Πήγε, λοιπόν, ο Ιησούς στην Γαλιλαία, δίδασκε, θεράπευε και κήρυττε. Τι έλεγε; «Μετανοείτε, ήγγικεν η Βασιλεία των ουρανών». Τι σημαίνει «μετανοείτε»; Αλλάξτε μυαλά. Αφήστε αυτά που κάνετε. Ελάτε κοντά μου. Μιμηθείτε με. Γνώρισες τον Χριστό; Πάρε απόφαση! Το Ευαγγέλιο που διαβάζουμε αυτή την Κυριακή, λέγει ότι βρήκε ο Χριστός δύο νέους άνδρες, τον Ανδρέα και τον Πέτρο και τους κάλεσε να τον ακολουθήσουν. Εκείνοι άφησαν αμέσως τον πατέρα τους, το καραβάκι τους, τα δίκτυα τους και την οικία τους. Από εκείνη την ημέρα -το ξέρουμε παρακολουθώντας την ζωή τους μέσα στο Ευαγγέλιο- οι δύο αυτοί άνθρωποι ακολούθησαν τον Χριστό για πάντα. Εδώ. Στην γη. Σε διάφορες περιπέτειες. Αλλά, η τελική κατάληξη τους ήταν στην Βασιλεία των Ουρανών. Δοξάστηκαν με δόξα θεϊκή.

Το ίδιο έκανε και για τους άλλους δύο νέους, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο. «Ελάτε μαζί μου», τους είπε. «Ελάτε κοντά μου. Ο δρόμος είναι αυτός. Όχι να κάνει ο καθένας ότι του υπαγορεύει το μυαλό του, η σάρκα του, τα συναισθήματα του, αλλά ότι του υπαγορεύει το θέλημα του Πατέρα μας «του εν ουρανοίς». Πρέπει να θεραπεύσουμε τον άνθρωπο αρχίζοντας από τον εαυτό μας. Ελάτε κοντά μου, να γίνουμε αλιείς ανθρώπων, όχι όπως μαζεύουν οι ψαράδες τα ψάρια για το τηγάνι, αλλά να τους μαζέψουμε για την αιώνια ζωή. Για την Βασιλεία των Ουρανών», είπε. Ο Ιωάννης και ο Ιάκωβος τον ακολούθησαν. Τι σημαίνει αυτό; Ο άνθρωπος έχει κρίση. Προτιμά και επιλέγει. Ζυγίζει τα πράγματα. Θέλω ζωή για την κοιλιά, για την τσέπη, για τις αισχρότητες, ή ζωή για την αγάπη, την καλοσύνη, την ειρήνη της ψυχής, που διδάσκει ο Πατέρας μας ο εν ουρανώ; Ας είμαι ο φτωχότερος και ο μικρότερος απ’ όλους. Με αυτές τις σκέψεις, ο άνθρωπος κάνει την επιλογή του, για το πώς θα συνεχίσει να ζει.

Όχι συνεπώς, ζωή όπως την θέλει ο κόσμος, αλλά ζωή όπως την θέλει ο Θεός. Με σεμνότητα, με εγκράτεια, με ευσέβεια και με αφοσίωση στον Θεό. Κι επειδή αυτά είναι λίγο δύσκολα για το μυαλό και την απόφαση του ανθρώπου, κατέβηκε ο Χριστός και έδειξε την Βασιλεία του Θεού «εν δυνάμει». Ο Χριστός που κατέβηκε από τον ουρανό στην γη, για να μας γλυτώσει από τον θάνατο, από τον διάβολο, από τα πάθη, που φέρνουν εδώ στην γη, την διάλυση και στην αιώνια ζωή, την αιώνια απώλεια, αυτός, ο Χριστός, μας λέει να ψάξω, να βρω τον Χριστό, να τον διαβάσω, να τον κατανοήσω, να γεμίσει η καρδιά μου και η σκέψη μου με το νόμο του Θεού. Και να σφίγγω την καρδιά μου, να σφίγγω τον εαυτό μου, για να τηρώ το άγιο, το θέλημα του Θεού.

Γι αυτό λένε οι Άγιοι Πατέρες: Ποιο είναι το πιο εύκολο ξεκίνημα για την πνευματική ζωή; Λίγη νηστεία και προσευχή. Αυτό είναι! Από εκεί και πέρα, έμαθες πως είσαι δυνατός και ξεκινάς να πολεμάς το οποιοδήποτε πάθος, είτε στο σώμα, είτε στην καρδιά, είτε στο πνεύμα. Και το νικάς! Έτσι μας δίδαξε ο Χριστός να πορευόμαστε. Αυτό έκαναν οι μαθητές του. Στην αρχή, ήταν απλοί άνθρωποι. Κοντά του, μέρα με την μέρα, έγιναν Άγιοι. Αυτό γίνεται ο άνθρωπος κοντά στον Χριστό. Άγιος! Να μας αξιώσει ο Θεός!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ. ιερομόναχος Νικόδημος Βαϊραμιτσλής

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ