– Γενικά, είμαστε αντίθετοι με την (περαιτέρω) τσιμεντοποίηση των πόλεων και ειδικότερα της Καβάλας, στην οποία ζούμε και μας ενδιαφέρει περισσότερο. Ωστόσο, η «τάση» αυτή συνεχίζεται και στην εποχή μας. Το δυσάρεστο είναι, ότι γίνεται «τσιμεντοποίηση» και στους κοινόχρηστους χώρους, όπως το έργο που εκτελείται, μετ’ εμποδίων κι αυτό, στην περιοχή πίσω από το παλιό υδραγωγείο (μεντρεσές, οδός Πιπίνου).
– Οι τσιμεντένιες κατασκευές κυριαρχούν στο περιβάλλον και το «τραυματίζουν» αισθητικά. Αντί να αναδεικνύουν το μνημείο, το «πνίγουν» και το υποβαθμίζουν. Όπως είπε, χαριτολογώντας, ένας γνωστός μας, μοιάζουν με οχυρωματικό έργο των δύο παγκοσμίων πολέμων (γραμμή Μεταξά, οχυρά Ρούπελ κ.ά. τέτοια).
– Κι αναρωτιόμαστε, που είναι η φαντασία του αρχιτέκτονα στην περίπτωση αυτή; Γιατί οι περισσότεροι καταφεύγουν στην εύκολη λύση του τσιμέντου; Δεν υπάρχουν άλλα υλικά, που να «δέσουν» καλύτερα με το μνημείο και την περιοχή της παλιάς πόλης;
– Δεν θα έπρεπε, επίσης, τα σχέδια αυτά να τα ελέγξει κάποιος ειδικός από τον φορέα υλοποίησης του έργου, δηλαδή τον Δήμο Καβάλας και συγκεκριμένα από την Τεχνική Υπηρεσία; Τότε θα μπορούσαν να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις και να προληφθεί το «κακό».
– Όμως, μας κάνει εντύπωση και το ότι η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, αν αυτή είναι η αρμόδια, δεν διαμαρτυρήθηκε για τις κατασκευές αυτές. Ενώ πρόκειται για μία διατηρητέα περιοχή και ένα μνημείο.
– Κάποιοι, επομένως, φέρουν την ευθύνη για την απαράδεκτη εικόνα που διαμορφώνεται και στις δύο πλευρές πίσω από την πλατεία Νικοτσάρα (μεντρεσές, οδός Πιπίνου). Αυτοί που ευθύνονται, όμως, είτε σιωπούν, είτε «ρίχνουν το μπαλάκι» στη σημερινή δημοτική αρχή, που αρνείται να αλλάξει το έργο, διότι πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α. και έχει εγκεκριμένη μελέτη.
– Πιστεύαμε ότι ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Μνημείων, θα άρχιζαν μία προσπάθεια, ώστε να ελευθερωθεί το παλιό υδραγωγείο από τις παλιές κατασκευές που υπάρχουν γύρω και κάτω από αυτό.
– Δυστυχώς, το πρώτο δείγμα δεν είναι ενθαρρυντικό. Και μιας και αναφερθήκαμε στο παλιό υδραγωγείο, κάποτε έγινε μεγάλη συζήτηση και αντιπαράθεση, μεταξύ της προηγούμενης δημοτικής αρχής και του συλλόγου των ιδιοκτητών των ακινήτων πίσω από τις Καμάρες και μέχρι το Καρνάγιο, για την ανάπλαση της περιοχής αυτής.
– Η προσπάθεια του Δήμου Καβάλας σταμάτησε, λόγω της προσφυγής του συλλόγου των ιδιοκτητών που μπλόκαραν το έργο. Πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο νυν πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας, Νίκος Ξανθόπουλος. Άραγε, ως μέλος της διοίκησης του Δήμου Καβάλας σήμερα, ενδιαφέρεται, ακόμα, για την αναβάθμιση της περιοχής; Έχει σκοπό να κάνει κάτι γι’ αυτό;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ