί κανένας Δήμος από το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.

Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός εσωτερικών): «Δεν υπάρχει ανάπτυξη, χωρίς ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση»

Ο υφυπουργός εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, δήλωσε ότι: «Θέλουμε, με τις δικές σας προτάσεις, να στηρίξουμε την ανεξαρτησία και την οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ ανακοίνωσε ότι, μετά την παρέμβαση και τα αιτήματα της Κ.Ε.Δ.Ε., ψηφίστηκε ο νόμος που ρυθμίζει την καταβολή των δόσεων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το έτος 2022, γεγονός που θα ανακουφίσει τα επιβαρυμένα, λόγω της πανδημίας, οικονομικά των Δήμων. Ο Θ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του αυτοτελούς ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα από το νόμο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τα εργαλεία που θα της δοθούν, αλλά και την ανάγκη θεσμοθέτησης και ολοκλήρωσης του ψηφιακού μετασχηματισμού, για μία πιο αποτελεσματική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μ. Σταυριανουδάκης (γενικός γραμματέας ΥΠ.ΕΣ.): «Ευκαιρία να αποδείξουμε, για μία ακόμα φορά, την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, τόνισε την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, στο πλαίσιο της πολυπεπίπεδης διακυβέρνησης, αλλά και το εξειδίκευσε στα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.). Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», δήλωσε ότι ο ίδιος και το Υπουργείο, θέλουν και οι 332 Δήμοι της χώρας να είναι ισότιμοι για την ένταξη έργων στο νέο πρόγραμμα. Τέλος, ζήτησε ακόμα πιο λεπτομερή καταγραφή στο παρατηρητήριο, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να αποδεικνύουν την μείωση των εσόδων τους λόγω της πανδημίας και δήλωσε ότι: «Το Υπουργείο θα είναι πάντα έμπρακτα στο πλευρό των Δήμων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που με την αξιοπιστία της έχει σταθεί στις τοπικές κοινωνίες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ