Μία ιδιαίτερη εκδήλωση, από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου, πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας. Το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου, ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, παρουσιάζει μουσικά αφιερώματα, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, ποιητικές βραδιές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες το πνεύμα συναντά την ψυχή και η τέχνη γίνεται «δεκανίκι» της καθημερινότητας. Στη Σόφια, την περασμένη εβδομάδα, γέμισε με ελληνικό χρώμα την μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της αρχιτεκτονικής σχολής του πανεπιστημίου, με κύριο θέμα το μπουζούκι των Ελλήνων.
Το μπουζούκι είναι ένα μουσικό όργανο με συνεχή παρουσία και χρήση, τουλάχιστον 2.800 ετών, στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, όπως πιστοποιείται από εικαστικές και ιστορικές μαρτυρίες. Όργανο ιδιαίτερου χρώματος, μπορεί να εξάπτει τη φαντασία και να χαϊδεύει το συναίσθημα, μπορεί να συνοδεύει διακριτικά, ή να πρωταγωνιστεί, έχοντας μεγάλες δυνατότητες ανάδειξης της δεξιοτεχνίας. Μπορεί να «κλαίει», ή να «γελάει», μπορεί να εκφράσει κατ’ εξοχήν τη χαρμολύπη του νεοέλληνα. Το όργανο αυτό έγινε «γέφυρα» του παραδοσιακού με το μοντέρνο τραγούδι, φανέρωσε τη δυνατότητά του να συνδέει το χορό με το τραγούδι και την ψυχαγωγία με τη διασκέδαση.
Τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν, κατά κύριο λόγο, του 20ου αιώνα. Είναι ο αιώνας, που το τραγούδι έβαλε την ανεξίτηλη σφραγίδα του στο νεώτερο ελληνικό πολιτισμό. Την μουσική έγραψαν μεγάλοι συνθέτες, με διεθνή και παγκόσμια αναγνώριση, όπως οι: Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζιδάκις, Μ. Λοΐζος, Σ. Ξαρχάκος, Γ. Ζαμπέτας, Β. Τσιτσάνης κ.ά. Οι στίχοι ανήκουν σε καταξιωμένους στιχουργούς, αλλά και σε μεγάλους ποιητές που έχουν τιμηθεί με εξαιρετικές διακρίσεις, όπως ο Οδ. Ελύτης (Νόμπελ 1979), ο Γ. Σεφέρης (Νόμπελ 1963), ο Γ. Ρίτσος, ο Δ. Χριστοδούλου κ.ά.
Έπαιξαν οι μουσικοί: Α. Ζαγοριανός (μπουζούκι), Γ. Παπαζιάκας (κιθάρα), Β. Μέτσικας (πιάνο), Γ. Ηλίας (κρουστά) και τραγούδησαν οι: Θ. Ελευθερίου (Κομάν), Β. Αγγελίδης και Α. Ζαγοριανός, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της ενορχήστρωσης.