Με αφορμή την πρόταση της διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), για το κλείσιμο του Τμήματος Φυσικής στον πανεπιστημιακό κόμβο της Καβάλας, η Τομεακή Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.) εκφράζει την αντίθεσή της στην συγκεκριμένη απόφαση και στον γενικότερο σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει τα ακόλουθα: «Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για την αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, σε συνέχεια αυτών της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για την «πανεπιστημιοποίηση» των πρώην Τ.Ε.Ι., χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική στήριξη των πανεπιστημιακών Τμημάτων και μέριμνα για την επαρκή στελέχωσή τους με διορισμούς μελών ΔΕΠ και λοιπό αναγκαίο προσωπικό, οδηγούν σε καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετακινήσεις Τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Το πολυδιαφημισμένο πανεπιστήμιο «του μέλλοντος, της αριστείας και της καινοτομίας», είναι το πανεπιστήμιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης της παιδείας, της καταστολής και της συμπίεσης των δικαιωμάτων, του ανταγωνισμού, της αντίστοιχης διοίκησης και αξιολόγησης με τα «κριτήρια της αγοράς», της αποσύνδεσης πτυχίου-επαγγέλματος, της κατηγοριοποίησης πτυχίων και τμημάτων, των ταξικών φραγμών. Είναι «πανεπιστήμιο Α.Ε.», που πουλάει κατάρτιση και δεξιότητες, που τεμαχίζει την επιστημονική γνώση και την διοχετεύει στα σεμινάρια, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά των διδάκτρων, που «απελευθερώνονται». Το «αυτόνομο πανεπιστήμιο» κυνηγάει «κέρδη» και επιχειρηματικές συμφωνίες, πουλάει πατέντες και προγράμματα, θέλει «manager» για να το διοικεί. Αυτά επιδιώκει να θωρακίσει και να επεκτείνει η κυβέρνηση με νέο «νόμο-πλαίσιο», που ετοιμάζεται να παρουσιάσει. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 2025. Με τέτοια κριτήρια, όπως και στις επιχειρήσεις στην «αγορά», ένα Τμήμα μπορεί να κλείνει, άλλο να ανοίγει κ.ο.κ. Ανάλογα με το πώς «πάνε οι δουλειές».

Αυτό αποτυπώνεται και στην εισήγηση, που απέστειλε η διορισμένη από το Υπουργείο παιδείας διοικούσα επιτροπή του ΔΙ.ΠΑ.Ε., ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Υπουργείου να σταλούν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, οι προτάσεις των πρυτάνεων σχετικά με την «αναδιάρθρωση» του ακαδημαϊκού χάρτη. Είναι χαρακτηριστικό, πως η εισήγηση επικαλείται τόσο το νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τις αντίστοιχες εγκυκλίους του Υπουργείου, όσο και τους νόμους που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. Προτείνει -ανάμεσα στα άλλα- την κατάργηση του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Καβάλα. Θα ήταν προκλητικό, αν δεν ήταν άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και άρα «αναμενόμενο», το πώς «κλείνει» η σχετική εισήγηση: «Κριτήριο μέτρων εξορθολογισμού, είναι η … συνεργασία … με τις δομές κοινωνίας και οικονομίας των περιοχών εγκατάστασης… Το Τμήμα Φυσικής στην Καβάλα διαθέτει … υψηλής αξίας πάγια περιουσιακά στοιχεία (εργαστήρια, εξοπλισμό, μηχανήματα, όργανα).». Με άλλα λόγια, «βρείτε φράγκα, ή θα σας βγάλουμε στο σφυρί».

Το πρόσχημα που χρησιμοποιείται, είναι ο μικρός αριθμός εισακτέων φοιτητών. Η κυβέρνηση βάζοντας επιπλέον φραγμούς στην είσοδο των παιδιών της λαϊκής οικογένειας με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, μείωσε δραματικά τον αριθμό των εισακτέων και σήμερα επιβάλλει στα ιδρύματα να κλείσουν, ή να συγχωνεύσουν Τμήματα με κριτήριο τον αριθμό των εισακτέων, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις ανατροπές που επιφέρει στην ζωή και τις σπουδές των φοιτητών (1.699 ενεργοί φοιτητές στο Τμήμα Φυσικής Καβάλας). Γυρνάει την πραγματικότητα ανάποδα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πολιτικής της, σαν «ουδέτερες αιτίες» των προβλημάτων!

Η χρόνια υποχρηματοδότηση αποτυπώνεται στην κατάσταση των κτιρίων, στην έλλειψη συντήρησης των χώρων, στον εξοπλισμό των εργαστηρίων, στις ελλείψεις ΔΕΠ, καθώς και διοικητικού και λοιπού προσωπικού. Είναι η ίδια αιτία για τα τεράστια προβλήματα στην φοιτητική εστία.

Στο σύνολό της, η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η πανεπιστημιακή έρευνα, μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση των όρων ζωής του λαού μας, με την προϋπόθεση ότι θα απαγκιστρωθεί η λειτουργία τους από τα αγοραία κριτήρια των κυβερνητικών επιλογών και των ευρωενωσιακών επιταγών.

Το αντικείμενο της Φυσικής, στην βάση της εξέλιξης συνολικά των επιστημών στις μέρες μας και των εφαρμογών τους, διευρύνεται. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα, μαζί με τις ανάγκες μετάδοσης της γνώσης και διδασκαλίας στις εκπαιδευτικές βαθμίδες, στην ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στην αλληλοσύνδεσή του με τα υπόλοιπα επιστημονικά αντικείμενα, σε μία κοινωνία, μία οικονομία κι ένα κράτος, που θα επιδιώκουν να το αναπτύξουν για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Όσο αντιμετωπίζονται η επιστήμη, η γνώση, η έρευνα, η παραγωγή, οι επιστήμονες, όλος ο εργαζόμενος λαός, σαν γρανάζια της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θα γεννιούνται τέτοια και χειρότερα φαινόμενα, θα οξύνονται τα προβλήματα φοιτητών, επιστημόνων, συνολικά του λαού.

Το ουσιαστικά ελπιδοφόρο στοιχείο έρχεται από την μαζική στήριξη του αιτήματος να μην προχωρήσουν αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές από δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία, τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους καθηγητές του Δ.ΙΠΑ.Ε. Έρχεται από την μαζική κινητοποίηση των φοιτητών των Τμημάτων της Καβάλας και των άλλων πόλεων, που, κόντρα στις επιταγές της κυβέρνησης και των ανθρώπων της μες στο πανεπιστήμιο, οργανώνουν συλλογικά τον αγώνα τους, συντονίζονται και συμπαρατάσσονται με το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Με ευθύνη του Υπουργείου και με επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό:

-να διασφαλιστεί η λειτουργία του Τμήματος Φυσικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στην Καβάλα, με μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού

-να εξασφαλιστεί σύγχρονος και αναγκαίος εξοπλισμός των εργαστηρίων

-να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα στην φοιτητική εστία, να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών

-να κατοχυρωθούν ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους, αποκλειστικά με την λήψη του πτυχίου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ