Το φεστιβάλ Φιλίππων, φέτος, γίνεται «γέφυρα» που συνδέει την Ομηρική εποχή με τη σύγχρονη Ελλάδα, τον Πόντο με την Κρήτη, την «Οδύσσεια» με τον «Ερωτόκριτο», την Καβάλα με τους Φιλίππους. «Είναι αφιερωμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου. Στην τέχνη της επιβίωσης. Στον ήρωα της καρτερίας, τον Οδυσσέα. Η «Οδύσσεια» μάς διδάσκει με υπέροχο τρόπο την τέχνη της επιβίωσης. Αντικείμενο αυτής της μεγάλης ποίησης, δεν είναι η περιπλάνηση του Οδυσσέα, ο Οδυσσέας δεν είναι πια ο παλιός κυνηγός της περιπέτειας. Κυρίαρχος πάνω απ’ όλα στέκει ο νόστος. Όταν η ανάγκη μάς οδηγεί στην μακρινή ξενιτιά και μας αποσπά από τις ρίζες μας, ο γυρισμός στο σπίτι αποτελεί πάντα ένα είδος επιστροφής στον εαυτό μας. Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αναλόγια, performance, αναγνώσεις, συζητήσεις, προβολές και ολόκληρο το τρίτο εργαστήριο αρχαίου δράματος, αντλούν τη θεματική τους από την «Οδύσσεια» του Ομήρου. Το φεστιβάλ, φέτος, θα απλωθεί πέρα από το αρχαίο θέατρο, στον παράλιο χώρο της Καβάλας, στους κόρφους της, στις αμμουδιές της, στα λιμανάκια και στις γωνιές της τις απάνεμες. Στον παλιό ταρσανά, στον λιμενοβραχίονα, στο φάρο και σε άλλα απρόσμενα μέρη», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, Θοδωρής Γκόνης, στην παρουσίαση του προγράμματος του 62ου φεστιβάλ, που έγινε στο παραδοσιακό ναυπηγείο (καρνάγιο) αργά το απόγευμα της Τρίτης 18 Ιουνίου 2019, ενώπιον τοπικών αρχόντων και εκπροσώπων των συλλόγων που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

«Εδώ και ένα χρόνο, ο Γκόνης μας ξεσήκωσε με τον Οδυσσέα», είπε χαριτολογώντας η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα και δήλωσε υπερήφανη για τη δουλειά που γίνεται στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. «Το φεστιβάλ «ταξιδεύει» την Καβάλα και τους Φιλίππους σε όλο τον κόσμο, με την τουριστική προβολή που κάνουμε. Είναι μία ζωντανή διαφήμιση του τόπου και σημαντικό εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης», σημείωσε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, ενώ η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, τόνισε πως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα πολιτισμού στην περιοχή. «Εύχομαι να ξεπερνάει τις «Συμπληγάδες» και να προοδεύει συνεχώς», συμπλήρωσε. Στη συνέχεια, ο Θ. Γκόνης παρουσίασε το πρόγραμμα και έδωσε τον λόγο σε εκπροσώπους των συλλόγων και συνεργάτες του φεστιβάλ. Αναλυτικά οι παραστάσεις είναι οι ακόλουθες:

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

12 και 13 Ιουλίου 2019

«Νεφέλες» του Αριστοφάνη

Ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται για πρώτη φορά με το αριστοφανικό έργο και με τη σύμπραξη πολύ σημαντικών ηθοποιών, όπως ο Γιώργος Γάλλος, ο Νίκος Καραθάνος, ο Χρήστος Λούλης και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, χρίζει πρωταγωνίστριες της παράστασης τις ίδιες τις «Νεφέλες», που έρχονται να κηρύξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής.

14 Ιουλίου 2019

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ-ΧΟΡΩΔΙΑ «ΣυνΩΔΗπόροι»

«Στον μυστικό κήπο» του Νίκου Κυπουργού

Η χορωδία «ΣυνΩΔΗπόροι», ο καταξιωμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός και η «Ορχήστρα των Κυκλάδων», παρουσιάζουν μία μοναδική συναυλία. Οι ευφάνταστες μελωδίες του Νίκου Κυπουργού ερμηνεύονται από την 15μελή ορχήστρα και τις φωνές των 50 μελών της χορωδίας. Στο πιάνο ο μαέστρος της χορωδίας, Γιάννης Κανάκης.

20 και 21 Ιουλίου 2019

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης καταπιάνεται, για πρώτη φορά, σκηνοθετικά με το τελειότερο, ίσως, έργο αρχαίου δράματος. Στον ρόλο του Οιδίποδα, ο Δημήτρης Λιγνάδης και στον ρόλο της Ιοκάστης, η Αμαλία Μουτούση.

27 και 28 Ιουλίου 2019

«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και με πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα. Στους κεντρικούς ρόλους ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Τον ρόλο της βασίλισσας των ξωτικών «Τιτάνιας», θα ερμηνεύσει η Αθηνά Μαξίμου και τον εμβληματικό Πουκ, ο Μιχάλης Σαράντης.

31 Ιουλίου 2019

«Ο κατά φαντασία ασθενής» του Μολιέρου

Σκηνοθετεί ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος «υπογράφει» την μετάφραση μαζί με τον Δημήτρη Φιλιππίδη, κρατώντας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με ένα θίασο εξαιρετικών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων: η Μυρτώ Αλικάκη, ο Τάκης Παπαματθαίου, ο Αντίνοος Αλμπάνης και ο Λαέρτης Μαλκότσης.

2 Αυγούστου 2019

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Αγαμέμνων» του Αισχύλου

Τρεις σκηνοθέτιδες παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την «Ορέστεια», την μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, με την ίδια δημιουργική ομάδα συντελεστών. Η παράσταση θα παιχτεί μοιρασμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος της τριλογίας σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, με τον Αργύρη Ξάφη, τη Δέσποινα Κούρτη και την Εύη Σαουλίδου στους κεντρικούς ρόλους.

3 Αυγούστου 2019

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Χοηφόρες και Ευμενίδες» του Αισχύλου

Με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Λίλυς Μελεμέ και σημαντικούς ηθοποιούς, όπως: η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Γιώργος Χρυσοστόμου και η Μαρία Κίτσου, ενώ ακολουθεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας, από την Γεωργία Μαυραγάνη μ’ ένα καστ νέων και ταλαντούχων ερμηνευτών.

9 Αυγούστου 2019

5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ

«Δον Ζουάν» του Μολιέρου

Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί τον Νίκο Κουρή, τον Μάκη Παπαδημητρίου και τη Ζέτα Μακρυπούλια, σ’ ένα από τα πιο γοητευτικά, όσο και αινιγματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

18 Αυγούστου 2019

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, «Προμηθέας δεσμώτης» του Αισχύλου

Σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή, Σταύρου Τσακίρη και μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. Στο ρόλο του ομώνυμου ήρωα, η διεθνούς φήμης ηθοποιός, Κάθριν Χάντερ. Τον θίασο συμπληρώνουν: ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Γεράσιμος Γενατάς.

24 Αυγούστου 2019

Κ.Θ.Β.Ε.

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Ευριπίδη σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Η νικήτρια του 11ου θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», Ανθή Ευστρατιάδου, θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Ιφιγένειας, ενώ ο  Γιώργος Γλάστρας και η Μαρία Τσιμά κρατούν τους ρόλους του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας.

25 Αυγούστου 2019

«Το βαλς με τα παραμύθια» της Κάρμεν Ρουγγέρη

Η Κάρμεν Ρουγγέρη και οι συνεργάτες της, δημιουργούν μία παράσταση από έξι παραμύθια, που μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε ονειρεμένες παραμυθοχώρες με πολύχρωμα κοστούμια, παραμυθένια σκηνικά, με μελωδίες και τραγούδια του πατέρα του βαλς, Γιόχαν Στράους.

31 Αυγούστου 2019

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

Γιώργος Νταλάρας-Μίλτος Πασχαλίδης

Ο Γιώργος Νταλάρας με τον Μίλτο Πασχαλίδη, παρουσιάζουν μία συναυλία με τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, που μελοποιήθηκαν από τους σημαντικότερους συνθέτες των τελευταίων 50 ετών. Τους ερμηνευτές συνοδεύουν εννέα εξαιρετικοί μουσικοί.

ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

4 Αυγούστου 2019

«ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Η παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου παρουσιάζει το εμβληματικό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα του θεάτρου για παιδιά, βασισμένο στους μύθους, στα λαϊκά παραμύθια και την επική λογοτεχνία. Ο Φώτης Σπύρος σκηνοθετεί και συμμετέχει στην παράσταση, ενώ η μουσική είναι του Διονύση Σαββόπουλου.

7 και 8 Αυγούστου 2019

«Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου

Σε θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στον ομώνυμο ρόλο η Ελένη Κοκκίδου.

26 Αυγούστου 2019

5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ

«Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ

Σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης, με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί του: η Ελένη Καστάνη, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο Αργύρης Αγγέλου και ο Ηλίας Μελέτης.

29 Ιουλίου-23 Αυγούστου 2019

3ο εργαστήριο αρχαίου δράματος

5 Αυγούστου 2019

“The Golden Odyssey” του Θεόδωρου Γρηγοριάδη

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης, μετά από παραγγελία του φεστιβάλ Φιλίππων, γράφει τη «Χρυσή Οδύσσεια», με αφορμή το ομηρικό έπος. Λιμενοβραχίονας λιμανιού «Απόστολος Παύλος».

6 Αυγούστου 2019

«Οδυσσέα, κάνε μου like», του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου

Η αναζήτηση και ο νόστος του Οδυσσέα της διπλανής πόρτας στη σημερινή εποχή των social media, σε μία εναλλακτική εκδοχή της «Οδύσσειας». Η παράσταση είναι βασισμένη στο τρίτο βιβλίο ποίησης του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου: «Ανθρώπων ιστορία, το υβριδικό pop project για την επανάληψη του εγώ στα social media». Ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα.

11 Αυγούστου 2019

Ομήρου «Οδύσσεια» στην Ποντιακή διάλεκτο

Μία διαφορετική «Οδύσσεια» στην ποντιακή διάλεκτο, μεταφρασμένη από τον Πόντιο συγγραφέα, Παύλο Κοτανίδη, θα παρουσιαστεί από τον ηθοποιό, Γιώργο Κοτανίδη. Μία παράσταση θεατρικού αναλόγιου, στο πλαίσιο του οποίου, ο ηθοποιός θα διαβάσει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την «Οδύσσεια» με συνοδεία ποντιακής λύρας, από τον κορυφαίο λυράρη, Παναγιώτη Κογκαλίδη. Αρχαίο θέατρο Φιλίππων.

17 Αυγούστου 2019

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Κ.Θ.Β.Ε.

«Παιχνίδια επιβίωσης»

Η Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. επιχειρεί να συναντήσει τα δύσκολα και τα σπουδαία. Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας. Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. Στο 7ο δημοτικό σχολείο Καβάλας (φάρος).

19-21 Αυγούστου 2019

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ

«Ο Οδυσσέας ποιητής και ραψωδός»

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικά: Ανδρέας Γεωργιάδης

Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Κίνηση: Δημήτρης Σωτηρίου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Ερμηνεία: Άρης Λεμπεσόπουλος

Καρνάγιο

22 Αυγούστου 2019

«Γιατί ο Όμηρος σήμερα;»

Γιώργης Γιατρομανωλάκης-Κώστας Ακρίβος

Δύο συγγραφείς και ερευνητές του έργου του Ομήρου, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης και ο Κώστας Ακρίβος, απαντούν στο ερώτημα γιατί επιβάλλεται να διαβάζουμε τα ομηρικά έπη στις μέρες μας. Στο 7ο δημοτικό σχολείο Καβάλας (φάρος).

23 Αυγούστου 2019

ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ

«ΡΑΨΩΔΙΑ Ι/Ο Κανένας»

Η Ραψωδία Ι, μεταφρασμένη από τον Γιώργο Ψυχουντάκη στην κρητική διάλεκτο, προσφέρει ένα ξεχωριστό άρωμα στις αφηγήσεις του Οδυσσέα με τον ρυθμό του δεκαπεντασύλλαβου να κατευθύνει την μελοποίηση των αδελφών Καλογεράκη. Μετά από παραγγελία του φεστιβάλ, οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, με τη συνοδεία του Αλέξη Στενάκη στο σαξόφωνο, επέλεξαν τη συγκεκριμένη ραψωδία, για να αφηγηθούν μουσικά το ταξίδι ενός ανθρώπου που ζητούσε επί της ουσίας να δει όλο τον κόσμο πριν φτάσει στον προορισμό του.

Στο 7ο δημοτικό σχολείο (φάρος).

29 και 30 Ιουλίου 2019

«Βάρδα Mπένε, μία ιστορία που μάλλον δεν θέλεις να ακούσεις», της Εύας Οικονόμου-Βαμβακά

Σκηνοθετημένη από την Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, με τους: Παύλο Σταυρόπουλο και Κυριακή Μακέδου, την περασμένη χρονιά εγκαινίασε θεατρικά τον χώρο του Καρνάγιου, επαναλαμβάνεται στον ίδιο χώρο μετά από «απαίτηση» των θεατών.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

10 Ιουλίου 2019

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ Σ.Φ.Γ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ

«Η ανατολή έδυσε», του Αλέξανδρου Παπαηλιού

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922). Την ταινία θα προλογίσει η ιστορική σύμβουλος, Ειρήνη Σαρήογλου. Θερινός κινηματογράφος «ΖΕΦΥΡΟΣ».

21–26 Ιουλίου/28 Ιουλίου-2 Αυγούστου/4–9 Αυγούστου 2019

Κινηματογραφική Λέσχη Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας, «Το φεστιβάλ πάει σινεμά»

Το φεστιβάλ Φιλίππων παρακολουθεί το αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Λέσχης του Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας στις βραβευμένες ταινίες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Θερινός κινηματογράφος «ΖΕΦΥΡΟΣ».

10 Αυγούστου 2019

«Περιπλάνηση, γραφή, κατοίκηση»

Η συγγραφέας του βιβλίου «Μικροκατοικία-Άτλαντας για αρχιτέκτονες», αρχιτέκτων, Σοφία Βυζοβίτη, συνεργάζεται με τη διδάσκουσα του τμήματος δημιουργικής γραφής του Σ.Φ.Γ.Τ., Μάρτζη Κοντέσσα, για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου δημιουργικής γραφής ανοιχτό στο κοινό. Στην «Παλιά Μουσική».

28 Αυγούστου 2019

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

«Από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο… Μία μουσική περιδιάβαση στο ελληνικό αστικό τραγούδι»

Κείμενα: Κυριάκος Λυκουρίνος

Επιμέλεια χορωδίας: Απόστολος Αθιανός

Τραγούδι: χορωδία συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας

Φρούριο Καβάλας

29 Αυγούστου

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, θα παρουσιάσει στο κοινό της πόλης μία παράσταση με τα κείμενα που γράφτηκαν από τους μαθητές του τμήματος δημιουργικής γραφής, με θέμα την επιστροφή. Διασκευή-σκηνοθεσία: Μαρία Κολτσακίδου. Στο 7ο δημοτικό σχολείο Καβάλας (φάρος).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ