-Σε λίγους μήνες, θα μάθουμε την ετυμηγορία του δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού Σανατορίου Καβάλας, ή θεραπευτηρίου «Ελπίς», όπως ονομαζόταν από την κατασκευή του και έως ότου παραχωρηθεί για την στέγαση Κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Ευελπιστούμε ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί σύντομα, γιατί το κτήριο που βρίσκεται στο περιαστικό δάσος έχει υποστεί σοβαρότατες βλάβες μετά την εγκατάλειψη του, λόγω της μεταφοράς των Κλινικών του νοσοκομείου στο καινούργιο συγκρότημα, το έτος 2010.

-Το θεραπευτήριο «Ελπίς» άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν ιδρύθηκε η Ιατρική Εταιρεία Καβάλας με την ονομασία «Ο Ιπποκράτης», ως σωματείο επιστημονικό, κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό. Στους σκοπούς του σωματείου ήταν: «Η οικοδόμηση, συντήρηση και διεύθυνση του φθισιατρείου Καβάλας, αφού εκείνη την εποχή στην Καβάλα και την γύρω περιοχή «θέριζε» η φυματίωση! Το «άσυλο και καταφύγιο των εγκαταλελειμμένων φυματικών», άρχισε να κατασκευάζεται το έτος 1925, με την οικονομική βοήθεια της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας. Μερικά έτη αργότερα, ο ευεργέτης Βασίλειος Λουκούμης, συνέδραμε την λειτουργία του ασύλου με 900.00 δραχμές. Η Ιατρική Εταιρεία Καβάλας, ωστόσο, παρέλειψε να ζητήσει την παραχώρηση του οικοπέδου που κατασκευάστηκε το θεραπευτήριο από το κράτος. Όπως αναφέρει η συντοπίτισσα αρχιτέκτονας και ερευνήτρια της τοπικής ιστορίας, Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα, το άσυλο των φυματικών ανεγέρθηκε σε οικόπεδο που υπέδειξε ο γιατρός, Ιωάννης Κονσουλίδης, εντός του νέου περιαστικού δάσους που φύτεψε ο δήμαρχος, Ευγένιος Ιορδάνου, βόρεια του αστικού ιστού, σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων και σε απόσταση χιλίων πεντακοσίων μέτρων. Τις επόμενες δεκαετίες έγιναν κι άλλες παρεμβάσεις, έως ότου το κτήριο πάρει την σημερινή μορφή του.

-Την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής 1941-1944, οι Βούλγαροι έκλεψαν τα αρχεία της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας και πούλησαν τα μηχανήματα και την επίπλωση του θεραπευτηρίου. Το 1945, η Ιατρική Εταιρεία επανήλθε στην διοίκηση του θεραπευτηρίου και άρχισε η αναδιοργάνωση του ιδρύματος. Το έτος 1965, άρχισε η προετοιμασία της κατασκευής του ιδρύματος απροσάρμοστων παιδιών Καβάλας, σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας. Το 1975 εκπονήθηκε η μελέτη του ιδρύματος από τον αείμνηστο αρχιτέκτονα, Χρήστο Μπάτση. Το έτος 1980, αποφασίστηκε στο καινούργιο κτήριο να στεγαστεί η Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας. Και το έτος 1982, έγινε η διακοπή λειτουργίας του σανατορίου και η εκμίσθωση των κτηρίων (σ.σ. του θεραπευτηρίου «Ελπίς» και της πρώην Ορθοπαιδικής Κλινικής) στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

-Δυστυχώς, θα προσθέσουμε, εμείς, οι επόμενες διοικήσεις της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας, παρέλειψαν να εγγράψουν τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο κι έτσι, προέκυψε η διεκδίκηση του παλιού σανατορίου από το ελληνικό δημόσιο. Ακόμα κι έτσι, έπειτα από έξι δεκαετίες συνεχούς χρήσης του κτηρίου ως θεραπευτηρίου για τους ασθενείς με φυματίωση, η Ιατρική Εταιρεία Καβάλας είναι, κατά την άποψη μας, δικαιωματικά ιδιοκτήτρια του ακινήτου. Ευχόμαστε η δικαστική απόφαση, να αποτελέσει την απαρχή της νέας σελίδας στην ιστορία του σημαντικού ιδρύματος για την Καβάλα και την γύρω περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ