Το σωματείο κομμωτών, κομμωτριών και κουρέων Νομού Καβάλας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Οι περιφερειάρχες της κυβέρνησης ανακοινώνουν προγράμματα μέσω Ε.Σ.Π.Α., για να στηρίξουν τους επαγγελματίες που χτυπήθηκαν από την πανδημία. Αν δούμε, όμως, πιο προσεκτικά ορισμένες πλευρές του ζητήματος, θα διαπιστώσουμε ότι τα χρήματα, σε κάθε περίπτωση, δεν προορίζονται για όλους, ούτε θα είναι τα ίδια ποσά ανά περίπτωση σε κάθε Περιφέρεια. Αρχικά, τα χρήματα του Ε.Σ.Π.Α., με τα οποία διαμορφώνουν τα προγράμματα ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων, προέρχονται από τη σκληρή και συνεχή φορολόγηση τόσο των επαγγελματιών, όσο και του λαού γενικά. Έτσι, συγκεντρώνονται και κατανέμονται όπου αποφασίζουν κάθε φορά τα ευρωπαϊκά επιτελεία και οι κυβερνήσεις. Με δύο λόγια, είναι δικά μας λεφτά και μας ανήκουν, αν και σπάνια επιστρέφουν κάποια σ’ εμάς. Είτε με τη μία μορφή προγράμματος «Μέτιου», είτε με την μορφή «Τζιτζικώστα», τα περισσότερα χρήματα καταλήγουν στους οικονομικά ισχυρότερους, αφού οι όροι συμμετοχής αποκλείουν όσους βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, όπως με περιορισμένα έξοδα, ή λίγους εργαζόμενους, περισσότερα χρέη, έχουν χρεοκοπήσει από την κρίση και την πανδημία κ.λπ.

Ενώ έχει απλώσει η συζήτηση για την πιο δίκαιη μορφή χρηματοδότησης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το πιο σπουδαίο, ότι η χρηματοδότηση θα έχει ένα μικρό αποτέλεσμα για μία σύντομη περίοδο. Θα είναι μία σύντομη ανάσα από την ασφυξία της υπερφορολόγησης, της αναδουλειάς, των χρεών, των κατασχέσεων κ.λπ. Είναι, επίσης, μέτρο που δεν μας χωράει όλους όσοι έχουμε ανάγκη στήριξης και πολλοί θα μείνουν απ’ έξω. Η πραγματικότητα είναι ότι, ενώ ο επαγγελματίας φορολογείται με 22% από το πρώτο ευρώ και πληρώνει κάθε χρόνο 650€ τέλος επιτηδεύματος και 100% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, ΕΝ.Φ.Ι.Α., χαράτσια κ.λπ. οι εφοπλιστικές επιχειρήσεις είναι αφορολόγητες, τα μερίσματα (μετοχές) φορολογούνται με 5%, βιομηχανίες και ξενοδοχειακοί όμιλοι απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια.Η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων λόγω καραντίνας, δεν μας απαλλάσσει από τα βάρη που θα έρθουν λίγο αργότερα πάλι μπροστά μας. Οι φοροαπαλλαγές και οι επιχορηγήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δημιούργησαν κρατικά χρέη, μνημόνια και δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις για επαγγελματίες και εργαζόμενους. Για μας, τους επαγγελματίες, είναι σημαντικό να παρθούν άμεσα μέτρα διαρκούς ελάφρυνσης όπως:

-Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και της προκαταβολής φόρου.

-Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες.

-Απαλλαγή από τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές για όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών και  συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

-Διαγραφή τόκων και προστίμων από χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας.

-Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Φθηνότερο τιμολόγιο για τους επαγγελματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά.

-Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τους επαγγελματίες.

-Απαλλαγή όλων των πληττόμενων αυτοαπασχολούμενων από δημοτικά τέλη για 6 μήνες.

-Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους επαγγελματίες έκλεισαν, ή θα κλείσουν, την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

-Επίδομα ασθενείας, ή εργατικού ατυχήματος, για όλο το διάστημα που ο ασφαλισμένος δεν εργάζεται και 50% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα αυτό.

-Επιδότηση για την υποχρεωτική λογισμική προσαρμογή, ή αντικατάσταση της ταμειακής μηχανής».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ