Από τα 360.000 στρέμματα συνολική έκταση του Παγγαίου όρους, το 61% ανήκει διοικητικά στο Νομό Καβάλας και το υπόλοιπο 39% στο Νομό Σερρών. Ωστόσο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές το οποίο προωθείται για ψήφιση από το αρμόδιο Υπουργείο (σ.σ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας), το Παγγαίο όρος διαφαίνεται ότι θα ενταχθεί στο φορέα διαχείρισης της λίμνης Κερκίνη! Αυτό αποκάλυψε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος. Η ένταξη στο φορέα της λίμνης Κερκίνη, πρόσθεσε, έχει την καλή και την κακή πλευρά. Η καλή πλευρά, είναι ότι το Παγγαίο όρος θα ενταχθεί σε ένα φορέα διαχείρισης και θα εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις από προγράμματα. Η κακή πλευρά, είναι ότι ο φορέας που θα ενταχθεί υπάγεται σε άλλη Περιφέρεια (σ.σ. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), ωστόσο υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των διοικήσεων των όμορων Περιφερειών.
Ανέφερε, ακόμα, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας απέστειλε προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, Ι. Τσιρώνη, υπόμνημα που τεκμηριώνει την αναγκαιότητα σύστασης φορέα διαχείρισης του Παγγαίου όρους, το οποίο ετοίμασε ο διευθυντής Δασών Νομού Καβάλας, Ιωάννης Καπετανγιάννης. Στο υπόμνημα αυτό, δεν υπήρξε απάντηση!
Επίσης, ο Θ. Μαρκόπουλος σχολίασε το πρόβλημα που δημιουργεί στους τοπικούς αλιείς, η ένταξη όλου του κόλπου της Καβάλας στην προστατευόμενη ζώνη Natura 2000. «Οφείλουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά και να ενδιαφερόμαστε για τους αλιείς μας», είπε. Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί, από την κεντρική διοίκηση, το ζήτημα της παύσης λειτουργίας του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης, που συνεπάγεται να μείνουν έωλες σοβαρές λειτουργίες, όπως αυτή του πύργου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.