Αυτό που συντελεί ώστε το ιερό Ευαγγέλιο να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο, είναι η Θεοπνευστία του. Το είπε ο Απόστολος: «Ουκ έστι κατά άνθρωπον». Το έγραψαν, βέβαια, άνθρωποι, αλλά το έγραψαν με θεία έμπνευση, με τον άμεσο φωτισμό και την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος. Αυτό, ακριβώς, τονίζει ο Απόστολος Παύλος σε άλλο σημείο, όπου γράφει ότι: «πάσα γραφή θεόπνευστος» (Β΄ Τιμ. γ΄ 16), δηλαδή όλη η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη.

Η Θεοπνευστία του Ευαγγελίου γίνεται ολοφάνερη μέσα από πλήθος αποδείξεων. Μία από αυτές είναι η συγγραφή του. Διαφορετικοί άνθρωποι, αγράμματοι μερικοί, σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, έγραψαν τα βιβλία που περιέχονται στην Καινή Διαθήκη κι όμως όλα παρουσιάζουν θαυμαστή ενότητα και καταπλήσσουν με το ύψος της θεολογίας τους. Έπειτα, αξιοθαύμαστο είναι το περιε­­χόμενο του Ευαγγελίου.

Η διδασκαλία του για την αγάπη προς τους εχθρούς, την ταπείνωση, τη συγχωρητικότητα και άλλες αρετές, πρωτάκουστες και άγνωστες έως τότε, αναγεννά πνευματικά τις ψυχές των ανθρώπων. Χειροπιαστή απόδειξη της Θεοπνευστίας του Ευαγγελίου, είναι και η εκπληκτική διάδοσή του σε όλο τον κόσμο. Παρά τις επιθέσεις, που κατά καιρούς δέχθηκε και δέχεται, αιώνες τώρα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση κυκλοφορίας των βιβλίων, με τόση μάλιστα διαφορά, ώστε επίσημες στατιστικές να λένε, ότι όλα μαζί τα βιβλία του κόσμου δεν μπορούν να φθάσουν, ούτε καν να πλησιάσουν τον αριθμό των αντιτύπων της Αγίας Γραφής.

Είναι θεόπνευστο, λοιπόν, το Ευαγγέλιο. Λόγος Θεού. Αυτό σημαίνει ότι πίσω από τις λέξεις και τα γράμματα κρύβεται δύναμη θεϊκή, η πνοή του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτό και το Ευαγγέλιο επιτελεί θαύματα. Πόσοι άνθρωποι μετανόησαν χάρη σ’ ένα λόγο που άκουσαν, ή διάβασαν στο Ευαγγέλιο. Ο ιερός Αυγουστίνος, όταν διάβασε ένα στίχο από την προς Ρωμαίους Επιστολή, συγκλονίστηκε, μετανόησε οριστικά κι άρχισε να βαδίζει σταθερά το δρόμο της αγιότητας. Αλλά και πόσοι άλλοι δέχθηκαν κάποιον λόγο του Ευαγγελίου ως φωνή του Θεού, που τους άνοιγε νέους δρόμους στη ζωή τους.

Αλλά, μήπως κι εμείς δεν έχουμε αισθανθεί πολλές φορές τον διεισδυτικό λόγο του Ευαγγελίου να αγγίζει το εσωτερικό της καρδιάς μας; Συχνά, ομολογούμε: «Για μένα το λέει αυτό». Είναι ζωντανός και δραστικός ο λόγος του Θεού και κοφτερός περισσότερο από κάθε δίκοπο μαχαίρι. Εισχωρεί στα βάθη της ψυχής του ανθρώπου και την αναμοχλεύει και με τις απαραίτητες τομές επιφέρει την κάθαρση, τη θεραπεία, την ανακαίνιση.

Το Ευαγγέλιο, η Καινή Διαθήκη, που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, δεν γράφτηκε για να προστεθεί ένα ακόμα βιβλίο στις χιλιάδες των βιβλίων. Γράφτηκε για τη σωτηρία του κόσμου. Για να γνωρίσουμε οι άνθρωποι τί είναι ο Θεός, πόσο μεγάλος είναι ο πλούτος των δωρεών Του, η αγάπη, το έλεος, η χάρις, ποια είναι τα αγαθά που ετοίμασε για να τα κληρονομήσουμε στην αιωνιότητα. Μακάρι όλοι μας να αγαπήσουμε το Ευαγγέλιο, να το μελετούμε και να το εφαρμόζουμε. Να το έχουμε πάντοτε ως φως και οδηγό στη ζωή μας.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ