Η 25η Οκτωβρίου (κάθε έτος) είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, στη σωστή ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Την πρώτη στη λίστα αιτία θανάτου στο γυναικείο πληθυσμό μεταξύ 35 και 54 ετών. Υπολογίζεται ότι, μία στις οκτώ γυναίκες, παγκοσμίως, θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει σημαντικά στη θεραπεία του.

Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, την μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό. Στην Ευρώπη, κάθε έτος, διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, κυρίως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, που είναι στο χέρι κάθε γυναίκας να αλλάξει, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες προσβολής από τη νόσο. Οι παράγοντες αυτοί είναι: η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ πέρα από το επιτρεπτό όριο, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας (καθιστική ζωή) και το κάπνισμα.

Είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να γνωρίζει τους παράγοντες κινδύνου, που αυξάνουν την πιθανότητα να νοσήσει και ακόμα πιο σημαντικό, να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, για να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

Στην εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου του μαστού συμμετέχει και η ομάδα πετοσφαίρισης γυναικών του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα», δίνοντας το δικό της μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα: «Κάντε «μπλοκ» στον καρκίνο του μαστού»! Άλλωστε, ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, προσφέρει στους αθλητές και στις αθλήτριες σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία, ενώ συμβάλλει στη διάδοση κοινωνικών μηνυμάτων. Όπως αυτό, που έστειλαν οι συμπαίκτριες στην ομάδα της Καβάλας, Κατερίνα Νικολάου, Μαρία Βαλιδάκη, Σοφία Χατζή, εκ μέρους όλων των κοριτσιών, των προπονητριών και των μελών της διοικούσας επιτροπής του τμήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ