- Καταρχάς, να συγχαρούμε τους νικητές στο β΄ γύρο των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών και να ευχηθούμε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο τους, το οποίο θα αρχίσουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Χρήστος Μέτιος διατήρησε το (μικρό) προβάδισμα που είχε στον α΄ γύρο αποδεικνύοντας ότι το «χρίσμα» που εξασφάλισε από τη Νέα Δημοκρατία ήταν «δυνατό χαρτί» στην προσπάθεια του. Στον Δήμο Θάσου, ο Λευτέρης Κυριάκίδης επιβεβαίωσε, απλά, την επικράτησή του την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 και θα διαδεχτεί τον Κώστα Χατζηεμμανουήλ. Η μεγάλη ανατροπή έγινε στον Δήμο Καβάλας, στον οποίο ο Θόδωρος Μουριάδης πήρε 9.000 ψήφους περισσότερους σε σύγκριση με τον α΄ γύρο και αναδείχτηκε δήμαρχος, με ποσοστό 62% έναντι της Δήμητρας Τσανάκα που έλαβε το 38% των έγκυρων ψηφοδελτίων.
- Στον Δήμο Καβάλας συνέβη το ευτράπελο σενάριο του πολυδιαφημισμένου, από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., νέου εκλογικού συστήματος στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Δηλαδή, ο επικεφαλής του συνδυασμού που κατέλαβε τη 2η θέση στον α΄ γύρο, κερδίζοντας «πάνω στο νήμα» τον τρίτο συνδυασμό (σ.σ. με διαφορά 200 ψήφων), θα κληθεί να ασκήσει διοίκηση. Και ο συνδυασμός που πήρε την 1η θέση και έχει την πλειοψηφία των εδρών (12) στο νέο δημοτικό συμβούλιο, θα βρίσκεται στην πλευρά της μειοψηφίας!
- Αναρωτιόμαστε εάν αυτό θεωρείται αποτύπωση της βούλησης του λαού, ή χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματος. Διότι, η «βάση» του συστήματος της απλής αναλογικής, είναι η έκφραση όλων «αποχρώσεων» σε μία εκλογική διαδικασία. Τρεις συνδυασμοί, από τους οκτώ που συμμετείχαν στον α΄ γύρο, κατέλαβαν από μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ δεν ξεπέρασαν τις 1.500 ψήφους! Στις εθνικές εκλογές, όμως, υπάρχει μίνιμουμ ποσοστό (3%) για την είσοδο κόμματος στο Κοινοβούλιο. Επίσης, το κόμμα που έρχεται πρώτο αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και ο επικεφαλής του ορίζεται πρωθυπουργός. Δεν γίνεται β΄ γύρος μεταξύ των επικεφαλής των δύο πρώτων κομμάτων, για την ανάδειξη πρωθυπουργού. Φαντάζεστε να εκλεγόταν πρόεδρος της κυβέρνησης ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και το πρώτο κόμμα να είχε την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή;
- Από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έγινε κυβέρνηση, θα κάνει δύο φορές εθνικές εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (Σεπτέμβριος 2015, Ιούλιος 2019). Οι θιασώτες της απλής αναλογικής κυβερνούν την Ελλάδα επί πέντε έτη, με ποσοστό γύρω στο 25%, συν το μπόνους των 50 εδρών, συν τις έδρες των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και με το ίδιο εκλογικό σύστημα, που συντηρούσε τον διπολισμό στην εξουσία! Δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν την απλή αναλογική στην κεντρική πολιτική σκηνή και να δώσουν το «καλό παράδειγμα» στην αυτοδιοίκηση. Χρησιμοποίησαν τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης ως «πειραματόζωο», για να επιφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στους θεσμούς αυτούς.
- Το μεγαλύτερο κακό, όμως, που έκαναν, είναι η απομάκρυνση των πολιτών από την εκλογική διαδικασία. Στον Δήμο Καβάλας, για παράδειγμα, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 ψήφισαν 9.973 λιγότεροι πολίτες σε σύγκριση με την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Το πιο εκπληκτικό είναι, ότι από τους 68.121 εγγεγραμμένους, δηλαδή με δικαίωμα ψήφου, δεν πήγαν να επιλέξουν δήμαρχο για τον τόπο τους, τα επόμενα τέσσερα έτη, οι 41.335! Έτσι, ο νέος δήμαρχος εξελέγη από το 13,23% του εκλογικού σώματος! Κι όμως, νομιμοποιείται να είναι δήμαρχος, αλλά όχι ο επικεφαλής του συνδυασμού, που έλαβε το 29% στον α΄ γύρο (σύμφωνα με την απλή αναλογική)!
- Αντιλαμβάνεστε πως υπάρχουν αρκετά ευτράπελα στη νέα διαδικασία, τα οποία φοβούμαστε πως θα εμφανιστούν στην πράξη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ευελπιστούμε ότι η επόμενη κυβέρνηση, θα βάλει τις ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να έχουν βιώσιμες διοικήσεις και να εκφράζεται η λαϊκή βούληση στις εκλογές (από την πρώτη ψηφοφορία).
Ο Κ-ΤΥΠΟΣ χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη και ταχύτερη περιήγησή σας. Με την πρόσβαση σας στο k-tipos.gr αποδέχεστε την χρήση.OKΠερισσότερα
Η εμπειρία από τα δημοτικά συμβούλια σε όλη την Ελλάδα, δείχνουν ότι τουλάχιστον 9 στις 10 αποφάσεις είναι είτε ομόφωνες είτε με συντριπτική πλειοψηφία (όχι μόνο από την πρω΄τη παράταξη).
Γιατί τώρα να είναι αλλιώς;
Είναι ευθύνη όλων και ευκαιρία να έχουμε ουσιαστικές συμμετοχικές διαδικασίες. Με διαφωνίες και συμφωνίες, όπως θα έπρεπε να γίνεται πάντα. Όπως στο σπίτι μας. Δεν ισχύει η γνώμη του ενός, συζητούνται τα θέματα…. αν θέλουμε να είμαστε στους καιρούς μας.
Εγώ, δε μπορώ να φανταστώ ότι η ΝΔ (Ανάσα) ή ο ΤΟΠΟΣ (Μάκης) ή η ΚΑΠ (Βαγγέλης) κλπ θα έχουν γενική άρνηση. Αν έχουν, μάλλον θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη.
Καταρχάς, στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να “κομματικοποιούμε” τις παρατάξεις, όπως αναφέρετε, γιατί δεν απευθύνονται σε συγκκεκριμένο πολιτικό χώρο, αλλά σε όλους τους πολίτες μιας τοπικής κοινωνίας. Από κει και πέρα, στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν διαφωνίες, αλλά και συμφωνίες, στα θέματα. Η γνώμη του ενός δεν επιβάλλεται, αλλά αποφασίζει η πλειοψηφία. Η πράξη έδειξε, επίσης, ότι στον Δήμο Καβάλας καμία από τις παρατάξεις δεν έκανε “στείρα αντιπολίτευση” και δεν θα είναι αυτός ο λόγος που θα “εξαφανιστούν” από τον πολιτικό χάρτη, αν εξαφανιστούν. Για παράδειγμα, οι συνδυασμοί “Αδέσμευτη Κίνηση Ενεργών Πολιτών” με επικεφαλής τον Στάθη Εριφυλλίδη και “Καβάλα-Φίλιπποι, Ανοιχτή Πόλη” με επικεφαλής τον Κωστή Σιμιτσή, δεν “εξαφανίστηκαν” επειδή έκαναν “στείρα αντιπολίτευση”.