Το 6ο Brevet Φιλίππων είναι προ των πυλών. Η ποδηλατική διοργάνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με την τεχνική υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους», θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, στις 8:30 το πρωί, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, οι συμμετέχοντες θα διανύσουν 210 χιλιόμετρα με τα ποδήλατα τους, διασχίζοντας τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου, με τερματισμό την πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες, όπου θα τους περιμένουν πεντανόστιμες τοπικές γεύσεις και ροφήματα, πληθώρα μουσικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ζωντανή μουσική, χορός και παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Το φετινό θέμα της διοργάνωσης «Κλίμα και κλιματική αλλαγή», είναι μία υπενθύμιση και επίκληση προς την κοινωνία, για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο ποδηλάτης του φετινού εικαστικού της διοργάνωσης συμβολίζει την μετάβαση από την κατάχρηση του πλανήτη και τον πόρων του, σε έναν κόσμο ονειρικό, όπου άνθρωπος και περιβάλλον συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλοστηρίζονται. Το πρόγραμμα του ποδηλατικού αγώνα είναι το ακόλουθο:

7:30-8:30 άνοιγμα γραμματείας

8:30-9:30 εκκίνηση αγώνα

10:00-12:00 λειτουργία checkpoint Κοκκινογείων (Γυναικείος Συνεταιρισμός Κοκκινογείων)

12:00-17:00 λειτουργία checkpoint Αμφίπολης (Λέων Αμφίπολης)

14:00-21:00 λειτουργία checkpoint Ελευθερούπολης (πλατεία ΤΑΞΙ)

15:00-22:00 λειτουργία checkpoint Κρηνίδων (πλατεία Πελεκανίδη)

17:00-23:30 τελετή λήξης (πλατεία Πελεκανίδη, Κρηνίδες). Παρουσίαση από την Σταυρούλα Δράμογλου, ηθοποιό-σκηνοθέτη, θεατρoλόγο και μέλος της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

17:00 ζωντανή κουζίνα για τους ποδηλάτες, από τον chef Ξενοφώντα Μπάρτζο, με προϊόντα των χορηγών εταιρειών Meat and Food και μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Οινοποσία από τον χορηγό Οινοποιείο Nico Lazaridi και τραπέζι γεύσεων με εδέσματα από τους χορηγούς Φούρνους Φελλαχίδη και Χρυσανθίδη.

19:00 τραγούδια από την χορωδία ατόμων με αναπηρίες «Με..νού» Δράμας

21:00 συναυλία με το μουσικό σχήμα «Αργαλειός»

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, με εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργικά, καλλιτεχνικά και αθλητικά εργαστήρια σχετικά με το ποδήλατο, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την ιστορία του τόπου.

«Ποδηλατοβόλτα από την ιστορία…στην προϊστορία», από την εθελοντική ομάδα ποδηλατών WishWheelWin (Πεταλιές με στόχο και σκοπό), του πολιτιστικού συλλόγου Κηπούπολης-Καλαμίτσας.

Η ποδηλατοβόλτα ξεκινάει από τις Κρηνίδες, με προορισμό την Ορθόπετρα (Ντικιλί Τας), ένα ποδηλατικό ταξίδι από την ιστορία στην προϊστορία της περιοχής. Αφετηρία είναι το parking του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων και τερματισμός η πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να παρακολουθήσετε τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Brevet Φιλίππων. Η ποδηλατοβόλτα αφορά διαδρομή 2,3 χλμ (μαζί με την επιστροφή) με στάση στην Ορθόπετρα. Στην δράση μπορούν να συμμετάσχουν άτομα ηλικίας 6 ετών και άνω με τα δικά τους ποδήλατα. Οι ανήλικοι πρέπει να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους, ή συμπληρώνοντας μία υπεύθυνη δήλωση την ίδια ημέρα για την συμμετοχή τους. Στόχος της δράσης, είναι να μας ταξιδέψει στην περιοχή και να μας ευαισθητοποιήσει σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας. Για την ορθότερη διοργάνωση της δράσης, προτείνεται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν τα ατομικά μέτρα προστασίας (κράνος, γάντια κ.λπ.).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (40 άτομα)

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 17:00-18:00

«Προστατεύω τον πλανήτη, θέλω έναν όμορφο κόσμο», μέσα από το παραμύθι από την ομάδα μελέτης, διατήρησης και διάδοσης του λαϊκού παραμυθιού και παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες» και την εικαστικό Εριέττα Γραμμένου (ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ). Υπεύθυνη δράσης: Ελένη Ιωαννίδου, μέλος της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

«Ο πλανήτη μας, έχει δεχτεί καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Οι άνθρωποι δεν τον φροντίζουν, δεν τον προστατεύουν. Τα ζώα τον έχουν εγκαταλείψει. Βρίσκεται, πλέον, σε απόγνωση!! Οι μόνοι που μπορούν να τον σώσουν είναι οι  φίλοι του, οι ποδηλάτες. Κάποιος, λοιπόν, από αυτούς ξεκινάει ένα ταξίδι στον ουρανό, στα δάση και στις θάλασσες, για να φέρει πίσω στον τόπο τους τα τρομαγμένα ζώα. Λένε, πως τα έχουν κρύψει πολύ καλά οι Παραμυθάδες!!! Όταν ο ποδηλάτης τα ανακαλύψει και τους ζητήσει να επιστρέψουν εκεί όπου ζούσαν πρώτα, ποιους όρους θα του θέσουν;». Οι αγαπημένοι μας φίλοι που θα συμμετάσχουν, θα διακοσμήσουν με ανακυκλώσιμα υλικά την μάσκα τους, η οποία θα παριστάνει έναν από τους τρεις ήρωες που θα υποδυθούν κατά την διάρκεια του θεατρικού δρώμενου. Στην συνέχεια, οι Παραμυθάδες θα τους παρασύρουν σε τρεις παραμυθένιους κόσμους, του ουρανού, του δάσους και της θάλασσας. Πρόκειται για έναν συνδυασμό δράσεων, με στόχο την καλλιέργεια της φαντασίας, της δημιουργικότητας, την ανάπτυξη λόγου και επιχειρημάτων, την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, την απόλαυση που προσφέρουν τα παραμύθια και το σημαντικότερο, την χαρά της συνεργασίας και του ομαδικού παιχνιδιού.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (40 άτομα)

Ηλικία 5 έως 12 ετών

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 17:00-19:00

Δημιουργική ανακύκλωση: Μεταμορφώνοντας παλιά ρούχα σε ελπίδα για έναν καλύτερο πλανήτη, από την Northern Lights Aid (NLA), μία ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Καβάλα και επικεντρώνεται στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των μεταναστών που διαμένουν στην χώρα. Το εργαστήριο δημιουργικής ανακύκλωσης υλικών έχει σκοπό να φέρει κοντά το κοινό με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δίνοντας έμφαση στην θετική επίδραση που έχει η ανακύκλωση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το εργαστήριο επανάχρησης προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία να μάθετε πώς να επαναπροσδιορίσετε δημιουργικά τα χρησιμοποιημένα ρούχα και διάφορα άλλα υλικά αγαθά, μετατρέποντας τα σε μοναδικά έργα τέχνης. Μέσα από μία σειρά πρακτικών δραστηριοτήτων οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν καινοτόμες τεχνικές, ώστε να μετατρέψουν τα καθημερινά αντικείμενα σε βιώσιμες καλλιτεχνικές δημιουργίες, προωθώντας την περιβαλλοντική συνείδηση και ενθαρρύνοντας όλους να φροντίζουν την μητέρα γη. Σας περιμένουμε για μία διασκεδαστική και εμπνευσμένη εμπειρία, που συνδυάζει την δημιουργικότητα με την δέσμευση για την προστασία του πλανήτη και την μείωση των απορριμμάτων. Όλα τα υλικά παρέχονται από την Northern Lights Aid.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (20 άτομα)

Ηλικία 6 έως 17 ετών

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 18:00-20:00

Προβολή της ταινίας μικρού μήκους “Lumen” (20 λεπτών) της Ειρήνης Τζούλια και συζήτηση με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας. Ώρα προβολής 20:00.

Η μικρού μήκους ταινία “Lumen” της Ειρήνης Τζούλια, αφορά στην πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Η σκηνοθέτης, κόρη θύματος και διασωθείσα η ίδια, μας συγκινεί και περνά από την προσωπική σφαίρα στην συλλογική ενσυναίσθηση, αποδίδοντας σεβασμό στα θύματα και στις οικογένειές τους. Η σκηνοθεσία λιτή, με ευαισθησία, με μία φωτογραφία που καθρεφτίζει την βία της φωτιάς και την ακινησία των συνεπειών της. Πέρα από την καταγραφή της καταστροφής, η ταινία αποκαλύπτει την δύναμη της εικόνας να αποτυπώνει και να προξενεί συναισθήματα και σκέψεις. Η σκηνοθέτης θα μοιραστεί την ταινία της μαζί μας ως προσωπική μαρτυρία και ως έργο τέχνης, για μία σφοδρή περιβαλλοντική καταστροφή, που δρα επιβαρυντικά ως προς την κλιματική κρίση και τις ζωές μας και δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Μετά το τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας.

Η Ειρήνη Τζούλια σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σκηνοθεσία στην Σχολή Σταυράκου και θεωρία του κινηματογράφου στο Université Paris 3 (Master) και Université Paris 10 (PhD), με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Ιδρύματος Ωνάση. Το Lumen είναι η πρώτη της μικρού μήκους ταινία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (20 άτομα)

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 20:00-21:00

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ