Είναι ανεπίτρεπτο για μία πόλη με πλούσια πολιτισμική παράδοση και δράση, όπως η Καβάλα, να μη διαθέτει έναν ολοκληρωμένο χώρο για τη φιλοξενία εικαστικών εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, κ.λπ. και το κυριότερο, για τη μόνιμη στέγαση της πινακοθήκης της. Την έλλειψη αυτού του χώρου επεσήμαναν, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας. Όπως ανέφεραν ο πρόεδρος, Βαγγέλης Καμπουρίδης και ο υπεύθυνος του εικαστικού τμήματος, Διαμαντής Σταγγίδης, ο Σ.Φ.Γ.Τ. κατέθεσε στον Δήμο Καβάλας αίτημα για την αξιοποίηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου (Πρωτοδικείου) στην πλατεία Νικοτσάρα, με σκοπό τη στέγαση της δημοτικής πινακοθήκης. Ο Δήμος Καβάλας δεν απάντησε στο αίτημα και το διοικητικό συμβούλιο του Σ.Φ.Γ.Τ. επανήλθε με νέα αίτηση συνεργασίας προς τον Δήμο, η οποία κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Στην αίτηση αυτή, ο Σ.Φ.Γ.Τ. καλεί τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει την παραχώρηση του ιστορικού κτιρίου στον Δήμο Καβάλας, υποβάλλοντας αίτημα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, για χρονική περίοδο είκοσι ετών, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως δημοτική πινακοθήκη και υπό τον όρο, ότι θα ακυρωθεί η παραχώρηση εάν διατεθεί το κτίριο για άλλη χρήση.

Επίσης, ο Σ.Φ.Γ.Τ. θα αναλάβει τη λειτουργία της πινακοθήκης, με τη συνδρομή του Δήμου, έως ότου επιτευχθεί η σύσταση ενός μόνιμου φορέα για τη διαχείριση της. «Γνωρίζοντας την άσχημη οικονομική περίοδο που περνάει η χώρα, γεγονός που κάνει απόμακρη την προσδοκία δημιουργίας ενός σύγχρονου κτιρίου τέχνης στην πόλη, θεωρούμε ότι μπορεί μία τέτοια πρωτοβουλία να επιτύχει τη δημιουργία ενός ζωντανού εικαστικού κέντρου, που μελλοντικά θα εξελιχθεί σε μόνιμο φορέα, που θα λειτουργεί τη δημοτική πινακοθήκη με μόνιμο προσωπικό και θα μπορέσει να διεκδικήσει την μόνιμη παραχώρηση του κτιρίου», αναφέρει το έγγραφο αίτημα προς τον Δήμο Καβάλας.

Ο Δ. Σταγγίδης, επίσης, ανέφερε ότι το παλιό Δικαστικό Μέγαρο αποτελεί ιδανική λύση, γιατί βρίσκεται σε κομβική θέση και απέναντι από το χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης, το παλιό υδραγωγείο (Καμάρες), το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες κάθε έτος. Επίσης, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορεί να λειτουργήσει αμέσως με λίγες επεμβάσεις και με στόχο να ανακαινιστεί πλήρως στο μέλλον. Στο κτίριο αυτό μπορεί να φιλοξενηθεί μία μόνιμη έκθεση έργων τέχνης, η διεξαγωγή περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, για την προβολή και διάδοση της σύγχρονης τέχνης, να διοργανώνονται εργαστήρια, διαλέξεις, σεμινάρια και να προβάλλεται το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό. «Κανένας άλλος χώρος, από αυτούς που ακούγονται σαν εναλλακτικές λύσεις, δεν ικανοποιεί περισσότερο τις συνθήκες για τη λειτουργία δημοτικής πινακοθήκης», σχολίασε. Ο Σ.Φ.Γ.Τ. ζητά την έγκριση της συνεργασίας, με την έκδοση σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επίσης, η γενική γραμματέας του Συνδέσμου, Ζωή Βυζοβίτη, αναφέρθηκε στις προσεχείς εκδηλώσεις του μουσικού τμήματος και της κινηματογραφικής λέσχης. Οι μουσικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, με τις «Ιστορίες τραγουδιών» του Άγγελου Ζαγοριανού και θα συνεχιστούν έως και τις 20 Δεκεμβρίου 2017, με το ρεσιτάλ του Γιάννη Κεραμίδη. Η κινηματογραφική λέσχη, επίσης, εξασφάλισε από το ινστιτούτο «Θερβάντες» μερικές ισπανόφωνες ταινίες, οι οποίες θα αρχίσουν να προβάλλονται στις 10 Δεκεμβρίου έως και τις 28 Δεκεμβρίου 2017, κάθε Κυριακή στις 8μ.μ., στο θεατράκι της στέγης του Συνδέσμου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (σ.σ. οι θεατές μπορούν προαιρετικά να πληρώσουν ένα αντίτιμο). Θα ακολουθήσει ανάλογη συνεργασία με το ινστιτούτο Γκαίτε και με το Γαλλικό ινστιτούτο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ