Από τον συνδυασμό «Περιφερειακή Σύνθεση» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με επικεφαλής τον Χριστόδουλο Τοψίδη, εστάλη το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Δυσάρεστα, αλλά δυστυχώς και αναμενόμενα, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ για τον τουρισμό το έτος 2019 (τότε δεν υπήρχε η πανδημία του covid-19). Η έρευνα έχει τίτλο: «Ποιος πάει που; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά αγορά και ανά Περιφέρεια 2019» και στα αποτελέσματά της, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης φιγουράρει πολλές φορές στις τελευταίες θέσεις των πινάκων κατάταξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε από τα στοιχεία της έρευνας:

-Το 2019, η δαπάνη ανά επίσκεψη ανά Περιφέρεια αυξήθηκε στην πλειονότητα των Περιφερειών, παρά την μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής, λόγω της αύξησης της δαπάνης ανά διανυκτέρευση. Ειδικότερα:

-Η δαπάνη ανά επίσκεψη στις 13 Περιφέρειες της χώρας διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 482 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,4%, σε σχέση με το 2018 (449 ευρώ).

-Η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με 751 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,7%. Η χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μόλις 115 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 31,1%.

-Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στις 13 Περιφέρειες της χώρας διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 76 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,3%, σε σχέση με το 2018 (69 ευρώ).

-Η υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με 97 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,6%. Αντίθετα, η χαμηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 43 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 13,1%.

-Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις Περιφέρειες της Ελλάδας ήταν 6,3 διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,7%. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής, 8,2 διανυκτερεύσεις, καταγράφηκε στην Περιφέρεια της Κρήτης, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,4%. Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη ήταν 2,7 διανυκτερεύσεις και σημειώθηκε στην Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καταγράφοντας μείωση κατά 20,8%.

Πώς σχολιάζει, άραγε, η διοίκηση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. τα απογοητευτικά αποτελέσματα που καταδεικνύει η έρευνα; Να υπενθυμίσουμε, ακόμα, ότι από το 2016, η παράταξη του κυρίου Μέτιου είχε στο πρόγραμμά της τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τον τουρισμό, που όμως έμεινε και αυτό «στα χαρτιά», όπως άλλωστε και τα περισσότερα σχέδια της. Τα αποτελέσματα της απραξίας της διοίκησης είναι ορατά σε όλους τους τομείς, ακόμα και στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» που είναι ο τουρισμός.

Οποιαδήποτε προσπάθεια «να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα», θα είναι απλώς μία ακόμα απόπειρα του κυρίου Μέτιου να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του. Τα στοιχεία, όμως, «φωνάζουν» και τον εκθέτουν. Η «Περιφερειακή Σύνθεση» απαιτεί απάντηση στο ερώτημα: Μπορεί, επιτέλους, να διοικήσει η παράταξη του Χρήστου Μέτιου, ή θα συνεχίσει απλά να υποθηκεύει το μέλλον των πολιτών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ