Μία ευχάριστη είδηση ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο γραφείο του, το πρωί της Τετάρτης 4 Ιουλίου 2018, με σκοπό την παρουσίαση της εξέλιξης ορισμένων τεχνικών έργων. Η είδηση αφορούσε στο μεγάλο και σημαντικό έργο της κατασκευής του φράγματος του χειμάρρου Ακροποτάμου, ή πιο γνωστού ως φράγματος Μαρμαρά, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται επί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης!

Το έργο, είπε ο Θ. Μαρκόπουλος, «πέρασε από σαράντα κύματα» και κινδύνεψε σοβαρά να σταματήσει! Ωστόσο, διαφαίνεται πως τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και ότι έως τις αρχές του έτους 2019 θα τελειώσει. Η χρηματοδότηση γίνεται ομαλά και οι εργασίες εκτελούνται κανονικά, πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης και επεσήμανε ότι η λειτουργία του φράγματος θα δώσει μεγάλη ώθηση στον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Για να λειτουργήσει πλήρως, όμως, πρέπει να κατασκευαστεί και το αρδευτικό δίκτυο. Ο Θ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι τα χρήματα για την μελέτη του αρδευτικού δικτύου είναι εξασφαλισμένα και ότι η προκήρυξη για την ανάθεσή της, θα απαλλάξει την Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας από ένα μεγάλο άγχος.

Πριν την αναφορά στα τεχνικά έργα, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας απάντησε στην κριτική που δέχτηκε η περιφερειακή αυτοδιοίκηση από τον δήμαρχο Νέστου, Βαγγέλη Τσομπανόπουλο, για τη διαχείριση της πρόσφατης θεομηνίας στον κάμπο. «Θεωρώ ότι οφείλω να δώσω μία απάντηση στις κατηγορίες του δημάρχου, ο οποίος με προκλητικό και ανεπίτρεπτο τρόπο αναφέρθηκε στην απουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό που έχω να πω, είναι ότι απέναντι στις ευθύνες είμαστε μόνοι. Επισκεφτήκαμε, εγώ και ο περιφερειάρχης, κατ’ επανάληψη την πληγείσα περιοχή. Το μόνο αίτημα που δεχτήκαμε, από τον δήμαρχο, ήταν να κηρυχτεί αμέσως ο Δήμος Νέστου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανταποκριθήκαμε. Δεν μας ζητήθηκε άλλη συνδρομή. Επομένως, πριν κάνουμε οποιαδήποτε κριτική, πρέπει να αναλογιστούμε ότι προέχει η αποτελεσματικότητα, η οποία επιτυγχάνεται μόνο με τη συνεργασία», είπε, μεταξύ άλλων και ανέφερε, επιγραμματικά, τις ενέργειες που έγιναν από τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Την τοποθέτησή του συμπλήρωσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες: Σταύρος Κιβράκης, Γιάννης Καραβάς και Λεωνίδας Καστανάς.

Την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, επίσης, θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας στη Χρυσούπολη, στην οποία θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του Οργανισμού ΕΛ.Γ.Α., με θέμα την αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό, κυρίως, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο και την έναρξη της διαδικασίας αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών. Προς το παρόν, είπε ο Λ. Καστανάς, ο ρυθμός δήλωσης των ζημιών από τους παραγωγούς είναι χαμηλός και ανακοίνωσε ότι η προθεσμία λήγει στις 17 Ιουλίου 2018.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Στ. Κιβράκης, εξέφρασε την κατανόησή του στην αντίδραση μερίδας των πολιτών για την καταστροφή που υπέστησαν και σχολίασε ότι η κατάσταση βρισκόταν σε οριακό σημείο. «Το σύστημα ήταν οριακό και δεν μπορούσε να δεχτεί περισσότερο νερό», είπε και κατέθεσε ορισμένους παράγοντες, που συνετέλεσαν στη διόγκωση του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Ο Γιάννης Καραβάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, μίλησε για τις παρεμβάσεις που έγιναν στο οδικό δίκτυο και ειδικότερα στο ύψος της βιομηχανικής μονάδας ΚΡΕ.ΚΑ., όπου πλημμύρισε το οδόστρωμα. Ο αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όλο το προσωπικό των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών υπό αντίξοες συνθήκες και σε αρκετές περιπτώσεις δείχνοντας αυταπάρνηση.

Τέλος, ανέφερε ότι η Π.Ε. Καβάλας θα προωθήσει ένα πολύ σοβαρό έργο στη μεγάλη προσαγωγό τάφρο (διώρυγα), η οποία διασχίζει τον κάμπο του Νέστου και θεωρείται κρίσιμη για την άρδευση των καλλιεργειών και για την αντιπλημμυρική προστασία. Η διώρυγα αυτή κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 και έχει έντονα σημάδια φθοράς (μικρά και μεγαλύτερα ρήγματα) από την πάροδο των ετών, τα οποία πρέπει να αποκατασταθούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ