Η ποιότητα του νερού που πίνουν οι πολίτες και η δημόσια υγεία, είναι πράγματα αδιαπραγμάτευτα. Είναι χρέος, επομένως, εκείνων που εμπλέκονται με τα δύο αυτά αγαθά, το νερό και την υγεία, να δείχνουν μεγάλη υπευθυνότητα. Πρωτίστως, να ενημερώνουν σωστά τους πολίτες και δευτερευόντως, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.
Είμαστε επιφυλακτικοί εάν έγινε κάποια ενημέρωση στους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, που πίνουν νερό με αυξημένη περιεκτικότητα σε νιτρικά. Ο σωστά ενημερωμένος πολίτης όχι μόνο λειτουργεί πιο υπεύθυνα, αλλά και μπορεί να φανεί πολύτιμος συνεργάτης των Υπηρεσιών. Επίσης, ο σωστά ενημερωμένος πολίτης δεν πανικοβάλλεται. Ο πανικός στις έκτακτες καταστάσεις είναι εχθρός και οδηγεί, ως επί το πλείστον, σε ακραίες αντιδράσεις.
Στην περίπτωση του πόσιμου νερού στη Δ.Ε. Φιλίππων, όπως δήλωσε ο νομίατρος Καβάλας, η άνοδος της περιεκτικότητας των νιτρικών οφείλεται, καθαρά, στην ανθρώπινη δραστηριότητα και συγκεκριμένα στη χρήση των λιπασμάτων στις καλλιέργειες. Ένα πρώτο μέτρο, λοιπόν, είναι να μειωθεί η χρήση των λιπασμάτων, ή να χρησιμοποιούνται λιπάσματα που δεν περιέχουν νιτρικά. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού προϋποθέτει τη συνεργασία των γεωργών. Αν πειστούν οι φίλοι καλλιεργητές της γης ότι υπάρχει εναλλακτικός τρόπος, νομίζουμε πως θα «συμμορφωθούν». Στον τομέα αυτό πρέπει να αναλάβουν «δράση» οι γεωπόνοι, που εκπροσωπήθηκαν κι αυτοί στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Καβάλας την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017.
Οι γεωτρήσεις, για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με πιο «καθαρό» νερό, είναι, κατά την άποψη μας, επικουρικό μέτρο. Ο νομίατρος το χαρακτήρισε «προσωρινή λύση» και θα συμφωνήσουμε. Η οριστική λύση, είναι η σύνδεση όλων των οικισμών με τις πηγές Βοϊράνης, δηλαδή με τις πηγές που υδρεύεται η πόλη της Καβάλας. Το έργο αυτό απαιτεί σημαντική χρηματοδότηση και θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να πραγματοποιηθεί. Άρα, το πιο άμεσο μέτρο, είναι η σταδιακή ελάττωση της χρήσης λιπασμάτων στα χωράφια.
Από κει και πέρα, υπάρχουν και μέτρα που μπορούν να πάρουν οι καταναλωτές, όπως η χρήση ειδικών φίλτρων που κατακρατούν τα νιτρικά και τις άλλες βλαβερές (για την ανθρώπινη υγεία) ουσίες που περιέχονται στο πόσιμο νερό. Άλλο μέτρο είναι η χρήση εμφιαλωμένου νερού, για όσο χρονικό διάστημα είναι υψηλή η τιμή της περιεκτικότητας σε νιτρικά στο νερό που έρχεται από το δίκτυο ύδρευσης. Αν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω συνδυαστικά, το αποτέλεσμα θα είναι πιο ικανοποιητικό.
Σε κάθε έκτακτη κατάσταση, γενικά, πρέπει να πρυτανεύουν η λογική και η ψυχραιμία. Είμαστε βέβαιοι ότι άπαντες θα δείξουν υπευθυνότητα και πνεύμα συνεργασίας, ώστε το πρόβλημα να μετριαστεί και (συν τω χρόνω) να ξεπεραστεί.