-Το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα και ο βασικός λόγος που έχει την μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο, σε σχέση με τα άλλα αθλήματα, είναι οι απλοί κανονισμοί του παιχνιδιού. Ακόμα κι ένας «αδαής» μπορεί να το παρακολουθήσει και σύντομα να μάθει τους βασικούς κανόνες. Ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Όλο και περισσότερες γυναίκες γίνονται φίλαθλες του ποδοσφαίρου, αλλά και όλο και περισσότερες ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, το ποδόσφαιρο γυναικών παρουσιάζει μεγάλη πρόοδο και έχει υψηλή δημοφιλία. Στην Ελλάδα, ωστόσο, πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα, για να φτάσει στο επίπεδο του εξωτερικού.

-Το πρώτο βήμα, κατά την άποψη μας, είναι η δημιουργία ακαδημιών στα ερασιτεχνικά σωματεία, ή στις υπάρχουσες ακαδημίες να προστεθούν τμήματα κοριτσιών. Με σκοπό, τα κορίτσια που θα εγγραφούν, επειδή θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα, να μάθουν σωστά τους κανονισμούς και τα κυριότερα τεχνικά στοιχεία (πάσα, ντρίμπλα, σουτ). Σε όλο τον Νομό Καβάλας υπάρχει μόνο ένα σωματείο ποδοσφαίρου γυναικών, ο Αθλητικός Όμιλος «Καβάλα 86», με σημαντικές διακρίσεις στο (μακρινό) παρελθόν. Το σωματείο αυτό βρίσκεται στην Γ΄ εθνική κατηγορία, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ερασιτεχνικές κατηγορίες στις γυναίκες. Είμαστε σίγουροι ότι αν υπήρχαν ερασιτεχνικές κατηγορίες, θα ήταν υψηλότερο το αγωνιστικό επίπεδο στην Β΄ και την Γ΄ εθνική κατηγορία. Διότι, η ποιότητα των παιχνιδιών στις κατηγορίες αυτές, ιδιαίτερα στην Γ΄ εθνική κατηγορία, είναι πολύ χαμηλή, ενώ ξεχωρίζουν αρκετές ταλαντούχες παίκτριες. Οι παίκτριες αυτές θα γίνουν καλύτερες, αν παίζουν σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με δυνατές αντιπάλους. Η αγωνιστική βελτίωση επιτυγχάνεται με την πρακτική άσκηση (προπόνηση) και τα δυνατά παιχνίδια.

-Πως θα αναπτυχθούν, σωματικά, πνευματικά και αγωνιστικά, οι μικρές παίκτριες της ομάδας του Α.Ο. «Καβάλα 86» με «μετρημένες» προπονήσεις κάθε εβδομάδα και με λιγοστά παιχνίδια, στην πλειονότητα πολύ μέτριου επιπέδου, στο πρωτάθλημα; Εάν, όμως, ενταχθούν σε μία ακαδημία και συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα ηλικιών τοπικού χαρακτήρα, θα αποκτήσουν τα εφόδια για να παίξουν σε ένα πρωτάθλημα γυναικών εθνικής κατηγορίας.

-Προτρέπουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία και κυρίως την διοίκηση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) Καβάλας, να κάνουν, καταρχάς, μία συνάντηση με αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών στον Νομό. Να κατατεθούν και να συζητηθούν προτάσεις και να οργανωθεί το πρώτο βήμα, της διοργάνωσης ενός πρωταθλήματος μικρών ηλικιών και στα κορίτσια. Με απώτερο στόχο, γιατί όχι, της διοργάνωσης ενός τοπικού πρωταθλήματος με ομάδες γυναικών. Θα βοηθήσει στην ενίσχυση του Α.Ο. «Καβάλα 86» και στην πρόοδο του ποδοσφαίρου γυναικών στον Νομό Καβάλας.

-Την πρωτοβουλία αυτή, κατά την άποψη μας, έπρεπε να πάρει η διοίκηση του Α.Ο. «Καβάλα 86», που είναι το μοναδικό «κύτταρο» στο ποδόσφαιρο γυναικών σε τοπικό επίπεδο. Δεν πρέπει να φοβούνται οι άνθρωποι του συλλόγου τον συναγωνισμό, γιατί θα τους κάνει καλύτερους και πιο δυνατούς. Η έλλειψη συναγωνισμού φέρνει την στασιμότητα, την αδράνεια, τον εφησυχασμό και οδηγεί, πολλές φορές, στην διάλυση! Αν διαλυθεί ο Α.Ο. «Καβάλα 86», επειδή θα σταματήσουν να προσφέρουν τα μέλη της διοίκησης, θα συνεχίσει να υπάρχει ποδόσφαιρο γυναικών στην Καβάλα; Προφανώς όχι.

-Σήμερα, ως το μοναδικό σωματείο που καλλιεργεί το ποδόσφαιρο γυναικών σε τοπικό επίπεδο, ο Α.Ο. «Καβάλα 86» έχει πολύ περιορισμένη βάση αθλητριών και παραγόντων. Οι παλιότεροι θυμούνται τον Σούλη Ρουμελιώτη, που ήταν ο «στυλοβάτης» του σωματείου και του ποδοσφαίρου γυναικών στην Καβάλα, ο οποίος αποσύρθηκε λόγω ηλικίας. Οι παλιές παίκτριες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, απομακρύνθηκαν από τον χώρο και η ομάδα ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Χρειάζεται μία «επανεκκίνηση», με την αρωγή της Ε.Π.Σ. Καβάλας, που πρέπει να απευθυνθεί σε όλα τα σωματεία του Νομού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ