Για 6ο συνεχές έτος, το Brevet Philippi χάρισε όμορφες αναμνήσεις σε μικρούς και μεγάλους. «Η ποδηλατική διαδρομή πρόσφερε και φέτος έντονες εμπειρίες σε συμμετέχοντες, αλλά και επισκέπτες. Μία διαδρομή 210 χιλιομέτρων ανάμεσα από 20 τοπικούς οικισμούς και 7 Δήμους (Καβάλας, Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παγγαίου, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης) του «Πάρκου Φιλίππων», έδωσε την δυνατότητα σε 80 και πλέον ποδηλάτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να γνωρίσουν το ονειρικό φυσικό και ιστορικό τοπίο της περιοχής μας, υπό την σκιά του Παγγαίου όρους και να συνδεθούν μαζί του. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με την τεχνική υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Δράμας και την υλοποίηση από πλευράς της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα Εις Φιλίππους» και του Δήμου Καβάλας, αλλά και των Δήμων Παγγαίου και Αμφίπολης, των τοπικών κοινοτήτων και συλλόγων και των αρμόδιων Υπηρεσιών, μέσα σε κλίμα άριστης συνεργασίας, έφεραν εις πέρας μία ακόμα διοργάνωση που αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή», αναφέρει δελτίο Τύπου των διοργανωτών και συνεχίζει: «Η φετινή θεματική της διοργάνωσης, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την επίκαιρη κλιματική αλλαγή. Μία νέα συνθήκη του πλανήτη, που η ανθρωπογενής δραστηριότητα επιτάχυνε και μας αφορά όλους, αποτέλεσε την βάση των δράσεων και του μηνύματος που η διοργανώτρια Αρχή επεδίωξε να θίξει σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, μικρών και μεγάλων, γύρω από τα ζητήματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντός μας, μέσα στο οποίο φιλοξενούμαστε και καλούμαστε να προστατέψουμε. Έτσι και η επιλογή του εικαστικού σχεδιασμού της οπτικής ταυτότητας της φετινής διοργάνωσης, απεικόνισε με τον πιο ηχηρό τρόπο τον ποδηλάτη ως αγγελιοφόρο της περιβαλλοντικής αυτής «κραυγής» και την μετάβαση αυτού από ένα απαξιωμένο, κατεστραμμένο και αφιλόξενο τοπίο, σε έναν καταπράσινο, αρμονικό και γεμάτο ζωή τόπο, που μας δωρίζει απλόχερα τα ανεκτίμητα κοσμικά του πλούτη. Αυτός είναι ο τόπος μας.

Το Brevet Philippi, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, επιδίωξε ευρύ πλαίσιο συνεργασίας, δίνοντας χώρο και φωνή σε συλλόγους και φορείς της περιοχής που επιθυμούν να ταυτιστούν με τις θεματικές της διοργάνωσης και να αναδείξουν τις δημιουργικές πρακτικές τους, ψυχαγωγώντας μικρούς και μεγάλους. Το συνεργατικό αυτό κλίμα ένωσε και πάλι ανθρώπους από την μία άκρη του «Πάρκου Φιλίππων» ως την άλλη, μεταδίδοντας, παράλληλα, το μήνυμα της συλλογικότητας και του εθελοντισμού. Ένα μήνυμα, που καταδεικνύει νέα μονοπάτια και αποκαλύπτει αχαρτογράφητες δυναμικές εξέλιξης του τουριστικού, αθλητικού και πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής μας. Οι πλούσιες παράλληλες δράσεις, που πλαισίωσαν το Brevet Philippi 2024, αποτέλεσαν και φέτος έναν από τους βασικούς πυλώνες κοινωνικής, πολιτιστικής και αθλητικής ζύμωσης των επισκεπτών. Εργαστήρια και δημιουργικές δράσεις γέμισαν με ζωντάνια και ελπίδα την πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες, με συμμετοχή που κάθε χρόνο ξεπερνά τις προσδοκίες των διοργανωτών. Η ιστορική ποδηλατοβόλτα από την εθελοντική ομάδα ποδηλατών Wish Wheel Win, έδωσε την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους μέσα από μία αθλητική δράση, να γνωρίσουν και να ξεναγηθούν σε ένα μικρό κομμάτι της προϊστορίας του τόπου μας. Το δημιουργικό εργαστήριο-θεατρικό δρώμενο των «Παραμυθάδων» και της εικαστικού, Εριέττας Γραμμένου, μύησαν τους μικρούς μας φίλους στην φιλοσοφία και την σημασία της προστασίας του πλανήτη. Η Μ.Κ.Ο. Northern Lights Aid και οι εθελοντές της, αποκάλυψαν νέους εναλλακτικούς τρόπους επανάχρησης παλιών αντικειμένων μέσω της δημιουργικής ανακύκλωσης, μετατρέποντας μεταχειρισμένα ρούχα σε βραχιολάκια ειρήνης και σε έργα τέχνης. Το τμήμα παιδικής ζωγραφικής της Πολιτιστικής Στέγης Κρηνίδων, μοιράστηκε τεχνοτροπίες και πρακτικές ζωγραφικής εμπνέοντας τα παιδιά να δημιουργήσουν ζωντανά μικρά έργα τέχνης σχετικά με το ποδήλατο, το περιβάλλον και την οικολογία.

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας, σε συνεργασία με την σκηνοθέτη Ειρήνη Τζούλια, έθεσαν προβληματισμούς μέσα από την προβολή της ταινίας Lumen (μία βραβευμένη ταινία μικρού μήκους, που αποτελεί προσωπική εμπειρία της σκηνοθέτριας στην πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής) και έδωσαν το έναυσμα για περαιτέρω κοινωνικό διάλογο. Η παρουσία της χορωδίας ατόμων με αναπηρίες «Με..νού» Δράμας, αλλά και του ΚΔΑΠ «ΕΡΓΟ_ΠΑΙΔΕΙΑ» με τα τραγούδια τους συγκίνησαν, αλλά και ενέπνευσαν το κοινό με τα πολλαπλά μηνύματα περί αποδοχής της διαφορετικότητας, συλλογικής εργασίας, αλλά και αποφασιστικότητας για ζωή. Το ΚΔΑΠ «ΜΟΛΥΒΟΠΑΡΕΑ» Αγίου Αθανασίου-Καλαμπακίου, μας τίμησε με την παρουσία του και ετοίμασε, με πολύ μεράκι, μία περιβαλλοντική έκθεση ζωγραφικής και χειροτεχνιών των μαθητών του και το ΚΔΑΠ «ΕΞΥΠΝΑ ΜΟΛΥΒΙΑ», μας παρουσίασε ένα άκρως ενδιαφέρον δρώμενο εμπνευσμένο από την ανακύκλωση.

Οι παράλληλες ποδηλατοδρομίες στον Δήμο Καβάλας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κηπούπολης-Καλαμίτσας «Η Αγία Ειρήνη», στον Δήμο Νέας Ζίχνης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραβήσκου, αλλά και στον Νεροφράκτη από τον Λαογραφικό Σύλλογο Θρακιωτών «Ο Άγιος Μώκιος», απέδειξαν περίτρανα ότι το BREVET και το ποδήλατο αποτελεί στάση και μήνυμα ζωής. Τον τελευταίο λόγο της φετινής διοργάνωσης, είχε το μουσικό σχήμα «Αργαλειός», που μας ταξίδεψε με τους ονειρικούς του ήχους στις παραδόσεις και τους πολιτισμούς της ανατολικής Μεσογείου, της Θράκης, του Αιγαίου και των Βαλκανίων, ανανεώνοντας το ραντεβού όλων μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επόμενη χρονιά. Οι δεκάδες εθελοντές σε καίριες θέσεις φρόντισαν για την εύρυθμη ροή της διοργάνωσης αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο από τον προσωπικό τους, για να καταστήσουν την εμπειρία όλων όσο το δυνατό πιο ευχάριστη. Η κουζίνα του αθλητή, αλλά και ο χώρος φυσιοθεραπείας, χάρη στην σύμπραξη πολλών ανθρώπων στάθηκαν σημεία ανάπαυσης και διάδρασης των αθλητών, έπειτα από την πολύωρη διαδρομή που διέσχισαν, χαρίζοντάς τους μερικές στιγμές χαλάρωσης, γνωριμίας και επικοινωνίας. Οι δεκάδες χορηγοί και το δίκτυο των συνεργατών μας, αποτέλεσαν και φέτος τον πυλώνα εμπιστοσύνης και στήριξης της υλοποίησης του BREVET PHILIPPI 2024. Η ανεκτίμητη συνεισφορά τους απελευθέρωσε, για ακόμα μία χρονιά, τις δυνάμεις μας και μας επέτρεψε να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε αμέριστα μία ακόμα πετυχημένη διοργάνωση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ