Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, στην κατάμεστη αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας, η ετήσια εκδήλωση βράβευσης των μαθητών και των μαθητριών που διακρίθηκαν στους πανελλήνιους διαγωνισμούς «Θαλής» και «Ευκλείδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του μητροπολίτη Φ.Ν.Θ., ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτριος Εμμανουηλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο πρώην κοσμήτορας της Σ.Τ.ΕΦ. (Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών) του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αχιλλέας Χριστοφορίδης, ο πρώην πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., Αναστάσιος Μπόγλου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Λυκούργος Μαγκαφάς, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Οι μαθητές που βραβεύτηκαν επιλέχθηκαν, μετά τους δύο διαδοχικούς πανελληνίους διαγωνισμούς, «ΘΑΛΗ», στον οποίο διαγωνίστηκαν 150 μαθητές από σχολεία της Π.Ε. Καβάλας και τον «ΕΥΚΛΕΙΔΗ», στον οποίο διαγωνίστηκαν 20 μαθητές.

Από αυτούς επιλέχτηκαν τέσσερις μαθητές, που συμμετείχαν στην 35η εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα στην Αθήνα. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, έπειτα από προκριματικό διαγωνισμό που θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2018, θα συγκροτήσει τις εθνικές ομάδες, που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους διεθνείς διαγωνισμούς (35η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα στη Σερβία-Μάιος 2018, 22η Βαλκανική Ολυμπιάδα Νέων στη Σερβία-Ιούνιος 2018, 59η διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα στη Ρουμανία-Ιούλιος 2018.

Ο πρώτος διαγωνισμός διοργανώθηκε το 1933 και είναι από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, που μεταξύ άλλων συμβάλλει στην ανάπτυξη των πιο δημιουργικών ικανοτήτων και στην καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των μαθητών. Η συμμετοχή κατά εκατοντάδες των μαθητών, αποδεικνύει το υψηλό τους ενδιαφέρον για την επιστήμη των Μαθηματικών.

Το 2018 είναι το έτος που η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία συμπληρώνει εκατό χρόνια ζωής και ενεργούς δράσης. Προς τιμήν της Ε.Μ.Ε., το Υπουργείο Παιδείας ανακήρυξε το 2018 έτος Μαθηματικών. Το Παράρτημα Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, επίσης, συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια ζωής. Εκτός από το 78ο διαγωνισμό «Θαλής» και «Ευκλείδης», που διοργανώσαμε με επιτυχία, προτείναμε, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις με ομιλίες και δράσεις από τους μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο και στο Μουσικό  Γυμνάσιο Καβάλας, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας σταθεράς του Αρχιμήδη, το γνωστό Π=3,1415926…, που ορίζεται ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς την αντίστοιχη διάμετρο. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στην ενότητα: «Τα Μαθηματικά στην αρχαιότητα» και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και κορυφαίοι επιστήμονες ανά την υφήλιο ασχολήθηκαν με τη σταθερά αυτή εδώ και 4.000 χρόνια και πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία με πρωταγωνιστές τους μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών των σχολείων.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς, ιδιαίτερα στους επιτυχόντες και τους ευχόμαστε υγεία, καλή πρόοδο και οι επιτυχίες τους να διαδέχονται η μία την άλλη. Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το σύνολο κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και ιδιαίτερα τον καθηγητή και συνάδελφο, Αναστάσιο Δέλιο, ο οποίος διδάσκει και στο Ωδείο «Νεάπολις», που πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ