Το 2024 είναι έτος «ορόσημο» για την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, αφού συμπληρώνονται 100 έτη από την ίδρυσή της! Η επέτειος αυτή θα γιορταστεί δεόντως, με ένα ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της τιμητικής επιτροπής του εορτασμού, την οποία απαρτίζουν ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι δήμαρχοι Καβάλας, Θάσου, Νέστου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας/Θάσου, εκπρόσωποι του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας και, βεβαίως, ο μητροπολίτης, κ. Στέφανος.
Το πρόγραμμα του εορτασμού δεν διαμορφώθηκε πλήρως, αφού αναμένονται οι προτάσεις των φορέων και των πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίες θα αξιολογηθούν από την οργανωτική επιτροπή. Ο μητροπολίτης, κ. Στέφανος, παρουσίασε τις εκδηλώσεις που έχουν καθοριστεί για το «κεντρικό διήμερο», στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2024. Στις δύο αυτές ημέρες, θα εγκαινιαστεί το μουσείο θρησκευτικών κειμηλίων (κειμηλιαρχείο) στο κτήριο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Φιλίππου και μητροπολίτη Προκοπίου. Τα εγκαίνια θα κάνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμος, ενώ προσκλήθηκε να παραβρεθεί η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί θρησκευτικό και ιστορικό συνέδριο στο συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Φ.Ν.Θ. στην Λυδία. Παράλληλα, θα γίνουν μουσικές εκδηλώσεις, με κορυφαίες δύο συναυλίες με τους τραγουδιστές, Βασίλη Λέκκα και Μαρία Φαραντούρη.
Ακολούθως, μίλησαν οι δήμαρχοι Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης, Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας/Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη και οι καθηγητές του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Λυκούργος Μαγκαφάς και Ελένη Αποστολίδου. Δήλωσαν ότι συμμετέχουν με χαρά στον εορτασμό της επετείου και ότι θα συμβάλλουν στην επιτυχία των εκδηλώσεων.
Επ’ ευκαιρία, έγινε μία σύντομη ενημέρωση, από τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ιεράς Μητρόπολης Φ.Ν.Θ., για το έργο του μουσείου θρησκευτικών κειμηλίων. Την αρχιτεκτονική και μουσειολογική μελέτη ανέλαβε, έπειτα από προσωπική πρόσκληση του μητροπολίτη κ. Στέφανου, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τζώνος.